Németország: Legkésőbb jövőre ismét oltani kell

oltás jövőre Németország

Miközben Németország nagy része még az első vagy a második oltásra vár, addig a német oltásügyi hivatal (STIKO)  már arról számol be, hogy egy “frissítő oltásra” lesz szükség az immunizálás érdekében. Lauterbach egészségügyi szakértő szerint erre ősszel kerülhet sor.
A német oltási hivatal szerint (STIKO) az embereknek Németországban legkésőbb jövőre ismét be kell oltatniuk magukat a koronavírus ellen.

A vírus nem fog eltűnni, ezért a mostani oltások nem az utolsóak. Alapvetően arra kell beállítanunk magunkat, hogy jövőre valószínűleg mindenkinek frissítenie kell az oltását.

– mondta a STIKO elnöke, Thomas Mertens

Az SPD egészségügyi szakértő Karl Lauterbach azzal számol, hogy az immunitás az oltás után 6 hónapig tart, ezért az első “frissítő oltásra” szerinte már ősszel sor kell, hogy kerüljön.

Ha azonban az országban egy olyan vírusmutáns terjed el, ami ellen az oltás nem annyira hatásos, akkor már ezt korábban meg kell kezdeni a megfelelő vakcinával.
A dél-afrikai vírusvariáns ellen nem túl jól hat az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcina. Amennyiben ez a variáns elterjed Németországban, az érintett személyeknek kell az elsőknek lenniük az oltással, mondta Lauterbach.

Mertens elmondta, hogy a gyártók már dolgoznak egy módosított vakcinán, amelyek a jelenleg ismert összes vírusvariáns ellen hatékonyak.

A STIKO elnöke szerint elképzelhető, hogy az oltási védelem bizonyos csoportoknál már gyengül vagy eleve túl gyenge. Ez bizonyos korcsoportokat vagy betegséggel rendelkező embereket érinthet.
A JELENLEGI HELYZET NÉMETORSZÁGBAN

Míg egyesek még mindig kétségbeesetten várják az első oltást, a már beoltottak a hatékonyság miatt aggódhatnak és már a harmadik oltáson gondolkodhatnak. Ha a vakcina továbbra is szűkös marad, az elosztási kérdések ismét fontosak lesznek.

Jörg Timm, a düsseldorfi egyetemi kórház virológiai vezetője azt mondta, hogy az oltások folytatása attól is függ, mennyire terjednek el a vírusmutánsok. Szerinte, azokon a területeken, ahol kialakult egy magas immunitás, ott gyorsabban terjednek, megtalálják maguknak a “réseket”.

Az vakcinák folyamatos továbbfejlesztése ezért nagyon fontos, mondta Jan Felix Drexler, a berlini Charité virológusa.

Az mRNS vakcinák (génbázisú oltóanyagok), mint a Pfizer, Moderna és CureVac (jóváhagyásra vár) vakcinái erre alkalmasak, mert gyorsan alkalmazkodnak a vírus variánsokhoz.

– mondta Drexler.

Közben Nagy-Britannia ismét megkapta a rizikóterület besorolást Németországban, mert a magas átoltottság ellenére gyorsan elkezdett terjedni egy vírusmutáns.

464
Milyen vakcinát kérnél, ha lenne választási lehetőséged? - 2021. május 15

Forrás1 Forrás2 Photo by Fabian Hurnaus on Unsplash


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.