Németország: Októbertől bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként, tovább nőhet az infláció

Bruttó 12 Euró lesz a minimálbér óránként Németországban

Október 1-jén a németországi bruttó minimálbér óránként 12 Euróra emelkedik. Az alacsony keresetűek milliói örülhetnek, hiszen hamarosan több pénzt kapnak. De az emelkedés valószínűleg elősegíti az infláció növekedését is.




2022. július 1. óta a minimálbér óránként bruttó 10,45 Euró Németországban. A Bundestag 2022. június 3-án döntött úgy, hogy ezt októbertől 12 Euróra emeli.

Az október 1-jei minimálbér emelés miatt több cég is áremelést tervez, ez derül ki a müncheni Ifo Intézet felméréséből. A felmérés szerint a németországi vállalatok 30%-a közvetlenül érintett, mivel jelenleg több cég bruttó 12 Eurónál kevesebbet órabért fizet. 58,3% akar emiatt árat emelni.

A közvetlenül érintett vállalatok 21,3%-a befektetések csökkentését is tervezi. 18% azt tervezi, hogy eltörli a bónuszokat, vagy az egyéb külön kifizetéseket, vagy az alkalmazottak munkaidejét akarja csökkenteni.

A vállalatoknak mindössze 12,2%-a tervez elbocsátásokat, míg 5,1% még a minimálbér emelésének ellenére is további dolgozókat akar fölvenni.

Az Ifo Intézet szerint a minimálbér újbóli emelése valószínűleg tovább növeli az amúgy is magas inflációt.




Az, hogy a minimálbér emelése milyen mértékben érint egy céget, régiónként nagyon eltérő. Nyugat-Németországban a vállalatok 29,1%-a fizet bruttó 12 Eurónál kevesebb órabért, keleten ez az arány közel 40%.

Erős ágazati különbségek is vannak. A legtöbb alacsony bérű munkavállaló a vendéglátóiparban és az élelmiszer- és élvezeti cikkek gyártásában dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az árak valószínűleg ezeken a területeken fognak emelkedni. Összességében több mint 6 millió munkavállaló részesül az emelésben.

Németországban augusztusban 7,9%-os infláció volt.

150
Érintett vagy a németországi minimálbér emelésben?

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.