Németország: Oltás a gyerekeknek szülők nélkül is lehetséges – mit ajánl a STIKO?

Oltás a gyerekeknek Németországban, a STIKO nem ajánlja nem hivatalosan

Németországban június 7-től lehet a 12 éven felüli gyerekeket beoltani, az EMA engedélyezte, a német egészségügyi miniszter sok más ország mellett úgy döntött, Németországban is megadják a lehetőséget. Vajon szükséges ehhez szülői beleegyezés? És mit ajánl az Állandó Oltási Bizottság?
Június 7-től kaphat minden 12 év fölötti gyermek oltást Németországban, erről döntött május végén a német egészségügyi miniszter és hagyta jóvá a Biontech / Pfizer vakcinát az EMA a múlt héten.

Az oltás szülői beleegyezés nélkül is lehetséges, bizonyos feltételek mellett.

Ha egy 14 éves gyerek világosan meg tudja magyarázni nekem, miért akar oltást kapni, és megérti a témát, akkor az oltás a szülők beleegyezése nélkül is lehetséges.

– mondta Jakob Maske, a Gyermekorvosok Szakmai Szövetségének sajtószóvivője.

Maske ezzel a kijelentésével nem akart javaslatot tenni az orvosoknak a gyermekeknek a szülői beleegyezés nélküli oltására. A legjobb módszer szerinte ha gyerekek a szülőkkel közösen döntenek erről.

Alig másról folyik jelenleg olyan hevesen a vita Németországban, mint a gyermekeink beoltásáról. Ami nyilvánvaló, hogy jelenleg semmi nem világos: a helyzet átláthatatlan, sőt a szakértők sem értenek egyet a témában. Ez nem sokat segít a helyes döntés meghozatalában, írja az RTL német magazin.

A német egészségügyi miniszter kijelentése szerint egyéni döntésről van szó. Ha tehát a gyermek feltétlenül be akarja oltatni magát, még akkor is, ha a szülők nem akarják, a Gyermekorvosok Szakmai Szövetségének sajtóreferense szerint erre lehetőség lesz.
A STIKO, Állandó Oltási Bizottság nem tervez “általános ajánlást” adni

A német Állandó Oltási Bizottság nagy valószínűség szerint nem ad ki általános ajánlást a gyermekek beoltására 12 és 15 éves kor között, de végleges döntés még nem született.

Az Állandó Védőoltási Bizottság (STIKO) elnöke, Thomas Mertens a gyermekek koronavédő oltásáról folytatott vitában jelezte, hogy nem lesz általános ajánlás.

A STIKO nem ad ki általános oltási javaslatot minden egészséges gyermekre.

– mondta Mertens az ARD és a ZDF közös reggeli magazinjában.

Mertens szerint az adatok korántsem voltak elegendők ahhoz, hogy minden egészséges gyermek számára ajánlják az oltást. A tudományos eredményeket gondosan és nagyon átfogóan feldolgozták és arra a következtetésre jutottak, hogy azok alapján nem adhatják ki az ajánlásukat az összes egészséges gyermek beoltására. Hivatalos bejelentés a következő napokban várható.
Feltételezhető azonban, hogy a gyermekek akkor is megkapják az oltást, ha nincs általános ajánlás, ha szüleik úgy kívánják.

Ezenkívül a STIKO nem csak a tanulmányokat vizsgálta, hogy az oltás milyen előnyökkel jár a gyermekek számára, hanem modellszámításokat is készített az általános oltási ütemezésre gyakorolt ​​hatásokról és a járvány előrehaladásáról- tette hozzá Mertens.

Megvizsgálták, vajon különbséget tesz-e, ha az összes gyermeket vagy csak a rizikó csoportba tartozó gyerekeket oltatják be, de csak kismértékű különbséget állapítottak meg.

Mertens már az elmúlt napokban megértést kért a gyermekoltásokkal szembeni tétova hozzáállás miatt. Mertens számos vitát bírált, amelyben az iskolát az oltással egybekötve említették, ami szerinte szerencsétlen szókapcsolat. Mintha a gyerekek normális életéhez az oltás feltétele hozzá tartozna, ami szerinte nem a helyes út.

387
Beoltatnád a gyermekedet? 2021. május 24.

Forrás

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.