Németország: legkorábban májusban várható a 9 Eurós bérlet

Legkorábban májustól lehet 9 Eurós a havijegy a németországi tömegközlekedésben

A német kormány kedvezményes busz- és vonatjeggyel akarja pénzügyileg tehermentesíteni az embereket, kezdetben 3 hónapra. A közlekedésügyi minisztérium szerint májusban indulna, de a közlekedési szövetség akadályokat lát és sok részlet még tisztázatlan.
A német kormány szerint egy hónap múlva indulhat a tervezett 9 Eurós havi jegy a helyi tömegközlekedésben. A tartományok többsége ezt az időpontot jelölte meg kezdési időpontnak.

Az ezzel foglalkozó munkacsoport nagy nyomás alatt dolgozik, ezért remélik, hogy mielőbb indíthatják a programot, mondta a közlekedésügyi minisztérium szóvivője.

A közlekedési szövetség (ÖPNV) ezzel szemben június 1-jét tartja a lehető legkorábbi kezdési időpontnak.

A szakma a belső egyeztetést követően a kedvezményes tömegközlekedési jegy június 1-jei kezdési időpontját tartja reálisnak, feltéve, hogy a vonatkozó keretfeltételeket kellő időben meghatározták.“, áll egy március 31-i jelentésben.

A 9 eurós jegy a bérletre is érvényes – sok a kérdés

A kedvezményes jegy a magas energiaárak miatti segélycsomag része, amelyet a nagykoalíció körülbelül egy határozott meg.

E szerint a havi bérlet 3 hónapon keresztül Németország szerte 9 Euróba kerülhet.
Néhány részletkérdés azonban még tisztázatlan, nyilatkozta a közlekedési szövetség. A kormánytól előfinanszírozást kértek május 1-ig, hogy a pénzügyi forrásokat időben eljuttathassák a közlekedési társaságokhoz és egyesületekhez. Számításuk szerint 2 és 2,5 milliárd Euró közötti költségekről lesz szó.

A jegy érvényességi körzetét is meg kell határozni. A szövetség azt szeretné, ha a kedvezményes jegy országszerte egyformán érvényes lenne, hogy az ingázók, akik tartományokon keresztül utaznak, ne legyenek hátrányban.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.