Németország: fejbe lőtték a benzinkutast, mert figyelmeztetett a maszk hordására

Gyilkosság a benzinkutnál Németországban egy maszk miatt

Németországban, Rheinland-Pfalz tartományban az Idar-Oberstein-i Aral benzinkút előtt szerdán gyertyák, virágok, plüssállatok és írások állnak, köztük láthatóak egy vidám fiatalember fényképei, akinek láthatóan sok barátja volt. Az egyik kártyán ez áll: „Ami veled történt, azt nehéz felfogni. Csak sírni tudunk. ”A képeken látható 20 éves diák a benzinkútnál dolgozott, ahol szombat este lelőtték – a nyomozás jelenlegi állása azért, mert korábban azt kérte egy férfitől, aki nem hordott maszkot, hogy vegye föl.
A 49 éves Mario N. szombat este fejbe lőtte a 20 éves pénztárost egy benzinkútnál Idar-Oberstein-ban (Rajna-vidék-Pfalz tartomány, Németország), miután sörvásárláskor kétszer is figyelmeztette őt a maszk viselésére. Arra nincs bizonyiték, hogy az elkövető és az áldozat ismerték volna egymást. Az áldozatot nyugodt embernek írták le, a rendőrség szerint helyesen cselekedett.

Eddigi vizsgálatok szerint a 49 éves férfi szombat este maszk nélkül lépett be a benzinkút üzletébe, és 2 db hatcsomagolású sört tett a pénztárgép pultjára. A pénztáros felhívta a figyelmet a maszkkötelezettségre, mire a férfi elhagyta az üzletet és fenyegetően felemelte a kezét.

Kb. 1 óra múlva ismét megjelent a benzinkútnál, ezúttal viselt maszkot. Ismét sört vitt a pénztárhoz, ott levette a maszkot, majd a pénztáros ismét megkérte, hogy tartsa be a maszkkövetelményt. Ekkor az elkövető fegyvert vett elő és fejbe lőtte a 20 éves pénztárost.

A gyanúsítottat vasárnap délelőtt tartóztatták le az Idar-Oberstein-i rendőrség területén. “Feltételezzük, hogy meg akarta adni magát” – mondta Trier rendőrfőnöke, Friedel Durben. Előtte már körözés alatt állt és intenzíven keresték a környéken.

VIDEO: Első híradás a bűntényről, videófelvételek mutatják az esetet

A nyomozás folyik, az ügyészség szerint még hetekig eltarthat. A tettes számítógépeit, telefonjait lefoglalták, ebből szeretnének több információt gyűjteni.

A 49 éves német férfi korábban ismeretlen volt a rendőrség előtt, demonstrációkon való részvétele sem ismeretes. Fegyvertartási engedélye nem volt és azt illegális úton szerezte be, de hogy honnan, azt még nem tudni.

A lakás átkutatásakor további fegyvereket és töltényeket is találtak.

A férfi Idar-Oberstein-ban élt, autóval pár percre a benzikúttól, és vállalkozóként dolgozott IT-s szabadúszóként. A férfi un. “koronatagadó” is, ezen a területen saját bevallása szerint nagyon felvilágosult.

A tettes bevallotta a bűntényt és azt is, hogy elutasítja a koronaintézkedéseket. Az államügyész elmondta, hogy az indíték az volt, hogy a koronajárvány erősen frusztrálta. Úgy érezte, sarokba szorult, és „nem látott más kiutat”, mint hogy ezzel is egy jelt adjon.
Több szomszéd azt állítja, hogy Mario N. korábban Kelet-Németországban élt.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt vásárolta meg a kétszintes házat feleségével, akivel összevesztek. Legutóbb N. egy másik nővel élt együtt. Apja állítólag a 13 kilométerre lévő Herrsteinben élt. Több szomszéd információi szerint állítólag tavaly lőfegyverrel öngyilkos lett. Az ügyész szóvivője ezt szerdán nem erősítette meg.

A szomszédok panaszkodtak rá

Egy szomszéd N.-t agresszívnak és indulatosnak írta le. Elmondása szerint a körömszalonba érkező és előtte parkoló női ügyfelek miatt rendszeresen panaszt emelt és sértegette őket.

