Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált – Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett

Németországban jön a nyári hullám és a negyedik oltás

Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nyári hulláma mára valósággá vált. Az új Omikron változatok gyorsan terjednek. A védőoltást pedig továbbra is fel kell használni, hogy megakadályozzuk vele a súlyos megbetegedéseket. Bajorország a kötelező oltást ismét szóba hozta.
Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter (SPD) aggodalmának adott hangot a koronafertőzések számának jelenlegi növekedése miatt.

Sajnos a bejelentett nyári hullám valósággá vált. Ez kevés pihenésre ad okot a következő hetekben. Mivel a jelenlegi vírusváltozat nagyon könnyen terjed, és mivel szinte minden elővigyázatossági intézkedés megszűnt, nyáron is életre kel a járvány.

– nyilatkozta Lauterbach egy német lapnak.

Gyorsan terjednek az új omikronváltozatok

A gyorsan terjedő BA.4 és BA.5 Omikron típusoknak köszönhető, hogy már nyáron megérkezett egy koronavírus járvány hullám. A Robert Koch Intézet legfrissebb információi szerint ez a két változat, amely először Dél-Afrikában és Portugáliában terjedt el erőteljesen, Németországban korántsem uralkodó. Ez azonban valószínűleg hamarosan megváltozik.

Az RKI legfrisebb jelentése szerint ez a két változat néhány héten belül gyorsan elterjedhet Németországban. A fertőzések száma valószínűleg megnő, ami a veszélyeztetett csoportokra nézve rossz hír.

Habár az Omikron gyorsan terjed, nem igazán veszélyes. A szakértők szerint veszélyes lehet, hogy a fiatalok egy fesztivál után idős nagyszüleiket meglátogatják, ezáltal az ő egészségüket veszélyeztetik. Az altipusok az oltás ellenére is könnyen elkaphatóak.
A zöldek mielőbbi intézkedéseket követelnek

A zöldek egészségügyi szakértője szerint komolyan kell venni a nyári járvány-hullámot és már most fel kell készülni az őszre. Jogi alapot kell teremteni a beltéri kötelező maszkviselésre és a frissítő oltásokkal (4. oltással) kell megelőzni, hogy az idősebb korosztály között kevesebb halálos eset legyen.

A jelenlegi járványügyi törvény szeptember 23-án lejár, ezért szerinte még a nyári szünet előtt meg kell alkotni az újat. Az FDP még egyelőre várni akar.

A Stiko (Oltási Bizottság) a 4. oltást a 70 év felettieknek tanácsolja.

Bajorország és más tartományok ismét a 60 év fölöttiek kötelező oltását akarják megvitatni

Bajorország, Baden-Württemberg és Hessen tartományok egyetértenek abban, hogy újból kell tárgyalni a kötelező oltás bevezetését a 60 év felettieknek.

A bajor egészségügyi miniszter sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült már korábban bevezetni, mivel szerinte ez jelenti a kiutat a járványból. Ugyanakkor egy oltási regisztráció mielőbbi elindítását is szükségesnek tartja, hogy tudják, pontosan hány ember van beoltva.
Április elején a német parlament egyöntetűen leszavazta a kötelező oltást a 60 év felettieknek. Scholz kancellár ekkor megígérte, hogy nem lesz több hasonló kezdeményezés. A kormány Bajorország jelenlegi kezdeményezését most is határozottan elutasítja.

Lauterbach májusban jelentette be, hogy a kormány 830 millió Euróért új vakcina tipusokat rendelt meg, így ősszel 3 különféle vakcina is rendelkezésre áll majd a negyedik oltásra.

Az oltóközpontok havi 100 millió Eurót kapnak fennmaradásukért. Ősszel tehát ismét indul az oltási kampány Németországban.

299
Ha ősszel jönne egy újabb járvány hullám, kérnél az új típusú oltásból?

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.