Németország: november 8-tól lép érvénybe az új karantén-rendelet javaslat

Döntött a szövetségi kormány az új karantén rendeletről. Az eredetileg betervezett október 15. helyett november 8-tól lép érvénybe, de erről minden tartomány maga dönthet. A tervezet egy “minta” a tartományok részére.

A karantén-minta szerint, akik külföldi rizikó-területről érkeznek Németországba, azoknak 10 napos házi karanténba kell vonulniuk.

A rizikó-területeket a Robert Koch Institut határozza meg, a lista a honlapjukon látható.

Aki az elmúlt 10 napban rizikó-területen tartózkodott, annak Németországba érkezése után azonnal jelentkeznie kell a helyi egészségügyi hivatalnál, a lakhely szerintinél, vagy a úti cél szerintinél.

Ezt itt lehet megkeresni, ha beírjuk az helység nevét vagy irányítószámát.
Korona-teszt legkorábban a belépés utáni ötödik napon

Aki a karantént idő előtt akarja megszakítani, az legkorábban a beutazás után 5 nappal végeztethet egy koronavírus-tesztet.

Ha az eredmény negatív, a karantén-kötelezettség megszűnik. Az eredményről az egészségügyi hivatalt minden esetben tájékoztatni kell.

Ha a teszt negatív, de a Covid 19 betegség tünetei tíz napon belül jelentkeznek, az érintetteknek újabb tesztet kell elvégeztetniük.

Jelenleg a rizikó-területekről érkező utazók elkerülhetik a karantént, ha negatív koronatesztet hoznak, amely nem régebbi 48 óránál. Azoknak, akik ezzel nem rendelkeznek, két hétig karanténban kell lenniük – vagy belföldön kell elvégezniük a tesztet, és a negatív eredményig elszigetelten kell maradniuk.
Kivételek lehetnek, erről a tartományok döntenek

A mintarendelet több kivételt is megnevez a karantén alól, abban az esetben, ha valaki tünetmentes és rendelkezik egy negatív koronavírus-teszttel, amely nem régebbi 48 óránál:

–  személyek, akik a rendszer szempontjából fontos munkát látnak el

–  72 órát meghaladó családi okokból történő látogatások

–  a közlekedésben dolgozók, rendőrök, aktív sportolók

–  5 napos tartózkodás esetén, bizonyítottan elhalaszthatatlan, pl. tanulmányi, munkaügyi okokból történő beutazás

Kivételek negatív koronavírus-teszt nélkül: 

– átutazók

24 óránál rövidebb időtartamú szomszédos országokba irányuló utazások

– legfeljebb 72 órás családi okokból történő látogatások

– munka- és tanulmányi ingázók

áruk-és emberek szállítmányozásával foglalkozó munkavállalók

– az egészségügyi ellátásban dolgozó alkalmazottak

– magas rangú képviselők 72 órás tartózkodással

– idénymunkások

FONTOS TUDNIVALÓK

Hogy melyik egészségügyi hivatalnál (Gesundheitsamt) kell jelentkeznie, megtudhatja innen, ha idekattintva beírja a város nevét vagy irányítószámát.

A tartományok hivatalos internet-oldalai:

Baden-WürttembergBayernBerlinBrandenburgBremenHamburgHessenMecklenburg-VorpommernNiedersachsenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSaarlandSachsenSachsen-AnhaltSchleswig-HolsteinThüringen.

 

Forrás: www.br.de www.bundesregierung.de

Bild von Free-Photos auf Pixabay 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.