Németország: marad az ingyenes tesztelés a munkahelyeken – meghosszabbították a korona munkaügyi törvényt

Meghosszabbították a német munkaügyi törvényt

A német parlament úgy döntött, hogy meghosszabbítja a járványügyi foglalkozás, egészségügyi-és biztonsági rendeletet. Ez alapján a cégeknek a jövőben nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a munkavállalók beoltása érdekében. A kormány egyelőre elutasította, azonban továbbra is vizsgálja, miképp lehetne bevezetni azt, hogy a munkaadók jogosultak legyenek a dolgozók oltási információinak lekérésére. Úgy néz ki, hogy a kórházak mellett az óvodák, iskolák és az idősotthonok dolgozóinak lesz erre kötelezettségük.
A német parlament szeptember 1-én meghosszabbította és kiegészítette a járványügyi munkavédelmi rendeletet a vállalatok és alkalmazottaik számára.

Hubertus Heil munkaügyi miniszter rendelete a járványhelyzet időtartamára szól, ezért 2021. november 24 -ig érvényes.

Ez alapján szeptember 10-től a munkáltatók kötelesek tájékoztatni a munkavállalókat a Covid-19 betegség kockázatairól és az oltási lehetőségekről, lehetővé tenni az oltási időpontok kihasználását és támogatni a céges orvosokat a céges oltások elérésében.

A törvényben többek között ez áll:

  • A munkáltatók továbbra is kötelesek minden jelenlévő munkavállalónak felajánlani a lehetőséget, hogy hetente legalább kétszer gyorsteszteket vagy önteszteket végezzenek.”
  • “A munkáltató a szükséges védőintézkedések meghatározásakor figyelembe veheti a munkavállalók oltási vagy gyógyultsági állapotát, de a munkavállalók nem kötelesek tájékoztatást adni.
  • “A munkahelyi kapcsolatokat és a helyiségek több ember általi egyidejű használatát továbbra is a szükséges minimumra kell csökkenteni. Az otthoni munkavégzés is jelentősen hozzájárulhat ehhez.”
  • A fertőzés elleni védelmet a szünet idején és helyén is biztosítani kell.”

Ettől eltekintve a már meglévő szabályok továbbra is érvényesek. A homeoffice-t továbbra elérhetővé kell tenni, hogy minél kevesebb legyen a kapcsolattartás. Ha más intézkedések nem biztosítanak megfelelő védelmet, a munkáltatóknak legalább egy orvosi védőmaszkot kell biztosítaniuk.
A munkavállalók védelme továbbra is a legfontosabb számomra munkaügyi miniszterként. Meghosszabbítjuk a munkáltató azon kötelezettségét is, hogy hetente kétszer ingyenes tesztet kell felajánlani a munkavállalóknak. Emellett a bevált higiéniai koncepciók is érvényben maradnak.

– mondta a munkaügyi miniszter.

A kabinet döntése után Heil, a munkaügyi miniszter kijelentette, hogy az oltási arány jelentős növelésére van szükség. Az elkezdődött negyedik hullámot csak nagyobb átoltottsággal lehet megtörni.

A kormány lehetővé akarja tenni, hogy lekérhető legyen az oltási állapot

Németországban jelenleg nagy vitatéma, hogy a munkaadóknak jogukban állhasson megkérdezni a munkavállalókat az oltási állapotáról.

Baden-Württemberg egészségügyi minisztere, a német egészségügyi miniszter és Karl Lauterbach egészségügyi szakember is szükségesnek tartaná ennek bevezetését.

A kormány most ennek a lehetőségét ellenőrzi,” erősítette meg Steffen Seibert kormányszóvivő is. Vannak érvek mellette és ellene is. Az Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt mondta: “A tárgyalások folyamatban vannak.”

Friss hír, hogy a nagykoalíció elfogadta Jens Spahn egészségügyi miniszter javaslatát, miszerint bizonyos szakmákban legyen lehetőség az oltási állapot lekérésére, vagyis az iskolákban, óvodákban és az idősotthonokban dolgozóknál. Eddig csak a kórházakban volt erre lehetőség.
Jelenleg nincs megfelelő tájékoztatási kötelezettség a munkavállalók részéről. Heil az ARD reggeli műsorában elmondta, hogy a “jogállamiság” szerint kell cselekedni.

Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak nincs joga megtudnia a munkavállaló egészségügyi adatait. Ezek nagyon személyes adatok.

– mondta a miniszter.

A munkaadók törvényi változtatást követelnek

A Német Munkaadói Egyesület Szövetsége (BDA) bírálta, hogy Heil tervei szerint az oltási állapot kérdése tiltott legyen.

