Németország: Október 1-től több millió oltási bizonyítvány jár le – új koronaszabályok az új járványügyi törvénnyel

Németországban októbertől új járványügyi törvény

Az új járványügyi törvénnyel életbe lépnek az őszi és téli korona-szabályok. Októbertől az is változni fog, hogy ki számít teljesen beoltottnak. A Bundesrat jóváhagyta az új járványügyi törvényt, és a tartományok többségében elfogadták.
Október 1-jén lép hatályba Németországban az új járványügyi törvény és április 7-ig lesz érvényben. Ezáltal új korona-szabályok is lépnek életbe.

Az egyik lényeges változás, hogy kötelező lesz az FFP2 maszk használata a tömegközlekedésben, vonatokon, egészségügyi intézetekben, míg a repülőkön nem. Kórházakban teszt-kötelezettség lesz. Az iskolákban ha valaki korona-fertőzött gyanús, elég egy önteszt elvégzése, orvosi igazolásra nem lesz szükség.

Októbertől az ápoló- és egészségügyi személyzetnek is meg kell kapnia a 3. oltást ahhoz, hogy dolgozhasson.

Kivételek a maszkviselési kötelezettség alól

A törvénymódosítás előírja azt a lehetőséget, hogy a maszkviselés alól kivételek lehetnek bizonyos helyeken, pl. kultúrális, szabadidős, sportolási intézményekben, adott esetben éttermekben azok, akik frissen gyógyultak  vagy rendelkeznek egy aktuális negatív teszttel, valamint azok, akik max. 3 hónapja megkapták a harmadik oltásukat. Ezek bevezetéséről a tartományok maguk dönthetnek.
Tartományi döntés alapján teszt-és maszk-kötelezettség jöhet az iskolákban

A tartományok az iskolákban és más oktatási intézményekben az alkalmazottaknak és a tanulók számára az ötödik tanévtől kezdődően maszkkötelezettséget is előírhatnak, ha ez a rendszeres tanórai jelenlét fenntartásához szükséges. A tartományok bizonyos közösségi létesítményekben, például menekült-szállókon, börtönökben, gyermekotthonokban, óvodákban, iskolákban előírhatják a kötelező tesztelést.

Ha a járványügyi helyzet rosszabbodik, a tartományok a kültéren is előírhatják a maszkok viselését és a 1,5 m távolságtartás bevezetését, ekkor a kivételek nem számítanak.

Bajorország külön utakon

Érdekesség, hogy Bajorországban Holetschek bajor egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a gondozásban és az egészségügyben csak az újonnan érkezőktől kérik októbertől a 3. oltást.
Elmondása szerint a cél az kell, hogy legyen, hogy “Ne bénítsuk meg még jobban az amúgy is terhelt intézményeket, egészségügyi hatóságokat és mindenekelőtt az ápolási ágazatban dolgozókat az őrült bürokráciával“.

Ki számít októbertől teljesen oltottnak?

A német lakosságból kb. 12 millió embert érint az oltási bizonyítván elveszítése annak lejártával. Ennyien kerülnek egyik napról a másikra oltottból oltatlan státuszba annak ellenére, hogy két oltással rendelkeznek.

A német egészségügyi minisztérium honlapján tájékoztatják a lakosokat, hány oltást kell kapnia valakinek ahhoz, hogy “teljesen beoltottnak” tekintsék.

2022. szeptember 30-ig teljesen oltottnak számít az, aki rendelkezik:

– 3 oltással
– 2 oltással
– 1 oltással és egy első oltás előttről származó pozitív antitest igazolással vagy
– 1 oltással és az első oltás előttről származó gyógyultsági igazolással, PCR-teszttel igazolva, vagy
– 1 oltással és az oltás utáni gyógyultsági igazolás PCR-teszttel igazolva, amely 28 napnál régebbi
2022. október 1-től az alábbiak számítanak teljesen oltottaknak:

– 3 oltás után (az utolsó oltás legalább 3 hónappal a második oltás után kellett, hogy megtörténjen),
– 2 oltás és az első oltás előttről származó pozitív antitest igazolás, vagy
– 2 oltás és a második oltás előttről származó gyógyultsági igazolással, PCR-teszttel igazolva, vagy
– 2 oltás és egy második oltás utánról származó gyógyultsági igazolás PCR-teszttel igazolva, amely 28 napnál régebbi

Ez alapján, akik csak kétszer oltottak, elveszítik a teljesen oltott státuszukat. Jelenleg Németországban 11,8 millió ember van kétszer beoltva, 51,6 millióan már megkapták a 3. oltásukat.

Bárki, aki megkapja az emlékeztető 3. oltást, “teljesen beoltottnak” számít.

A német Oltási Bizottság (Stiko) azt tanácsolja, hogy minden 12 évesnél idősebb személy, aki megkapta az alapoltást, kapjon emlékeztető oltást.

A második emlékeztető oltást (4. oltást) a 60 és 69 év közötti személyek, valamint az ötéves kortól alapbetegségben szenvedő, a betegség súlyos lefolyásának fokozott kockázatával küzdő személyek számára ajánlják.
A WHO a járvány végét látja

A német Tagesschau magazin számolt be arról, miképp nyilatkozott a WHO elnöke. Kevesebb a fertőzött és kevesebb a halott, az Egészségügyi Világszervezet reméli, hogy a korona-járvány hamarosan véget ér. Tedros, a WHO vezetője azonban óva intett az eufóriától.

A WHO felszólít minden országot, hogy folytassák a teszteléseket és főleg a védőoltásokat. Különösen az időseket és az egészségügyi dolgozókat kell 100%-ban beoltani. Minden országnak törekednie kell arra, hogy a lakosság 70%-a be legyen oltva.

416
Hány oltással rendelkezel?

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.