Németország: Lauterbach szerint a három oltás számít teljes oltásnak

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a kötelező védőoltásnak három adagból kell állnia. Az SPD politikusa arra is figyelmeztet, hogy Németországot nehéz hetek fenyegetik.
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter (SPD) szerint a koronavírus elleni kötelező oltásnak három vakcinát kell tartalmaznia.

Egy teljes oltás három adagból áll. A teljesen beoltott emberek minden koronaváltozat ellen védettek, legalábbis a súlyos betegségek és a halálesetek ellen. Az oltási kötelezettségnek ezen kell alapulnia.

– nyilatkozta a Bild am Sonntag német lapnak.

A tudósok szerte a világon egyetértenek abban, hogy rendkívül valószínűtlen egy olyan változat felbukkanása, amely ellen háromszor beoltott személyként nincs védelem. A miniszter ugyanakkor figyelmeztetett:

Az ábécé változata nem végződik az Omikronnal. Könnyen lehet, hogy ősszel egy mutált Delta típussal kell megküzdenünk. Aki most megbetegszik az Omikronnal anélkül, hogy beoltották volna, valószínűleg jóval 50% alatti védelmmel rendelkezik egy új őszi Delta-változattal szemben. További védőoltások nélkül ezek az emberek nagy kockázatnak lennének kitéve. Ezért nincs mód az oltás megkerülésére.

– mondta Lauterbach.
A tervek szerint a parlament szavaz majd a kötelező oltásról.

Lauterbach: “Nehéz hetek elé nézünk Németországban”

Az interjúban Lauterbach arra is figyelmeztetett, hogy az omikronhullám miatt a halálesetek magas száma és a kórházi kezelések súlyos korlátozásai várhatóak.

Nagyon nehéz hetek fenyegetnek bennünket Németországban” – mondta.

Jelenleg elsősorban a sok kapcsolattal rendelkező fiatalok betegednek meg. Ám amint megfertőződnek az idősek, újra megnő a kórházi felvételek száma. Ekkor kevesebb lehet a hely az intenzív és az általános kórházi osztályokon is.

Nemzetközi összehasonlításban Németország idősebb lakosságában sok a krónikus beteg: “Tüdőbetegség, cukorbetegség, vesebetegség, rák, kezdődő demencia” – sorolta Lauterbach.

Az alacsony oltási hajlandósággal együtt ez rendkívül veszélyes. Az ésszerűtlenség és az öregség eme keveréke világszerte összehasonlítható például az Egyesült Államok déli területével.

Azt, hogy a jelenlegi intézkedések elegendőek-e, a következő, január 24-i miniszterelnöki konferencián kell eldönteni.

Ha az esetek száma meredeken emelkedik, kénytelenek leszünk tovább szigorítani.

A miniszter ebben az esetben kizárta a lockdown-t vagy az iskolabezárást.

A gyerekeket nem tehetjük ismét ki egy iskolabezárásnak. Ehelyett inkább jelentős különbséget kell tennünk a kettő oltást és a három oltást megkapók között.

FRISS HÍREKÉRT KÖVESS A YOUTUBEON IS!

Forrás Címlapfoto © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.