Németország: megszavazták a “Bürgergeld”-et, ami a Hartz 4 segélyt váltja fel jövőre

Jön a Bürgergeld Németországban 2023-ban

A Bundestag a mai napon megszavazta a Bürgergeld bevezetését. A Hartz IV szociális segélyt ez váltja fel 2023-ban. A Bundesrat-nak még jóvá kell hagynia, a CDU/CSU viszont azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozza ennek bevezetését.




A Bundestag jóváhagyta a lámpás koalíció által eltervezett “Bürgergeld” bevezetését.

Frissítés: A CDU/CSU megtámadta a törvény elfogadását a Bundesrat-ban, ezért újra kell tárgyalni, a bevezetése el is húzodhat. 2022. november 14.

Az SPD, a Zöldek és az FDP többségben megszavazta a törvényt. A név szerinti szavazáson 385 képviselő szavazott mellette, 261 ellene.

A Bürgergeld a jelenlegi Hartz IV szociális segélyt váltja fel 2023-ban januártól-júliusig, fokozatos lépésekben. Ehhez azonban még szükség van a Bundesrat, a német parlament felsőházának jóváhagyására, amely várhatóan hétfőn dönt.

A CDU/CSU azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozza a bevezetését, mivel szerintük ezzel még kevésbé lesznek motiváltak a juttatásban részesülők a munkakeresésben.

A Bürgergeld az alábbiakban fog eltérni a Hartz IV szociális segélytől:

  • Egyedülállók 449 Euró helyett 502 Eurót kapnak a megélhetésre (ez a bérleti díj és a gázdíj kifizetésén felüli összeg).
  • A 25 év alatti, még a szüleikkel élő felnőttek esetében az összeg 402 Euróra, a 14 és 18 év közötti fiatalok esetében 420 Euróra, a 6 és 14 év közötti gyermekek esetében pedig 348 Euróra emelkedik. A 6 év alatti gyermekek esetében ez az összeg 318 Euró lesz.




  • Az első 6 hónapban nem kell számítani szankciókra (anyagi megvonásra) mulasztás esetén (pl. ha valaki nem jelenik meg egy kért időpontban).
  • További havi 150 Euró jár majd valamilyen szakképzettség megszerzésére, 75 Euró továbbképzésekre.
  • Az első két évben nem számítják be a vagyont egy bizonyos összegig, és nem kell nagyobb lakásból kisebbe költözni.

Egy fontos új kitüzőtt cél is van: azok, akik Bürgergeld-ben részesülnek mielőbb szakképesítéshez jussanak és tartósan munkába álljanak.

Októberben 5,33 millió felnőtt és gyermek volt jogosult Hartz IV-es ellátásra, beleértve az ukrán menekülteket, akik idén június óta jogosultak rá. Ez a szám nem minden menekültet foglal magában.




Kinek jár a Hartz 4 Németországban?

A Hartz IV azoknak a német állampolgároknak jár, akiknek lejárt a “munkanélküli segély I“, (Arbeitslosengeld I, ALG I), és tartósan munkanélkülivé válnak, ők autómatikusan átcsúsznak (németül inkább a “lecsúszás” szót használják) az ALG II-be (más néven Hartz IV-be), vagyis a Jobcenterhez, ahol szociális segélyt kapnak, akár éveken keresztül.

EU-s állampolgárok 5 éves munkaviszony után jogosultak erre, enélkül csak 1 hónapos áthidaló segélyt kaphatnak. A politikai és háborús menekültek azonnal megkapják a segélyt.




A segély jelenlegi megítélése Németországban nagyon negatív, sokaknak szégyen, ha ebbe a státuszba kerülnek, de egy esetleges hosszan tartó lebetegedés után vagy egyedülálló szülők esetében néha elkerülhetetlen, ilyen esetekben jobban elfogadott.

Az új Bürgergeld-del a segélyen élő emberek megítélésén is változtatni próbálnak.

A hivatalok és ügyintézők azon vannak, hogy minél hamarabb “kijöjjön” valaki a szociális segélyből és visszatérjen a munka világába.

A gyerekek is kapnak segélyt?

A gyerekeknek is jár a Hartz 4, az általános szabály az,  hogy minél idősebb a gyermek, annál magasabb a számára biztosított összeg.

De hogyan számítják ki a Hartz 4 átalányt egy gyermek esetében?

A számítás alapjául az az összeg szolgál, amelyet egy egyedülálló felnőtt kap. Ez azt jelenti, hogy a Hartz 4 keretében a gyermekek számára nyújtott összeg a felnőttek számára megállapított általános mértéknek 60%-a (0-14 éves korig), illetve 80%-a (15-18 éves korig).

A családi pótlék összegét beleszámítják a segélybe, vagyis levonódik.




Mikor jött létre a Hartz 4?

Németországban a Hartz 4 egy lépcsőzetes terv bevezetésének a végső fázisa volt a Gerhard Schröder kormány ideje alatt és az un. Hartz-Konzept-et Peter Hartz után nevezték el. Elsőként 2003-ban vezették be a Hartz 1-et, végül 2006-ban a Hartz 4 az utolsó lépéssel lett teljes. Célja a munkanélküliek munkába való visszavezetés volt, főleg a fiatalok számára, mára a méltóságteljes élet megteremtése lett a célja.

Forrás  Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.