Németország: engedélyezettek a 25.000 fős rendezvények

Ismét lehet néző a német stadionokban

Véget ért a szinte üres lelátók előtti focimeccsek ideje: a német tartományok megállapodtak a sportesemények 25 000 néző felső határában. Ennek eredményeként sok stadion újjáéled. De a kultúrrajongóknak is van miért örülniük.




A koronavírus egyre burjánzó delta-változata ellenére bizonyos körülmények között ismét lehetővé teszik a nagy sporteseményeket, akár 25 000 nézővel. Bizonyos eseményeken még több résztvevő is megengedett.

Bajorország 20.000 fős felső határt húz, de a tartományi miniszterelnökök hivatalos jóváhagyására nincs szükség. Az új szabályozást azonban továbbra is át kell ültetni a megfelelő tartományi törvénybe.

Az egyezség szerint, ha több mint 5.000 néző van, akkor helyszín férőhelyének max. a fele tölthető meg, de általában nem több, mint 25 000 ember. Bajorország csak a maximális kapacitás 35%-nak kihasználását akarja engedélyezni.

Bizonyos nagyobb események (pl. a hagyományos események) esetében a tartományok bizonyos körülmények között több nézőt is engedélyezhetnek.




Nem szabad jóváhagyni az olyan országos, több mint 5.000 nézővel rendelkező sporteseményeket, ha a helyszínen 100 000 lakosból több mint 35 megfertőződött a koronavírussal 7 napon belül (hétnapos előfordulás), vagy ha a fertőzéses eseteket nem lehet “egyértelműen körülhatárolni”. Az eseményekre a teszteltek, a beoltottak és a gyógyultak juthatnak be.

Tartományonként eltérő szabályozás

Azon kulturális eseményeknél, amelyekben egyszerre több mint 5.000 ember van jelen, a védelmi és higiéniai koncepciókat, a kapcsolattartás nyomon követését, a beléptetés kezelését, a tesztkövetelményeket, valamint a távolságra és maszkokra vonatkozó előírásokat a vonatkozó tartományi előírások alapján kell meghatározni. A nézők felső határát ezen a ponton nem említik.

Az új rendeletet a szeptember 11-ig tartó időszakra tervezik – ez az, ameddig az országos szintű úgynevezett járványhelyzet életben van, ami a kormánynak kiterjedtebb hatásköröket biztosít a járványban.




Az egyes tartományok eltérnek a megállapodástól. Baden-Württemberg az országos szintű rendezvényeket akkor akarja korlátozni, ha a fertőzöttségi szint 50-nél magasabb.

Bajorország és Baden-Württemberg az alkohol teljes betiltását tervezi. Mecklenburg-Nyugat-Pomeránia bejelentette, hogy nem lesz felső határ a nézőszámokat tekintve. Schleswig-Holstein megjegyezte, hogy a járványügyi érték mellett a jövőben az egészségügyi rendszer terheltségét is nézik.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.