Németország kerékpár-országgá kell, hogy váljon

Németország kerékpár ország lesz

Németország a következő években kerékpár-országgá kell, hogy váljon. Hogy ez pontosan hogyan is történne, ez áll a “nemzeti kerékpár közlekedési tervben”, melyet a közlekedésügyi miniszter Andreas Scheuer prezentált. A tervek szerint számtalan kerékpárutat és parkolóhelyet építenek ki a jövőben, amivel a kerékpár használatát vonzóbbá és biztonságosabbá akarják tenni.





Németországban 2030-ig több fejlesztést is terveznek a kerékpárosoknak, az ezzel kapcsolatos tervet Andreas Scheuer-tól, a közlekedésügyi minisztertől a kormány jóváhagyta.

Több, mint 2.000 polgár ötletét vették bele a tervezetbe.

Az új nemzeti kerékpártervvel Németországot egy kerékpár-országgá tesszük.

– mondta Andreas Scheuer (CSU)

A terv ajánlásokat fogalmaz meg az állam, a tartományok, a helyi hatóságok, a gazdaság és tudomány számára a kerékpározás vidéki és városi területeken történő népszerűsítésére.

Az infrastruktúra kiépítése

Ezt a célt többek között a kerékpáros infrastruktúra bővítésével kell elérni. Kerékpárutakat, parkolóhelyeket kell kialakítani a vasútállomásokon és ösztönözni kell a kerékpárok tömegközlekedési eszközökön történő használatát is. Az utak korszerűsítése, építése során a kerékpárutakat mindig be kell vonni a tervezésbe.

2023-ig a beruházásoknak meg kell duplázódniuk, a kormány mintegy 1,46 millárd Eurót kíván a kerékpározásba befektetni, mondta Scheuer.




A kerékpározás egyre népszerűbb

A kerékpárok iránti érdeklődés nagyobb, mint valaha. A beruházások célja a folyamatosan növekvő kereslet kielégítése Németországban. A koronavírus járvány miatt ugrásszerűen megnőtt a kerékpárok iránti érdeklődés, mondta Scheuer. A minisztérium szerint tavaly 5 millió kerékpárt adtak el, ebből 2 millió elektromos kerékpár volt.

Biztonságosabb kerékpárutak

Az új tervek szerint a kerékpározásnak biztonságosabbnak kell lennie. A minisztérium szerint 2019-ben 445 kerékpáros vesztette életét Németország útjain. Ezért “kulturális változásra” van szükség a közlekedésben. A jövőben a kerékpárosok és az autósok egyenrangúak lesznek.

Az Általános Német Kerékpárklub (Allgemein Deutsche Fahrradclub, ADFC) azonnali változtatás követel, egyben dicsérte a tervet. Rebecca Peters, az ADFC alelnöke elmondta, hogy Németország még mindig fényévekre van egy kerékpárbarát országtól.

Forrás címlapfoto von Manfred Richter auf Pixabay


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.