Németország gáztárolói 90%-on vannak és épülnek az LNG üzemek

LNG terminálok épülnek Németoszág partjain

Bár Oroszország leállította a Németországba irányuló gázszállításokat, az ország gáztárolói mostanra majdnem megteltek. Három szomszédos ország segíti és biztosítja a telítettséget. Közben épülnek az LNG üzemek az északi-tenger partjainál.
Annak ellenére, hogy Oroszország augusztus végén leállt a gáz szállításával Németországba, a németországi gáztárolók mégis több, mint 90%-ban tele vannak.

Ez derül ki az európai tárolásirendszer-üzemeltetők adataiból, amelyeket hétfő este tettek közzé. Az adatok szerint a tárolók töltöttségi szintje múlt vasárnap 90,07%-os volt.

Egy rendelet előírja, hogy a német tárolóknak november 1-jén, azaz 6 hét múlva legalább 95%-ban kell megtelniük. Ez a gázmennyiség nagyjából megfelel a 2022. januári és februári országos fogyasztásnak.

A gáz Norvégiából, Hollandiából és Belgiumból jön

A tárolók ellensúlyozzák a gázfogyasztás ingadozásait, így egyfajta kiegyenlítőrendszert képeznek a gázpiac számára. A fűtési szezon kezdetén, ősszel általában megtelnek. Ezután a szint tavaszig folyamatosan csökken. A hideg téli napokon a németországi gázfogyasztás akár 60%-át is német tárolókból fedezik.
A német kormány különböző intézkedéseket kíván hozni annak érdekében, hogy a gáztárolók a fűtési szezon kezdetére a lehető legjobban megteljenek. Ez segítene Németországnak abban, hogy télen jobban megbirkózzon az orosz utánpótlás teljes kiesésével.

Németország jelenleg Norvégiából, Hollandiából és Belgiumból kap földgázt csővezetéken keresztül. Jövő év elején üzembe helyezik az első két cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító terminált a német északi-tengeri partvidéken.

Az EU gáztárolóinak töltöttségi szintje 86% alatt

Az előzetes adatok szerint az EU gáztárolói vasárnap átlagosan 85,99%-ban megteltek. Az egész EU-ra érvényes tavasz óta az az előírás, hogy a tárolóhelyeknek november 1-jéig 80%-ban meg kell telniük. Ezt a célt augusztus végére már elérték. 18 tagállam rendelkezik földalatti gáztárolóval.

Németország legnagyobb, az alsó-szászországi Rehdenben található tárolójának töltöttségi szintje jelenleg kicsivel 75% alatt van. A tároló tervezett karbantartása miatt pár napig szünetelteti a töltést.
Megkezdődött az LNG üzemek építése

Lubminban (Mecklenburg-Vorpommern) ma kezdődik egy új cseppfolyósított földgáz üzem építése. Más helyeken is épülnek LNG üzemek, hogy kompenzálják az oroszországi szállítás befagyasztását.

Németországnak eddig nem voltak saját üzemei, más európai kikötőkből tankhajókon keresztül szerezte be az LNG-t. Mivel az ottani kapacitások túlterheltek, most sajátokat kell építeni.

Öt állami, egyenként legalább 4,5 milliárd köbméter kapacitású LNG üzemet terveznek több német tengerparti helyszínen – speciális hajók, úgynevezett úszó tároló- és gázosító egységek (FSRU) formájában.

A fedélzeten az LNG-t gázzá lehet párologtatni, és végül a gázhálózatba betölteni. Ily módon a helyhez kötött létesítményekkel ellentétben az úszó létesítmények lehetővé teszik a cseppfolyósított földgáz nagyon rövid időn belüli behozatalát és további feldolgozását, és ezáltal a rugalmasabb ellátást.
Legkésőbb 2023/2024 telére az összes államilag bérelt FSRU-nak üzembe kell állnia. A Német Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium (BMWK) szerint a kapacitás akkor legalább évi 25 milliárd köbméter LNG lesz. Összességében az eddigi németországi gázigény egyharmadát lehetne az új “LNG-terminálokból” fedezni.

Olaf Scholz kancellár az arab félszigeti látogatása során új cseppfolyósított gázszállítási szerződések megkötésére számít. Scholz a hétvégén Szaúd-Arábiába, Katarba és az Egyesült Arab Emírségekbe utazik.

Mi az az LNG?

Az LNG (Liquified Natural Gas) a cseppfolyósított földgáz elnevezése. Az LNG előállítása érdekében a földgázt megtisztítják a kéntől, nitrogéntől és szén-dioxidtól, és akár mínusz 162 °C-ra hűtik. Ez cseppfolyósítja azt. Ez az eljárás 600-szorosára csökkenti a térfogatot, lehetővé téve a cseppfolyósított energiahordozó igen nagy mennyiségű tárolását és szállítását. Az LNG színtelen, szagtalan és nem mérgező. Bárhol használható, ahol normál földgázt használnak. Ebből a célból gáz halmazállapotba állítják vissza.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.