Németország: ismét lehet oltani az AstraZeneca-val

AstraZeneca vakcina Németország

3 napra kivonták a forgalomból Németországban is az AstraZeneca vakcinát, de most ismét elindítják az oltásokat vele. Németországon nagy a nyomás, hogy minél hamarabb minél több embert oltsanak be, hamarosan már a háziorvosoknál is elérhető lesz.

Az EMA (EU gyógyszerészeti hivatal) jóváhagyta és biztonságosnak ítélte meg a vakcinát, így Németországban ismét oltanak az AstraZeneca-val, eközben Finnországban most állították le, Svédország még vár a visszaállításával.

A német egészségügyi miniszter Jens Spahn bejelentette, hogy a vakcina mellé egy figyelmeztetést is csatolni fognak.

Hétfőn döntött úgy, hogy Németországban ideiglenesen leállnak az oltással, amíg a súlyos mellékhatásokat kivizsgálják, mint pl. a vérrögképződést, a trombózisos eseteket.
Baden-Württemberg és Nordrhein-Westfalen már péntektől elkezdett ismét oltani az anyaggal, a többi tartomány is fokozatosan követi őket. Saarland-ban próbaszerűen már a háziorvosok is beadhatják a vakcinát, ill. a kórházakban is meg lehet kapni.

Országszerte április végétől tervezik, hogy a háziorvosok is elkezdhetik az oltásokat. Spahn elmondta, hogy általános hiány van a vakcinákban.

Lauterbach szerint biztos, hogy ismét jönnek a lezárások

A mai sajtótájékoztatón Lauterbach egészségügyi szakember elmondta, hogy nincs más választásunk, mint ismét visszatérni a lezárásokhoz. A gyors-tesztekre elmondása szerint heti kétszer van szükség van az iskolákban és a munkahelyeken.

Az iskolák olyan sokáig nyitva kell, hogy maradjanak, amíg csak lehet.

A húsvéti utazásoktól mindenkit eltanácsol. Lauterbach elmondta, hogy az utazásokkal behozhatjuk az országba a különböző vírus-mutánsokat, amelyek szerinte súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak, különösen a fiatalok között, és az oltás sem olyan hatékony ellenük.

Jens Spahn is elmondta, hogy már benne vagyunk a harmadik hullámban.

Március 22-én dönt Merkel és a tartományok vezetői arról, hogyan tovább a járványban a lezárásokkal.

Videó a mai sajtótájékoztatóról

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.