Németország: március 20-tól új koronavédelmi szabályok a munkahelyeken

Március 20-tól új korona munkavédelmi rendelet Németországban, a munkaadók maguk határozhatják meg a szabályokat

Március 20-tól lép érvénybe az új korona munkavédelmi rendelet, mellyel a cégek maguk szabályozhatják az alap járványügyi intézkedéseket, mint pl. maszk-kötelezettség, tesztelések, 3G szabály.
A német munkaügyi minisztérium új rendeletét szerdán (március 16-án) fogadta el a kabinet, mely szerint a cégeknek maguknak kell eldönteniük, hogy mely koronaszabályokra van még szükség, és melyekre nem.

Ez azt jelenti, hogy a járványügyi védőintézkedéseket már nem a munkavédelmi rendelet írja közvetlenül elő.

A home-office csak ajánlás lesz

Az új rendelet szerint a munkáltatóknak a védelmi intézkedések megfontolásakor figyelembe kell venniük a regionális fertőzöttségi szintet.

Az új szabályozásban a home office ajánlat csak opcióként szerepel. A munkáltatókat azonban továbbra is kötelezik, hogy tegyék lehetővé a dolgozóknak a Covid-19 elleni védőoltást munkaidőben.
Március 20-tól a cégek maguk dönthetnek az alábbiakról:

  • heti koronateszt hozzáférhetőség
  • ingyenes maszk hozzáférhetőség
  • 3G szabályozás a munkába járáshoz
  • maszk-kötelezettség
  • home-office lehetőség
  • távolságtartási és kapcsolattartási szabályok.

Az eddigi rendelet március 19-én már nem érvényes. Az új rendelet március 20tól lép életbe és 2022. május 25-ig érvényes.

A munkaadók jelenleg kötelesek hetente legalább kétszer tesztet felajánlani a dolgozóknak, és sok helyen maszk-kötelezettség van, ill. 3G szabály, vagyis az oltatlanoknak rendszeresen kell teszteltetniük.

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.