Németország: jövőre emelik a gépjárműadót, új címke az élelmiszereken, korona-prémium az ápolóknak

A szövetségi tanács (Bundesrat) új határozatokat hozott, melyek többek között az elektromos autókra, a korona-prémiumokra és az élelmiszerekre vonatkoznak.

A gépjárműadó megreformálása

2021-től a nagy fogyasztású új autóknak megnövekszik az adója, ezzel is arra ösztönözve az embereket, hogy takarékosabb fogyasztású személygépkocsikat vásároljanak.

A már üzembe helyezett autókra ez nem vonatkozik. A gépjárművek a jövőben az alapján lesznek besorolva, hogy mennyi szén-dioxidot (CO2) bocsátanak ki.

A szén-dioxid/kilométer adója grammonként lépcsőzetesen 2 Eurótól 4 Euróig növekszik, a kibocsátás szintjétől függően. Nagyobb jelentősége lesz ezentúl a szén-dioxid kibocsátásnak, mint a motor térfogatának.

Továbbra is adómentesség az elektromos autóknak

Az elektromos autót használók a gépjármű adónál továbbra is mentesítve lesznek. Ezzel a törvénnyel a német kormány ahhoz akar hozzájárulni, hogy 2030-ig Németországban 7-10 millió elektromos jármű legyen üzembe helyezve, ezáltal is csökkentve a szén-dioxid kibocsátást.

Az új törvényt a német elnöknek még alá kell írnia mielőtt érvénybe lép.

Az elektromos autóknak eddig csak 2020 végig volt adómentességük, az új törvény szerint 2025. december 31-ig lesznek mentesek a járműadó alól.
Több pénz a kórházaknak és ápolóknak

A német állam támogatást nyújt egy ún. “Zukunftsprogramm” (Jövőprogram) keretében az egészségügynek. 3 millárd Euro támogatást kapnak a kórházak felszerelésekre pl. a sürgősségi osztályokon és IT-berendezésekre.

Az idősotthonok ápolói mellett a klinikákon dolgozó ápolók is korona-prémiumot kapnak.
Élelmiszerek

Egy új “lámpa-szisztémával” segítik a jövőben a fogyasztókat Németországban az élelmiszerüzletekben, hogy jobban kiigazodjanak, mely termékek egészségesek és melyek kevésbé.

A német Bundesrat új rendelkezése szerint bevezetik az ún. “Nutri-Score nevű címkézést az élelmiszerek csomagolásán.

Egyes termékeken már látható a “Nutri Score” jelzés, ami által könnyen megállapítható lesz majd a termékek tápértéke.

Olyan összetevők, mint a cukor, zsír,  és élelmi rost egy összesített értékelést kap. Ebből lesz kiszámolva az érték és egy ötlépcsős skálán megadva. A rendszer Franciaországból származik.

Az értékelés az “A” sötétzöld színtől indul, ami a legjobb értéket jelzi, és a sárga “C” betűn keresztül a piros “E” betűig, ami a legegészségtelenebb a besorolás szerint.

A gyártóknak mindenesetre ezt nem lesz kötelező a termékeken feltüntetni. A rendelet novembertől lép életbe.

Nutri-Score – Wikipedia

FORRÁS: www.tagesschau.de

Photo by Evgeny Tchebotarev on Unsplash


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.