Németország: május 1-től megszűnik a koronafertőzés utáni karanténkötelezettség

Májustól megszűnik a karanténkötelezettség Németországban

A koronafertőzés utáni karantén- és izolálási kötelezettség május 1-től megszűnik Németországban. Lauterbach egészségügyi miniszter ezután az önkéntes karanténra alapoz. Az egészségügyben dolgozókra azonban ez nem érvényes. Frissítés: április 6-án Lauterbach visszavonta a szabályt. Részletekről itt lehet olvasni.




Május 1-től a koronavírussal fertőzötteknek már nem kell karanténba vonulniuk.

Az új “karantén- és elkülönítési szabály” szerint ettől az időponttól kezdve önkéntes lesz a karantén, mondta Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter (SPD) Berlinben.

Ez alól kivételt képeznek az orvosi területen dolgozók, ők 5 nap után egy negatív teszttel szabadulhatnak a karanténból. Mindenki másnak csak ajánlás marad, hogy fertőzés esetén maradjon otthon, és 5 nap elteltével végezzen tesztet.

Lauterbach az önkéntességre alapoz

A jelenlegi szabályozás működik, de hosszú távon nincs rá szükség” – mondta Lauterbach. Május 1-től olyan eljárás lép hatályba, amely nagyrészt az önkéntességen alapul. Az új szabály a tünetekkel fertőzöttekre és a tünetmentesekre egyaránt vonatkozik.




A karanténszabályok enyhítésével a tömeges létszámhiányt is el akarják kerülni a magas fertőzöttségi számok mellett. A döntés a német egészségügyi minisztérium és a Robert Koch Intézet (RKI) javaslatán alapul.

Tesztkötelezettség az iskolákban

Ehhez kapcsolódik, hogy Bajorország május 1-től megszünteti az iskolákban és az óvodákban a tesztkötelezettséget, Baden-Württemberg április 25-től.

Az április 3-tól érvénybe lépő korona-nyitás a módosított járványügyi törvénnyel a döntést a tartományokra bízta a teszt-kötelezettséggel kapcsolatban az iskolákban és óvodákban, ezért ez tartományonként változó, hol mikor szüntetik be.

Az ingyenes tesztelési lehetőség országszerte június végével megszűnik.

 

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.