Németország: Nem lesz kötelező az iskolások és óvodások koronavírus tesztelése

Nem lesz kötelező a koronavírus teszt a német iskolákban és óvodákban

Az október 1-i új járványügyi törvény módosításával a koronafertőzés ismét felkerült a különösen fertőző betegségek listájára. Ezt azonban egy héttel később törölték, hogy az iskolásoknak és a pedagógusoknak ne legyen kötelező a tesztelés.
A koronavírusos fertőzés ismét lekerült a járványügyi törvényben szereplő, különösen fertőző betegségek listájáról, amelyek esetében például tilos az iskolákba vagy óvodákba való belépés. Erről döntött a berlini Bundesrat.

Erre azért volt szükség, hogy a negatív teszt bemutatása ne legyen jogilag kötelező minden esetben a tanároknak, nevelőknek, diákoknak és óvodásoknak az iskolai vagy óvodai jelenléthez egy koronafertőzés gyanúja esetén, vagy egy korona megbetegedés után.

A Covid-19 csak nemrég került fel erre a listára az október 1-jén hatályba lépett új korona-szabályok elfogadása során. Többek között a pestis, a kolera, a rüh, a kanyaró, a rubeola vagy a szamárköhögés is szerepel a listán.
Ezt korábban gyermekorvosok és több tartomány is kritizálta, hátrányosnak nevezve a felnőttekhez képest, hogy 5 nap elkülönítés után, akár teszt nélkül is újra részt vehetnek a közéletben, és ha felmerül a koronafertőzés gyanúja, akkor sem kell senkinek teszttel bizonyítani, hogy nem koronáról van szó.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szeptemberben ígéretet tett arra, hogy a vitatott szabályozást kiveszi a járványügyi törvényből. Az állami kamara most adta meg a végső jóváhagyását.

Az iskolák nem zárhatnak be

Ugyanakkor a tartományok oktatási és kulturális minisztere megígérte, hogy az elkövetkező hónapokban nem zárják be az iskolákat, még egy esetleges gázhiány esetén sem.

Arra is törekednek, hogy a létesítmények megfelelően fűtöttek legyenek. “Az iskolák idén ősszel és télen biztosan nyitva maradnak, még az energiaválság idején is” – mondta Karin Prien, a tartományi oktatási és kulturális miniszterek konferenciájának (KMK) elnöke.
A világjárvány két és fél éve után tartozunk ennyivel a diákoknak. Ahol lehetőség van rá, az iskoláknak hozzá kell járulniuk az energiatakarékossághoz. Ez azonban kifejezetten nem vonatkozik a hőmérséklet csökkentésére. A gyerekek nem fázhatnak az iskolákban.

– tette hozzá a CDU politikus.

A miniszterek megvitatták a Németországban élő, immár több mint 193 000 ukrán diák integrációját, valamint azt is, hogy miként kezeljék a koroanvírus helyzetet ebben a tanévben.

Egy felmérés szerint csökkent az általános iskolások teljesítménye, ezért azt nyilatkozta, hogy az iskolák soha többé nem zárhatnak be, és váltakozó oktatás sem lehet a járványügyi helyzet miatt.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.