Németország: Okt. 1-től FFP2 maszk-kötelezettség a tömegközlekedésben – új járványügyi törvény

FFP2 maszk-kötelezettség Németországban a tömegközlekedésben októbertől

A Bundestag szavazott a járványügyi törvény módosításáról. A jogszabálycsomag általában szigorúbb követelményeket ír elő a maszkokra és a tesztekre vonatkozóan.
A Bundestag döntött az őszi és téli koronaszabályokról, a jelenlegi törvény szeptember 23-án jár le. A törvénymódosítás 2022. október 1-től 2023. április 7-ig érvényes.

Új, hogy FFP2 maszk-kötelezettség lesz a tömegközlekedésben és a vonatokon országszerte, valamint az egészségügyben és orvosi rendelőkben is. Eddig sok helyen elegendő volt az orvosi maszk, októbertől ez változik.

A repülőkön megszűnik a maszk-kötelezettség, azzal az indokkal, hogy ott jobb a légszűrés. A kórházakba és idősotthonokba látogatóknak negatív tesztre is szükségük lesz.
A tartományok maguk is dönthetnek

A tartományok sokmindenben szabad kezet kapnak, de lezárásra (lockdown) és az iskolák bezárására nem.

A járványhelyzettől függően a tartományok hozhatnak szigorúbb vagy enyhébb szabályokat, pl. éttermekben egyéb beltéri helyeken előírhatnak maszk-kötelezettséget, az iskolákban és óvodákban tesztkötelezettséget szabhatnak meg, az 5. osztálytól pedig maszk-kötelezettséget írhatnak elő.

Bajoroszág inkább enyhítene

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke, aki korábban keményen kiállt a lezárások mellett, most ellenkezőleg nyilatkozik. Kritizálja, hogy a vonatokon megtartják a maszk-kötelezettséget, miközben a repülőkön eltörlik.

Markus Söder (CSU) jelenleg elutasítja a szigorú követelményeket. Egy TV-műsorban ezt nyilatkozta:

Az Omikronnal Németország a világjárvány más szakaszában van, mint például egy évvel ezelőtt, amikor a rendkívül veszélyes Delta-változat teli kórházakat okozott.
Söder szerint a Delta vírus idején meglévő szabályok most teljesen helytelenek lennének. Szerinte az egész vita a lezárásokról és tiltásokról mostantól végleg véget ért, melyek egyébként az alapjogok korlátozásai is egyben.

A karantén szabályok enyhítését is szóba hozta, abban az esetben, ha valakinek pozitív a tesztje. Jelenleg 5 nap kötelező karantén van érvényben ilyenkor.

Szeptember 17október 3-ig tart Münchenben az Oktoberfest, ezúttal minden járványügyi korlátozás nélkül. Markus Söder mindenki meglepetésére kijelentette, hogy ő maszk nélkül fog menni!

Utazási szabályok a koronavírus miatt nem módosultak, vagyis jelenleg nincs beutazási korlátozás Németországba, szeptember 30-ig érvényes az enyhített beutazási szabály, személyi igazolvány, útlevél ellenőrzés szúrópróbaszerűen lehetséges, ahogy erről az ADAC oldalán is olvashatunk. Arról egyelőre nincs hír, hogy utána milyen változtatásra számíthatunk.

Rövid összefoglaló az új szabályokról Forrás: SWR Aktuell Facebook

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.