Németország: Jön a 4. segélycsomag, a gázár-fék – a finanszírozásról még vita folyik

Nemetorszagban jön az uj segélycsomag és a gázár-fék

Szeptember 29-én jelentették be Németországban, hogy jön egy újabb, negyedik segélycsomag. Ebben főleg a gázszámlák kifizetését megkönnyítő intézkedések lesznek. A finanszírozásról még tárgyalnak.




Szeptember 30-án döntöttek végleg arról Németországban, hogy 2022. októberétől 2024. március végéig csökkentik a gáz és a távfűtés áfáját 19%-ról 7%-ra. Ez a 3. segélycsomag tervében szerepelt.

A gázilletéket visszavonták

Júliusban jelentette be a német kancellár, hogy októbertől jön a Gasumlage (gázilleték), ami azt jelentette volna, hogy a cégek tovább terhelhették volna a költségeiket 2,419 Cent/KWh mértékben a fogyasztókra.

Ez kb. évi 360 Eurós többletköltséget jelentett volna egy családnak a már megemelkedett gázárak mellett. Ennek az energiaszolgáltatók megsegítése lett volna a célja. Időközben azonban az Uniper gázimportőr céget államosították és a tervet erősen kritizálták, így azt szeptember 29-én végleg visszavonták.

Jön a 4. segélycsomag

A német kormány egy 200 milliárd Eurós intézkedéscsomaggal akarja megvédeni a fogyasztókat és a vállalkozásokat az ukrajnai háború miatti magas energiaáraktól a 4. segélycsomagban.

A gáz- és villamosenergia fogyasztói árakat korlátozni akarják, a részletek azonban még mindig nyitottak és az is, hogy ez mikortól lépne érvénybe. A segélycsomagot hitelből kényszerülnek majd finanszírozni.

Scholz kancellár elmondta, hogy a korábbi segélycsomagok és a most tervezett 4. segélycsomag együttesen 295 milliárd Eurót tesznek ki. “A kormány ebből valamivel kevesebb mint 240, 250 milliárd Eurót vállal és finanszíroz” – mondta a kancellár.




Gázár-fék

A 4. segélycsomag fő része a gázár-fék (Gaspreisbremse), amely a fogyasztók védelmét szolgálja majd azzal, hogy meghatároznak egy gáz-alapfogyasztást, melynek árát maximálni fogják. Többet csak akkor kell fizetni, ha valaki a meghatározott alapfogyasztás feletti gázmennyiséget használ.

A vállalkozásokra és magánszemélyekre is külön értékek vonatkoznának. Erről október közepén akarnak dönteni, jelenleg három féle különböző terv van az asztalon.

Több ember igényelhet lakhatási támogatást

A kormány januártól tervezi bevezetni a lakhatási támogatás összegének (Wohngeld) megnövelését és a feltételeinek kibővítését. Ennek finanszírozásáról még folynak a viták a tartományok és a kormány között. Eredetileg ez is a 3. segélycsomag tervében szerepelt.

A 9 Eurós jegy utódja

A 9 Eurós országos tömegközlekedési jegynek is lesz utódja a tervek szerint januártól, havi 49 és 69 Euró közötti áron. A részleteket a tartományoknak kell kidolgozniuk. Azonban jelenleg még erről is vita folyik a finanszirozás ügyében, egyes tartományok, mint pl. Bajorország nem támogatja ennek bevezetését. Ez a terv is a 3. segélycsomag része.




A nyugdíjasok decemberben kapnak támogatást

A német kormány a 3. segélycsomagban döntött úgy, hogy a nyugdíjasok számára egyszeri, 300 Eurós energiatámogatást fizet ki automatikusan. Ezt 2022. december 15-ig fizetik ki. Döntés született arról is, hogy az úgynevezett “midijob“-ok kereseti felső határát 1 600 Euróról 2 000 Euróra emelik.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.