Németország február 14-ig hosszabbítja a lezárásokat

Németország február 14-ig hosszabbítja a lezárást

Németországban a mai találkozón döntöttek a kormány és a tartományok vezetői a lezárás meghosszabbításáról február 14-ig és egyes szigorításokról is. A jelnelegi lezárások eredetileg január 31-ig tartottak.

Maszk-kötelezettség

A tömegközlekedésben és üzletekben kötelező lesz az un. OP-maszk (sima orvosi maszk) viselete, vagy a KN95/N95 vagy FFP2 típusú maszkoké.

Orvosi maszk

Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken az anyagból készült, egyedileg gyártott maszkok január végétől már nem lesznek elfogadhatóak.

Bajorország kivétel, ott már január 18-tól FFP2 maszk-kötelezettség van érvényben ezeken a helyeken.




Home-office

A munkaadók egy rendelet által kötelezve lesznek, hogy ahol lehetséges, vezessék be a home-office-t.

Ennek célja, hogy a munkahelyi kapcsolatokat minimalizálják, illetve a tömegközlekedéssel közlekedők száma csökkenjen. Ez a rendelet határozott idejű és március 15-ig tart.

Iskolák

Különösen hosszú ideig tartott a vita az iskolákról. Az eredmény, hogy február 14-ig zárva maradnak, ill. távoktatás lesz. Az óvodák is zárva maradnak.




Továbbra is zárva maradnak az üzletek

A mostani döntéssel meghosszabbították a jelenlegi állapotot, miszerint az éttermek, bárok, mozik, üzletek továbbra is zárva maradnak.

Vállalkozói segély

A kormány megígérte, hogy javít a segély kifizetési mechanizmusán (Überbrückungshilfe 3). Ezáltal könnyebben hozzá lehet majd férni a havi segélyhez a vállalkozóknak. A segély összegét is meg akarják emelni.

Idősek Otthona

FFP2 maszk-kötelezettség a dolgozóknak, kötelező gyors-tesztelés egy héten többször a személyzetnek és a látogatóknak is.

 




Magyarázat a hosszabbításra

Merkel az új vírusmutánst okolja a hosszabbításért.

Elmondta, hogy van látható eredménye az eddigi lezárásnak, a cél azonban, hogy a fertőzöttségi számok jelentősen csökkenjenek.

“Nehéz, amit most ismét elvárunk az emberektől, de az ország és a polgárok védelméről van szó, de a gazdaság és a munka világának védelméről is, hiszen ha a fertőzöttek száma drasztikusan megnőne, ők is nagy kárt szenvednének el.”

Merkel szeretné, ha nyár végéig mindenki számára elérhető lenne az oltás.

Egyben felhívta a figyelmet, hogy a szomszédos országoktól is hasonló intézkedéseket vár el.

Ez is téma lesz az EU csütörtöki csúcstalálkozóján, január 21-én.

Amennyiben ez nem így történne, akkor a beutazással kapcsolatos intézkedéseket (szigorításokat) is meg kell hozni.

Erről Markus Söder nyilatkozott már pár nappal korábban.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

www.welt.de www.bundesregierung.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.