Németország: Ki kapja meg a 300 Eurós támogatást és mikor? – Amit tudni érdemes

Ki kapja meg a 300 Euró támogatást Németországban?

A német kormány arról döntött a héten, hogy minden Németországban dolgozó bruttó 300 Euró támogatást kap az energia- és üzemanyagárak jelentős emelkedése miatt. Az “ntv” német online hírportál az alapvető tudnivalókat állította össze.
Ki kapja meg a bruttó 300 Euró támogatást?

Minden jövedelemadó-köteles munkavállaló (1-5. adósáv) 300 Eurós egyszeri un. “energiaár-pótlékot“, vagyis támogatást kap.

Erről döntött a héten a kormány egy segélycsomag keretében.

Ki nem kapja meg?

Aki nem dolgozik. Ide tartoznak a nyugdíjasok, minijobosok, a diákok és azok a gyakornokok, akik nem kapnak fizetést.

Meg kell igényelni a támogatást?

Nem. Az “energiaár-pótlékot” a munkáltató fizeti ki a bérrel együtt. Az egyéni vállalkozók jövedelemadó-előlegük egyszeri csökkentése formájában előleget kapnak.

Mikor érkezik a számlára a pénz?

Előreláthatólag szeptemberben.

Jövedelemadó köteles a támogatás?

Igen.

A 300 Euróból a társadalombiztosítási járulékokat is levonják?

Nem, a munkaügyi minisztérium szerint nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni a pótlék után, mivel ez nem a társadalombiztosítási törvény értelmében vett bér.
Mennyi marad?

Az adófizetők egyesületének (Steuerzahlerbund) számításai szerint egy házas, gyermekes, 4-es adóosztályú és 45 000 Eurós éves bevétellel rendelkező munkavállaló 216,33 Eurós támogatást kap kézhez.

15 000 Eurós éves fizetés mellett ugyanez a munkavállaló 248,83 Eurót kap.

Ha a 3. adóosztályba van bejelentve, akkor a jövedelem adómentes része (Grundfreibetrag) alatt marad, vagyis nem kell adót fizetnie, és a teljes összeget megkapja.

A magasabb keresetűeknek kevesebb marad. Az egyesület számításai szerint 1-es adóosztályú, 72 000 Eurós éves fizetésű egyedülálló személy nettó 181,80 Eurós támogatást kap meg. Rá vonatkozik a felső adókulcs és szolidaritási pótlékot is fizetnie kell.

Egy házas, egy-gyermekes, 4-es adósávú és 72 000 Eurós éves fizetésű alkalmazott 184,34 Eurós támogatást kap végül kézhez.

Mennyibe kerül az államnak a támogatás?

A pénzügyminisztérium összesen mintegy 13,8 milliárd Euróra számít. Mivel az egyszeri kifizetés adóköteles, a végeredmény 10,4 milliárd Euró körüli költség.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.