Németország: döntött a kormány a decemberi gázszámlák kifizetéséről

Decemberi gázszámla kifizetés Németországban

Szerdán döntött a német kormány arról, hogy átvállalja a decemberi számlák kifizetését a gázfogyasztók számára. Ez a német államnak 9 millió Eurójába kerül.




A kormány jóváhagyta a gázfogyasztóknak a december havi számlák kifizetési kötelezettségétől való mentességet egy azonnali segély, ill. a 200 milliárdos segélycsomag keretében.

Konkrétan a decemberi azonnali segély (Gas-Soforthilfe) által megszűnik a fogyasztók azon kötelezettsége, hogy a szerződésben rögzített előlegfizetést vagy részletfizetést teljesítsék.

Az egyszeri segélyt a háztartások és a kisebb vállalkozások kapják a magas gázárak enyhítésére. Ez 9 milliárd Eurós becsült költséget jelent a német államnak. Ennek megadóztatásáról lemondtak, többek között a bürokratikus terhek miatt.

A magánfogyasztók és a vállalkozások is egyre inkább szenvednek a magas áraktól, ezért sürgős segítségre van szükségük.

– mondta Robert Habeck gazdasági miniszter (Zöldek).

Az azonnali segély a háztartások számára a gázárfék márciusi bevezetéséig tartó időszak áthidalására szolgál. A gázárfék a tervek szerint visszamenőleg februártól lesz érvényes, de pontos részletek erről nem ismeretesek.




Az azonnali segélyről szóló törvénytervezet most kerül parlamenti konzultációra. A Bundestag várhatóan november 10-én és 11-én, a Bundesrat november 11-én hagyja jóvá – ehhez rendkívüli ülésre lesz szükség.

A tervek szerint:

  • November elején tisztázzák a visszatérítés összegének meghatározására vonatkozó eljárásokat és szabályokat.
  • November közepéig kell a szállítóknak az összeget meghatározniuk.
  • November 21-ig a földgázszolgáltatók a honlapjukon ismertetik a decemberi azonnali segély részleteit.
  • A szállítók december 1-jén kapják meg az államtól az összeg visszatérítését.

A bérleményekre vonatkozóan külön kitértek:

A közlemény szerint a segélyt a bérbeadónak a 2022-es közüzemi költségelszámolással kell a bérlőre továbbhárítania. Azok a bérlők, akik már 2022 tavaszától megemelt összegű közüzemi számlát fizetnek, mentesülnek a megemelt összegű decemberi befizetési kötelezettség alól.

Az új szerződések esetében feltételezhető, hogy a megemelt energiaköltségekhez igazított kifizetésről már megállapodtak. Ebben az esetben a bérlő mentesül a 2022 decemberi átalányösszeg befizetése alól, áll a közleményben.

A segélycsomag részét képezi még a döntés a gázárfék és a villamosenergia-árfék bevezetése, a 49 Eurós országos tömegközlekedési jegy, a menekültek finanszírozása, és a lakhatási támogatás (Wohngeld) kibővítése.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.