Egy másik szomszéd szerint nyiltan oltásellenes volt és a koronavírust kitalált dolognak tartotta: “Neki mi hülyének számítottunk, mert hordtuk a maszkot‘- mondta. Feljelenteni azonban nem merték.

Pia K., az egyik szomszédja elmondta, hogy szerinte a férfinél a koronavírus járvány tette fel az “i”-re a pontot. “Az üzletemben többször is kiabált velem, a következő alkalommal lehet, hogy én kaptam volna a gyolyót a fejembe“, mondta a nő.

Egy másik nő, aki közvetlenül a háza mellett lakik, szerdán elmondta, hogy amikor büszkén mutatta meg neki a tapaszt az oltás után, Mario N. azt válaszolta, hogy bele fog halni az oltásba és több százezer oltáskárosultról beszélt neki, amiben hisz.
A szociális közösségben is aktív volt

A tettes un. “Querdenker” volt. Az ntv német magazin arról számol be, hogy Mario N. a Querdenken mozgalom elveivel szimpatizált, akik rendszeresen szoktak anti-korona demonstrációt tartani Berlinben.
Aktív volt a szociális közösségekben is ezen a téren. Hivatkozott a szerző és orvos Sucharit Bhakdi járványügyi téziseire is.

Ezenkívül egy Twitter-profilja is volt, amelyen már 2019. őszén erőszakra vonatkozó írásokat osztott meg: “Nagyon várom a következő háborút” – írta.

Már a járvány előtt kedvelte az AfD posztjait, hozzászólt Donald Trump volt amerikai elnök tweetjeihez is.

A legutóbb a Twitteren ezt a hozzászólást találták tőle:
Feszültek az izmaim, elmém élesedett. Kegyelem azoknak, akik ezt kihozták belőlem. Vagy nem, a kegyelem igazságtalan lenne“.

A Telegram messenger szolgáltatást is használta, amely különösen népszerű az összeesküvés elméletek hívői között.

Itt a mottója az “Ignorance ist the most dangerous type of stupidity” volt, vagyis a “A tudatlanság a legveszélyesebb típusú hülyeség“.

A “Querdenken” mozgalom csoportjában azonban nem volt benne.

VIDEO: Általános probléma Németországban az elégedetlenség pl. a maszkviselést illetően. A Nürnberg közepén lévő benzinkút üzletének tulajdonosa elmeséli, hogy rendszeres, hogy az emberek agresszívan és durva sértegetéssel reagálnak, ha az üzletben a maszkviselésre szólítják fel őket, mivel gyakori, hogy nem viselik azt. A hangulat negatív. Úgy tűnik, a szabályokat nem szokják meg az emberek, hanem attól csak egyre frusztráltabbak lesznek.

A politikusok radikalizálódásra figyelmeztetnek

Jens Spahn elmondta: “Hidegvérű gyilkosság volt”, és részvétét fejezte ki az áldozat rokonainak és barátainak.

A kormány aggodalmát fejezi ki a gyűlölet és az uszítás miatt, amelyet a szociális médiákban terjesztenek a korona-politikáról szóló vita kapcsán.

Határozott nemet kell mondani a járványügyi szélsőségesség ilyen formájára” – mondta Spahn.

Laschet kancellárjelölt is a kulturált és erőszakmenetes vélemény nyilvánításra hívta fel a figyelmet.

Sachsenben egy hete benzinnel töltött palackokat dobáltak egy oltási központ ajtajához és gyújtották fel, nagyobb anyagi kár nem keletkezett. Márciusban pedig festékkel kenték be.

Július közepén Bajorországban, Schwandorf-ban égett le egy mobil otlási busz 100.000 Eurós kárt okozva, sérülés nem történt, technikai okokra hivatkoztak.

Májusban hasonló okokból szintén Bajorországban Oberhachinger-ben égett le a teteje egy oltási központnak. A találgatások azonban mindkét esetben folynak, hogy esetlegesen oltásellenesek lehettek a tettesek.

A benzinkutas gyilkosságot a politikusok szerint a jobboldal, a Querdenken mozgalom, az összeesküvés elmélet hívők ünneplik. 

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.