Németország: Itt a harmadik segélycsomag! 200 Euró a diákoknak, 300 Euró a nyugdíjasoknak, és egyéb támogatások jönnek

Uj segélycsomag született Németországban sok támogatással

Villanyszámla-fék, egyszeri kifizetések a nyugdíjasoknak és diákoknak, fűtési költség-támogatás a lakástámogatás mellé, és jön az új szociális segély, a Bürgergeld. A koalíció a harmadik segély-csomagot ma jelentette be.
Az SPD, a Zöldek és az FDP koalíciója hosszas vita után megállapodott a harmadik segélycsomagról, mely több mint 65 milliárd Eurós segélyt jelent. Többek között röviden az alábbiakról döntöttek:

Villanyszámla-fék: Egy alapfogyasztáshoz kötödő elektromos áramfogyasztási ár-féket vezetnek be.

Egyszeri kifizetés a nyugdíjasoknak: A nyugdíjasok 2022. december 1-jén 300 Euró energiaár-támogatást kapnak. A kifizetés a német nyugdíjbiztosítón keresztül történik.

Növekszik a családi pótlék (Kindergeld): 2023. január 1-től 18 Euróval megnövelik a Kindergeld-et az első és a második gyermek számára.

A gyermekpótlék (Kinderzuschlag) megemelése: A gyermekpótlékot 2023. január 1 -jén ismét megenövelik, és havi 250 Euróra emelik.

Diákok anyagi támogatása: A diákok és a szakiskolai tanulók támogatás képpen 200 Euró egyszeri kifizetést kapnak.
Adómentes kifizetések: A munkáltató a munkavállalóknak nyújtott további kifizetéseinek adómentesnek kell lenniük 3 000 Euró összegig.

Lakástámogatás (Wohngeldreform): Kibővítik a lakástámogatásra (Wohngeld) jogosultak körét. Erre általánosan az alacsony keresetűek jogosultak. A lakástámogatásban részesülők most egy egyszeri fűtés-támogatást kapnak 2022. szeptembere és decembere között: 415 Euró-t kap az egyszemélyes háztartásban élő, 540 Eurót a kétszemélyesben, minden további személy számára további 100 Euró támogatást adnak.

Csökken a gáz adója: A gázköltség-átterhelés (Gasumlage) kompenzációjaként a teljes gázfogyasztás forgalmi adója 2024. március végéig 19% helyett 7%-ra csökken. A gázköltség-átterhelés októbertől lesz aktuális, amikortól jelentős gázáremelkedés várható, mert a cégek továbbaddhatják a megemelkedett gázárat a fogyasztóknak. Erről itt írtunk részletesen.
A Bürgergeld bevezetése: A Bürgergeld januártól lép életbe, ez a jelenlegi Hartz IV szociális segély leváltása. Aki jelenleg szociális segélyben részesül (Hartz IV), az 51 Euróval kap többet havonta innentől kezdve a Bürgergeld keretében. Jelenleg egy egyedülálló 449 Eurót kap havonta a lakbér és rezsi (kivéve villany) mellett költőpénznek, melyet túl kevésnek ítélnek meg és felkerekítik 500 Euróra. A Bürgergeld bevezetéséről korábban már itt részletesen írtunk.

Tömegközlekedés: A 3 hónapig érvényben lévő 2. segély-csomag által meghatározott 9 Eurós havi jegy helyébe új kedvezményes jegyet akarnak bevezetni. Konkrétum még nincs, csak annyit tudni, hogy ez havonta 49-69 Eurós és országszerte érvényes jegy lesz. Ez a tartományok anyagi támogatásától is függ, hiszen részben nekik is hozzá kell járulniuk.

A CO2 ár: A CO2 árának megnövelését eredetileg 2023 január 1-től tervezték tonnánként 5 Euróval. Ezt most elhalasztják egy évvel.

Csökkentett munkaidő kifizetése (Kurzarbeitergeld): A Kurzarbeitergeld-re vonatkozó különleges előírások 2022. szeptember 30-a után nem járnak le, ezeket meghosszabbítják.

Scholz német kancellár a mai napon vasárnap jelentette be az új, harmadik segély-csomagot

Forrás

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.