Németország Lauterbach: Ősszel jön a negyedik oltás – nagy megrendelésről döntött a kormány

Jön a negyedik oltás Németországban ősszel

Őszre minden németországi lakos megkapja a lehetőséget a negyedik oltásra. A német kormány 830 millió Euróért vásárol Moderna vakcinát. Ez az eddig ismert vírusokkal szemben jól működő képes. Továbbiakról is döntött a kormány.
Mivel a járványnak még nincs vége, és nem tudjuk mi vár ránk ősszel, ezért minden eshetőségre fel kell készülnünk, mondta Lauterbach.

A német kormány őszig minden lakosnak biztosítani akarja a negyedik korona elleni védőoltást, és nagy mennyiségben vásárol új típusú oltóanyagokat európai szinten.

A kabinet május 18-án állapodott meg egy új típusú bivalens vakcina megrendeléséről, amely mind az Omicron, mind az eredeti vuhani változatot célozza meg, és amelyet a Moderna cég szállít. A költségvetésben további 830 millió Eurót bocsátanának rendelkezésre erre a célra. Erről számolt be Lauterbach legújabb sajtótájékoztatóján.

Lauterbach elmondta, hogy a kabinet által meghatározott oltási stratégia célja, hogy őszre 3 féle különböző oltóanyag is nagy számban elérhető legyen.

Egyrészt a régebbi változatok, például a Delta elleni vakcinák, amelyeket már használtak, másodszor egy speciálisan az Omikronra szabott vakcina, amelyet a Biontech cég jelenleg fejleszt, harmadrészt pedig a Modernától rendelt “bivalens” vakcina, amely a másik két oltóanyag hatását hivatott kombinálni.
100 millió Euró az oltóközpontok számára

Lauterbach elmondta, hogy arról is döntés született, hogy az oltóközpontokat nem zárják be, a kormány erre havi 100 millió Eurót biztosít. Új oltási kampányt is indítanak majd.

Lauterbach elismerte, hogy Németországban jelenleg túlkínálat van az oltóanyagokból, az újabb rendelések által a régiek szavatossága lejár. De mivel még nem tudhatjuk, hogy ősszel milyen újabb vírusvariánsokkal kell szembenéznünk, ezért kell felkészülni újabb vakcinák rendelésével.

299
Ha ősszel jönne egy újabb járvány hullám, kérnél az új típusú oltásból?

A tervek szerint ősszel elérhető lesz a negyedik oltás, és mindenki maga döntheti majd el, melyik oltást választja a 3 különböző oltás közül. Lehetséges, hogy az egyik vakcina hatásosabb lesz, mint a többi, és felkészülnek arra is, hogy mindenki azt az egyfajta vakcinát kéri majd.

A szabad választás ígérete akkor is érvényesül, ha minden érdeklődő ugyanazzal a vakcinával szeretne oltakozni, és a többi vakcina szavatossága így lejár.

Amikor új változatok jönnek, új oltásokat kell beszerezni, eközben a régi vakcinák egy része lejár.

– mondta a miniszter.
Lauterbach szerint jó lenne, ha az Állandó Oltási Bizottság (STIKO) kiadná az általános ajánlását a negyedik oltásra. Egy ilyen ajánlásnak azonban jelenleg nincs orvosi alapja, hiszen korántsem világos, hogy ősszel mely változatokkal kell megküzdenie az országnak.

A világjárvány elleni küzdelem központi téma lesz a G7 egészségügyi minisztereinek csütörtöki és pénteki berlini találkozóján is. A minisztereknek találkozójukon meg kell állapodniuk egy “globális pandémiás paktumról” a WHO-val közösen, mondta. A WHO jelentős pénzügyi támogatást kap Németországtól, ígérte meg Lauterbach.

A cél az, hogy világszerte gyorsabban reagáljunk a jövőbeli világjárványokra a járványok nyomon követésével, a gyorsabb reagálással, valamint a gyógyszerek és vakcinák gyorsabb kifejlesztésével. Ennek érdekében a G7 miniszterei „úttörő lépést” tennének – mondta Lauterbach.

A klímaváltozás által megjelent újabb betegségek és az antibiotikum-rezisztencia probléma is téma lesz.

60
Hány koronavírus elleni oltást kaptál eddig?

Lauterbach megkérdőjelezi az őszi Oktoberfestet

Lauterbach bátor lépésnek ítéli meg, hogy szeptemberben minden korlátozás nélkül meg akarják tartani Münchenben az Oktoberfestet. Szerinte addigra számolnunk kell a BA.4 és a BA.5 vírusvariánssal. Erre a kijelentésére Bajorország megdöbbenéssel reagált és megvédte a fesztivál megtartásáról szóló döntést.

A sajtótájékoztató

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.