Németország meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet

Németország meghosszabbította a járványügyi vészhelyzetet

A Bundestag ismét meghosszabbította az “országos járványügyi vészhelyzetet”. Ez azt jelenti, hogy a koronarendeletek alapja továbbra is fennáll. Spahn egészségügyi miniszter továbbra is felszólítja a polgárokat, hogy oltassák be magukat. Az ellenzék bírálja a döntést.




A koronaválság miatt a Bundestag ismét úgy döntött, hogy meghosszabbítja az “országos járványügyi vészhelyzetet“.

A vészhelyzet ezzel további három hónapig, azaz november végéig lesz érvényben. A parlament újbóli meghosszabbítása nélkül három hónap múlva lejár.

A megállapított “járványhelyzet” egyebek mellett jogalapot teremt az egyes válságintézkedésekre, például a maszkokra vonatkozó követelményekre vagy a kapcsolattartási korlátozásokra vonatkozó állami szabályozásokhoz.

A Bundestag először 2020 márciusában határozta meg, és utoljára idén június 11-én hosszabbította meg.

A járványügyi törvény szerint erre akkor van szükség, “ha komoly veszély fenyegeti a közegészséget a Németországi Szövetségi Köztársaságban“.




Dobrindt: A biztonság az első

Jens Spahn német egészségügyi miniszter korábban ismét koronaoltásokra szólított fel, és megvédte a tervezett hosszabbítást. “A járvány sajnos még nem ért véget” – mondta a CDU politikusa.

A lényeg az, hogy a tartományoknak és a helyi hatóságoknak jogalapra van szükségük olyan intézkedésekhez, mint a maszk viselése a buszokon és a vonatokon, miközben még mindig ilyen magas a beoltatlan emberek száma.

Tekintettel a fertőzőbb vírusváltozatra, továbbra is az a cél, hogy ősszel elkerüljük az egészségügyi rendszer túlterhelését. Jelenleg a be nem oltottak járványát éljük. Ahhoz, hogy biztonságosan átvészeljük a negyedik koronahullámot, magasabb oltási arányra van szükség.

Alexander Dobrindt, a CSU tartományi csoportvezetője elmondta, hogy a biztonság továbbra is elsőbbséget élvez a normalitás felé vezető úton. A fertőzések számát az oltásoknak köszönhetően másképp is lehet értékelni, de emiatt nem tűntek el.




Bärbel Bas, az SPD parlamenti képviselőcsoportjának alelnöke utalt az oltás terén elért előrehaladásra is, amellyel számos területen több szabadságot szereztek vissza az emberek. A delta vírusvariáns változata azonban azt mutatja, hogy milyen gyorsan megduplázódhat a fertőzések száma.

Az ellenzék kritikákat fogalmazott meg: az FDP egészségügyi szakértője, Christine Aschenberg-Dugnus óva intett az “alapvető jogok automatikus és differenciálatlan megsértésének folytatásától”.

Az oltásban elért eredményeknek köszönhetően a társadalom messze van az egészségügyi rendszer túlterhelésétől.

Tino Chrupalla, az AfD főnöke azt mondta, hogy ilyen körülmények között nincs szükség az alapvető jogok további korlátozására. Azok a polgárok, akik nem akarnak oltást kapni, gyakorolhassák azt a jogukat, hogy saját egészségükről maguk döntsenek.

Eddig több, mint 100 millió oltóanyag adagot adtak már be Németországban.

“Ez hazánk történetének egyik legnagyobb logisztikai eredménye” – írta Twitter -üzenetében Spahn német egészségügyi miniszter. 49,4 millió ember, vagyis a lakosság 59,4%-a teljes védőoltást kapott a második injekcióval, ami általában szükséges. Egy oltást 53,5 millió ember kapott, vagyis a lakosság 64,4%-a.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.