Németország: Lauterbach nem támogatja az RKI modernizálását

A német egészségügyi minisztérium blokkolja az RKI modernizálását anyagilag

A német hatóságok jelentős digitális hiányosságaira derült fény a koronavírus járvány idején. Az RKI elnöke, Wieler ezért már hónapok óta tervezi vezetői csapatával a Robert Koch Intézet átszervezését. Úgy tűnik hiába, mert sok projektre nem akar pénzt adni a jelenlegi egészségügyi minisztérium.
Egy jelentés szerint Karl Lauterbach német egészségügyi minisztériuma pénzügyi okok miatt visszatartja a Robert Koch Intézet (RKI) reformját.

A “Welt am Sonntag” információi szerint a minisztérium az elmúlt hetekben olyan információkat adott ki, hogy a német kormány nem, vagy csak a szükséges összegek töredékét kész biztosítani az intézet korszerűsítését célzó több tervezett projekt megvalósításához. Ígéretet legutoljára a korábbi egészségügyi miniszter, Jens Spahn idején tettek.

Konkrétan a digitalizálást és a lakosság egészségi állapotának nyomon követését célzó projektekről van szó.

A koronavírus járvány világossá tette, hogy az RKI-nak jelentős pótolni valója van a digitalizálás terén. Újra és újra kritikát váltott ki Németországban, hogy a fertőzés folyamatáról és az egészségügyi válság egyéb vonatkozásairól a hatóság rendszeresen csak hiányos adatokat tudott szolgáltatni.
Az intézet vezetője, Lothar Wieler (címlapfotó) és vezetői csapata ezért az elmúlt néhány hónapban egy jobb rendszer kialakításán dolgozott. Többek között magas rangú szakértőket vontak be egy mesterséges intelligencia-központ és a németek egészségi állapotáról szóló széles körű lakossági felméréshez szükséges infrastruktúra létrehozásához.

A lap értesülései szerint az egészségügyi minisztérium nem kíván pénzt adni ennek az úgynevezett panelnek a megépítésére, ami azt jelenti, hogy hónapok óta hiába dolgoztak rajta.

IT szakértő hiány

A lap információi szerint Wielert és más intézeti vezetőket idén nem hívták meg az egészségügyi minisztériumba, hogy bemutassák finanszírozási igényüket, ahogyan az előző években tették.

A jelentés szerint sem maga az RKI, sem Lauterbach csapata nem válaszolt az elutasított támogatással kapcsolatos kérdésekre.

Tavaly a német parlamentben egy kisebb vizsgálat feltárta, hogy az RKI-nek és az egészségügyi minisztérium más alárendelt hatóságainál több mint 100 informatikai szakértő hiányzott a modernizáláshoz.

A Bundestagban még tart a jelenlegi költségvetésről szóló tanácskozás, döntés júniusban várható, addig még lehet változás az ügyben.

Forrás Címlapfotó,az RKI elnöke Wieler, CC BY 3.0, Link


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.