Németország: októbertől jöhet a 12 Eurós minimálbér

Németországban októbertől jön a 12 Eurós minimálbér

Várhatóan több mint 6 millió németországi munkavállaló fog többet keresni októbertől, ha az SPD a tervezettek szerint megemeli a minimál bruttó órabért Németországban 12 Euróra.
Az SPD egyik központi kampányígérete volt a minimálbér 12 Euróra történő emelése.

Hubertus Heil SPD munkaügyi miniszter most bejelentette, hogy a tervek szerint októberben emelik meg a minimális órabért bruttó 12 Euróra. Ez mintegy 6,2 millió dolgozó béremelését jelentené. A törvénytervezet már elkészült.

A minimálbér jelenleg bruttó 9,82 Euró óránként.

A törvénytervezet kimondja, hogy a minimálbér 2015-ös bevezetése óta mintegy 4 millió ember részesült belőle. Emiatt nem szűntek meg munkahelyek, és a cégek versenyképessége sem szenvedett kárt. Más európai országokra is hivatkozik, ahol összehasonlításban a német minimálbér átlag alatti.

Heil a német RTL műsorában adott interjúban ellentmondott azoknak a félelmeknek, amelyek szerint a magasabb minimálbér leépítésekhez vezetne, sőt, szerinte a magasabb bérek, különösen ezen a területen nagyobb vásárlóerőt jelentenek.
A miniszter pénteken elküldte törvénytervezetét jóváhagyásra a többi minisztériumnak.

A már hatályos törvény szerint július elsejétől 10,45 Euróra emelkedik a minimálbér, erről még Merkel kormánya döntött. A három hónappal későbbi 1,55 Eurós 12 Euróra való emelés 15%-os növekedésnek felelne meg.

A tervezet szerint a minimálbérnek ezután 15 hónapig változatlannak kell maradnia. A munkaadókból és szakszervezetekből álló minimálbér-bizottság ezután 2024. január 1-jén dönt a következő emelésről.

A Munkaadók Szövetsége (BDA) már korábban is bírálta a jogalkotó beavatkozását. “állami bérekről” beszél, és pert fontolgat.

A Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) régóta követeli a 12 Eurós minimálbért.

Forrás Címlapfoto: Sven Teschke


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.