Németország: oltás a gyerekeknek akár már a vakáció előtt

oltás a gyerekeknek Németországban

Augusztus végéig a német egészségügyi miniszter minden gyereknek és fiatalnak 12 éves kor felett oltási lehetőséget szeretne nyújtani. Egy oltási kötelezettséget elutasít az iskolásoknak. Németországban május 27-én tartanak oltási konferenciát és erről az erősen vitatott témáról is szó lesz.
A STIKO (Német Oltási Bizottság) kétségei ellenére akarja a német egészségügyi miniszter Jens Spahn mielőbb a gyerekeket is beoltatni, ha az EU jóváhagyja az oltást a gyerekeknek is.

a STIKO az általános oltási ajánlás helyett csak azoknak a 12-15 éveseknek ajánlja az oltást, akik krónikus betegségben szenvednek, mivel még nem áll elég adat a rendelkezésükre. A bizottság egy listában határozhatja meg, hogy melyek ezek a betegségek.

>>> Németországban június 7-től függesztik fel az oltási prioritást

Az Egyesült Államokban már több millió gyermeket oltottak be.

Spahn azt nyilatkozta a német ntv-nek, hogy a Német Oltási Bizottság kiadott egy ajánlást:

Ennek az ajánlásnak a fényében a szülők, a gyermekeik és az orvosok közösen hozhatnak döntést arról, hogy valakit szükséges-e beoltani, vagy sem. Ez egy egyéni döntés lesz.

Természetesen a fiataloknál a betegség kevésbé súlyos lefolyású, de vannak az un. “Long Covid” esetek is. Más kérdés, hogy egy oltás mennyire teszi szabadabbá a mindennapi életet.
Spahn beszélt a Biontech/Pfizer vakcina esetleges jóváhagyásáról is 12 évnél idősebb gyermekek számára, ez ügyben az EMA döntését várja, akár már május végén.

Kifejezte örömét, hogy a Moderna vakcina gyártója is megigényli a jóváhagyást. Ezzel már két olyan oltás is lenne, amivel a gyerekeket is be lehetne oltani.

>>> Legkésőbb jövőre ismét oltani kell?

Spahn azt is szeretné, ha már a vakáció kezdete előtt be lehetne oltani a gyerekeket, de augusztus végéig minden olyan gyermeket be szeretne oltatni, aki akarja.

Azt viszont elutasítja, hogy az oltás kötelező legyen az iskolába való járáshoz. Azt el kell fogadni, hogy az iskolában lesznek oltottak és nem beoltottak egyaránt, mondta.

387
Beoltatnád a gyermekedet? 2021. május 24.

Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.