Németország: Helge Braun szerint nem lesz lezárás ősszel a beoltottaknak

delta vírusvariáns Németországban

Helge Braun, a német kancellária minisztere biztos abban, hogy ősszel nem lesz újabb lezárás. Braun azt nyilatkozta, amíg az oltások hatékonyak, biztos, hogy a beoltottaknak nem lesz lezárás. Lauterbach szakértő azonban aggódik.
A német mdr magazinnak nyilatkozott Helge Braun. Azok, akik be vannak oltva, nagyobb reménnyel tekinthetnek az őszi normális életre. Helge Braun kancellári miniszter azt nyilatkozta, hogy egy lezárás a beoltottaknak nem lesz, abban az esetben, ha a vakcinák elég hatékonyak.

A Robert Koch Intézet szerint a most ismert vírusok a teljesen beoltottaknál nem játszanak jelentős szerepet a járványban.

A beoltott emberek nem veszélyesek egymásra és másra sem, ezért nincs ok arra, hogy kapcsolattartási korlátozások legyenek náluk bevezetve, mondta Braun.

A legutóbbi tanulmányok azt mutatják, hogy a legtöbb oltás hatékonyan véd a delta vírus variáns ellen. Ha ez így marad a további vírusvariánsoknál is, a beoltottak novemberben továbbra is járhatnak színházba.

Braun elmondta, hogy azoknak, akik be vannak oltva, a normális élet biztosítva van csak úgy a koncerteknél, mint a vásárlásoknál. Az élet több területe, amely korábban le volt zárva, a jövőben a társadalom nagy részének, vagyis a beoltottaknak, elérhető lesz.
Nem csak a járványügyi számokat kell nézni

Jön megint egy lezárás vagy sem?

Braun ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a jövőben nem csak a járványügyi számokat fogják nézni. A fertőzöttek közül sokan nem fognak megbetegedni, ezért a kórházak telítettségét is nézik.

Visszaesést hoz a delta vírusvariáns?

A döntő azonban az lesz, hogyan változik a vírus a jövőben, és hogy a beoltottak a későbbi vírusvariánsoknál ismét kórházba kerülnek-e.

Nagy-Britanniában már megfigyelés alatt tartják a Delta+ vírusvariánst, vagyis a delta vírusvariáns egyik mutációját.

Ha ez erőteljesen elterjed, akkor tartanunk kell attól, hogy ez a beoltottakra is veszélyes lehet, tehát ez egy komoly visszaesést jelentene.

Braun elmondta, hogy ezért fel vannak arra is készülve, hogy a statisztikákba külön vegyék azokat, akik az oltás ellenére is megbetegednek és kórházba kerülnek.
Lauterbach aggódik

Karl Lauterbach, Németország egyik fő szakértője elmondta, hogy lehetségesnek tartja, hogy létrejön egy olyan vírusvariáns, amely még a beoltottakra is veszélyes lehet. Egy német műsorban mondta el, hogy szerinte a vírus annak érdekében, hogy életben maradjon, minden oltás ellen mutálódhat.

Az izraeli Haifa egyetem tanulmányai azt mutatják, hogy a vírus képes arra, hogy ilyen veszélyes mutációkká alakuljon. Ez egy teljesen új helyzet Lauterbach elmondása szerint, vagyis, hogy a vírus a beoltottakat is megbetegítheti, ezért ő továbbra is az óvatosságot ajánlja.

Németországban folyamatosan nő a delta vírusvariánssal fertőzöttek száma

A Robert Koch Intézet szerda este nyilvánosságra hozott számai alapján a delta vírus már 37%-ban elterjedt, vagyis dupla annyi fertőzött van, mint egy héttel korábban, amikor még 17%-os volt. De abból kell kiindulni, hogy a fertőzések felét már az indiai vírusvariáns teszi ki, írja az RKI.

Hendrik Streeck virológus szerint már nem tudjuk kivédeni, hogy a külföldről érkezők ne hozzák be delta vírusvariánst az országba.

Az RTL-nek elmondta, hogy szem előtt kell mindenképp tartanunk, hogy a járványnak nincs vége és mindig lehetnek kisebb kitörések. Elmondta, hogy szerinte ősszel és télen ismét meg fognak emelkedni a járványügyi számok.

Lauterbach beszél a delta vírusvariánsról a ZDF heute magazinban, miszerint a csak egy oltással rendelkező emberekre a delta vírusvariáns még veszélyes. A beszélgetős műsorban szó esik arról is, hogy Németországban túlzottan sok az olyan jelentés, amely a megfélemlítésre megy ki és teljesen szükségtelen.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.