Németország lezárja a határait a nem EU-s országok állampolgárai előtt

A coronavirus-járvány miatt Európán belül több határ is le van zárva. Azonnali hatállyal zárja be Németország is a határait a nem EU-s állampolgárok előtt. Ez az intézkedés 30 napig érvényes.

Angela Merkel a mai napon a beutazási tilalom azonnali elrendelését rendelte el a nem EU-s országokból érkezőkre vonatkozólag. Ezt egy video-konferencia előzte meg az EU-s kollégákkal és az országok vezetőivel egyeztetve.

Ahogy azt a belügyminisztérium este közzétette, ez a tilalom érvényes minden beérkező repülőjáratra és hajóra, amelyeknek a kiindulópontjuk nem az Európai Unión belülre esik. Kivételek harmadik állampolgároknál lehetnek, amennyiben hosszútávú tartózkodási engedéllyel rendelkeznek egy Európai Uniós országban (pl. vizum). Továbbá diplomatákra, orvosokra és ápolókra is egy külön szabályozás érvényes. Ha valakinek sürgős ügyből kifolyólag kell beutaznia Németországba, mint például egy temetés vagy egy bírósági tárgyalás, akkor erről igazolást kell felmutatnia. Másokat a határon visszafordítanak.

Az EU-s állampolgárok és azok hozzátartozói számára a németországi átutazás engedélyezett. Ez még érvényes Anglia, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgáraira is. A belügyminisztérium kéri, hogy minden beutazónál legyen valamilyen dokumentum, amivel igazolni tudja beutazásának fontosságát. 

Ez a német állampolgárokra nem érvényes.

Megbetegedések Európában

Részletekért kattintson az országra.

Ezt a fajta beutazási tilalmat az EU vezetője, Ursula von der Leyen hétfőn tanácsolta az EU-s és más országok vezetőinek. Ezáltal reméli Ursula von der Leyen, hogy az EU-s belső határok kontrollálása lazább lehet. Franciaország már a tagállamok vezetőinek videos-csúcstalálkozója előtt bevezette ezt az intézkedést.

Ez az indítvány mind a 27 EU-országot felöleli, kivéve Írországot, Norvégiát, Svájcot, Izlandot és Liechtensteint. Írország és Anglia ugyanazon beutazási törvényeket osztja, de arra bátorítják őket, hogy csatlakozzanak ők is a többi országokhoz.  Minden ország saját maga hozhatja meg a döntést, hogy ezt a javaslatot elfogadja e, ill. alkalmazza e. Számtalan ország zárta le már az elmúlt napokban a határait vagy vezette be a határellenőrzést a schengeni övezeten belül.

Híresztelések, miszerint kifogyhatunk a készpénzből, alaptalanok

Az EU-s állami vezetők közösen szeretnék a harcot felvenni a drámai gazdasági hatások leküzdésében. Ami fontos, hogy az árucikkek forgalma akadálytalanul folyhasson, mondta Merkel. Nagyon nagyon komoly gazdasági következményekkel kell számolnunk, mondta a német kancellár.

Angela Merkel határozottan megcáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint a készpénz esetleg elfogyhat. Semmilyen jel nem utal erre, mondta. A pénz folyamatos elérhetősége garantálva van. A társadalomnak más területen is a hivatalos bejelentésekhez kell, hogy tartsák magukat, és azt kell, hogy figyeljék, mivel sajnos sok álhír terjeng. Az a félelem, hogy a pénz kevés lehet “tárgytalan“. Korábban a Szövetségi Bank is azt nyilatkozta, hogy az emberek ellátása papír és fémpénzzel a coronavirus-krizis közben is biztosítva lesz.

Merkel és Macron tájékoztatta Törökországot, hogy az EU továbbra is érdekelt a menekültügyi egyezmény megtartásában. Valószínűleg több segítségre lesz szükségük.

Quelle: ntv.de, jpe/dpa

FORRÁS: www.ntv.de 2020. 03. 17.


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.