Németország: mégis marad a karanténkötelezettség – Lauterbach visszavonta a május 1-i szabályt

Mégis marad a karanténkötelezettség Németországban, Lauterbach visszavonta a május 1-i feloldását

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter pár napja jelentette be, hogy május 1-től mindenki maga döntheti el, hogy elszigeteli-e magát koronafertőzés esetén. Azonban tegnap késő este egy TV-műsorban kifejtette, hogy az egészségügyi hatóságoknak továbbra is karantént kell elrendelniük. A Twitteren “hivatalosan” is bejelentette.
Kisebb botrány van kialakulóban Németországban az egészségügyi miniszter körül.

Az éles kritikák után Karl Lauterbach (SPD) tegnap este egy neves TV-műsorban közölte, majd Twitteren is kiírta, hogy nem volt helyes a korábbi döntése, miszerint május 1-től a koronafertőzötteknek nem kell hivatalosan karanténba vonulniuk.

Kifejtette továbbá, hogy a koronavírus megbetegedés nem egy megfázás, ezért a fertőzést követően továbbra is az egészségügyi hatóságoknak kell ellenőrizni.

A miniszter korábban a kormánnyal és a tartományi egészségügyi miniszterekkel egyeztetetve jelentette be, hogy május 1-től a koronavírus által fertőzötteknek és kapcsolattartóiknak csak önkéntes karanténba kell vonulniuk. Az új szabályozást éles kritika érte az ellenzék és a társadalmi szervezetek részéről.

Markus Lanz ZDF-beszélgetős műsorában tegnap késő este elmondta, hogy visszavonja pár nappal korábban tett bejelentését és szerdán ezt hivatalosan is bejelenti.
Így marad az 5 nap karantén koronavírus megbetegedés esetén, melyet negatív teszttel lehet feloldani és hivatalosan az egészségügyi hivatal rendeli el, ill. ellenőrzi.

Lauterbach azt mondta a TV-műsorban, hogy az egészségügyi hatóságok túlterheltségét is fel akarta szabadítani az új szabállyal.

Az “üzenet” azonban, amit ezzel küldött az embereknek, túl romboló és negatív volt. Az önkéntes karantén-szabály azt éreztette az emberekkel, hogy a koronavírus már nem veszélyes, és ezzel nagy kárt okozott, ismerte be.

Lauterbach Twitteren üzent a német lakosságnak, hogy hiba volt a korábbi bejelentése, melyet most visszavon.

A kontaktszemélyeknél megmarad az önkéntesség. A kötelező oltásról is beszélt, melyet továbbra is támogat, immár a 60 év felettieknek szólót. Erről csütörtökön szavaz a parlament.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.