A vállalatoknak és a vállalkozásoknak most világos üzenetre van szükségük, hogy érdeklődhessenek alkalmazottaik oltási állapotáról annak érdekében, hogy biztosítsák a szükséges intézkedéseket minden dolgozójuk egészségének védelme érdekében.

– mondta Rainer Dulger, a BDA elnöke hétfőn.

A Südwestmetall munkáltatói szövetség vezérigazgatója, Peer-Michael Dick szerint “abszurd, hogy a vállalatok a mai napig ingyenes koronateszteket kínálnak, de nem kérdezhetnek az oltásról“.
Jens Spahn egészségügyi miniszter azt támogatja, hogy legalább a következő 6 hónapban legyen erre lehetőség. Ezt a gazdasági miniszter is támogatja.

Az adatvédelmi biztos az információhoz való jogot elvben lehetségesnek tartja

Heil elmondta, hogy vannak olyan területek, ahol nagy a fertőzésveszély, például a börtönökben. Ilyen esetekben a fertőzésvédelmi törvény lehetővé teszi a 3G szabály alkalmazását, (vagyis gyógyultak, teszteltek, oltottak) az intézkedések meghozatalára, ahogy azt jelenleg az éttermekben is teszik. “Ez lehetséges, de Spahn kollégámnak jogilag biztonságos javaslatot kell tennie” – mondta Heil.

Christine Lambrecht igazságügyi miniszter is csak kivételes esetekben tartja indokoltnak a munkáltató azon jogát, hogy tájékoztatást kérjen alkalmazottai oltási státuszáról.

Az alkalmazottak egészségügyi adatai különösen érzékenyek, beleértve a koronavírus elleni védőoltás kérdését. Az információhoz való jog csak bizonyos esetekben képzelhető el, “amikor különleges veszélyes helyzetekről van szó.

– mondta az SPD politikusa
Ulrich Kelber adatvédelmi biztos véleménye szerint a munkáltatók információhoz való joga elképzelhető – de csak átmenetileg, meghatározott céllal és meghatározott feltételek mellett, azaz csak egy járványhelyzet miatt.

A munkáltató csak általános információkat kaphat, például egy 3G rendelet keretein belül:

Ha azt mondjuk, hogy a 3G szabálynak megfelelő embereket egyenlővé tesszük, vagyis a beoltottat, teszteltet, gyógyultat, akkor természetesen a munkáltatónak nem kell tudnia, hogy a három állapot közül melyikkel rendelkezik.

– mondta Kelber.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára

Megkönnyítik a német bevándorlást a szakképzettek számára
A német szövetségi kormány tervei szerint a külföldi szakmunkásoknak a jövőben könnyebb dolguk ...

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott

A baden-badeni német gyerekgyilkos életfogytiglant kapott
Megbízható és szerető apának tartották, aztán a 34 éves baden-badeni útépítő meggyilkolja fia ...

Enyhén csökkent az infláció Németországban – Kelet-Európában viszont nagyon magas

Enyhén csökkent az infláció Németországban - Kelet-Európában viszont nagyon magas
A fogyasztói árak emelkedése Németországban az első jelentések szerint novemberben lelassult. A német ...

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...

Novembertől drágább az állatorvos Németországban

Novembertől drágább az állatorvos Németországban
2022. november 22-től emelkedtek az árak az állatorvosoknál Németországban. Új díjszabás (GOT) lépett ...

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés

Sztrájkol az osztrák vasút nov. 28-án hétfőn! Leáll a teljes vonatközlekedés
A vida szakszervezet ma – 2022. november 28-án, hétfőn – 00:00 órától 24:00 ...

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: “A német kettősmérce visszataszító”

Svájci műsorvezető kritizálta Németországot: "A német kettősmérce visszataszító"
A szivárványos One-Love-Binde karszalag vitája végigsöpört a világbajnokságon, Németország pedig nagyon elszánt volt ...

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től

Stuttgart-Budapest éjszakai vonatjárat minden nap december 11-től
Utazás Európán át éjszakai vonattal Stuttgartból. December 11-én új vasúti menetrend lép életbe ...

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak

A Németországban élők az élelmiszereken és a ruhavásárláson spórolnak
Az magas infláció miatt a németek inkább az olcsóbb vajat választják az élelmiszerüzletekben. ...

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból

Kelta aranyat raboltak el egy bajor múzeumból
A felső-bajorországi Manching Kelta és Római Múzeumot kirabolták. A város lakosai számára azonban ...

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban

84 éves sofőr hajtott az autójával a tömegbe Düsseldorfban
Sokk a düsseldorfi sétálóutcában: egy terepjáró 84 éves sofőrje elveszítette az uralmát a ...