Németország: Egy idősotthon dolgozói véletlenül ötszörös mennyiségű oltást kaptak

Oltás túladagolás történt Németországban

Ennek súlyos következményei is lehettek volna: A Stralsund-i idősotthonban több embert túl magas dózisú oltóanyaggal oltottak be.

Egy személy hibásan készítette elő az oltóanyagot, melyet 8 dolgozónak adtak be egy idősotthonban Stralsund-ban, Mecklenburg-Vorpommern tartományban, így ők ötszörös adagot kaptak a koronavírus elleni oltásból. Egy oltóanyag üveg 5 adagot tartalmaz, ez esetben mindenki egy üveggel kapott az oltásból, tévedésből





A vasárnapi eset után a 38 és 54 év közötti 7 nőt és 1 férfit hazaküldték, később a 8 érintett közül 4-et kórházba szállítottak megfigyelésre. Nekik influenza jellegű tüneteik voltak.

Hétfő délutánra 3 dolgozót már elengedtek a kórházból. Egyet közülük enyhébb tünetekkel a kórházban tartottak.

A tartományi körzet közleményében arról számolt be, hogy a Biontech gyártó információi szerint az 1. fázisú vizsgálatban az oltóanyag nagyobb adagjait már súlyos következmények nélkül tesztelték tesztalanyokon. Tartós mellékhatásokat nem jelentkeztek.




A Biontech a termékinformációra hivatkozik

Az injekció beadásának helyén fellépő helyi reakciók és az influenzaszerű tünetek a dózistól függenek és általánosan enyhe vagy közepesen súlyosak és átmenetiek.

A Biontech szóvivője megerősítette ezt az információt. A vizsgálatok során a tesztalanyoknak 100 mikrogramm mennyiséget is adtak be súlyos következmények nélkül. A szokásos oltási adag 30 mikrogramm.

A cég a részletes termékinformációira hivatkozott. Az első mondat így hangzik: “Ez egy többadagos injekciós üveg, amelynek tartalmát használat előtt fel kell hígítani.”




Bajorországban is akadozás volt

A stralsundi incidens mellett Bajorországból is jelentettek eseteket. Az oltás hűtési tárolásának esetleges problémái miatt el kellett halasztani a vasárnapra tervezett korona védőoltások megkezdését.

“A hőmérő leolvasása közben a központilag beszerzett hűtő dobozokban kétségek merültek fel a vakcina hűtési tárolására vonatkozó szabályok betartásával kapcsolatban” – áll a közleményben.

www.welt.de www.nordkurier.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.