Németország: ősszel ezek az új korona-szabályok jöhetnek – lezárásra nem kell számítanunk

őszi korona-szabályok Németországban

Hosszú vita folyt Németországban, most azonban a lámpás koalíció megállapodott az őszi járványügyi intézkedésekről. Az országos maszk-kötelezettség tömegközlekedésben, vonatokon és a kórházakban marad. A tartományok hozhatnak szigorúbb szabályokat, de egy lockdown (lezárás) tabu.
A jelenlegi járványügyi törvény szeptember 23-án lejár. Az új szabályok 2023. április 7 -ig lesznek érvényben.
Karl Lauterbach (SPD) német egészségügyi miniszter és Marco Buschmann (FDP) igazságügyi miniszter egy új járványügyi intézkedés-csomagot nyújtott be.

Szeptemberben szavaznak a törvényjavaslatról

Az új tervezetet a Bundestagban a szeptemberi ülések első hetében tárgyalják és szavaznak róla. A Szövetségi Tanácsnak szeptember 16-án kell elfogadnia, hogy az új szabályok időben életbe léphessenek.

A tervezet szerint október 1-jétől maszkviselési kötelezettség lesz a légiforgalomban, tömegközlekedésben, kórházakban, gondozó intézetekben.

A kórházakban és a gondozó intézetekben tesztelési kötelezettség lesz a látogatóknak. Ez alól kivételek lesznek a tervek szerint a frissen oltottak és a gyógyult személyek, valamint azok, akiket ezeken a helyeken kezelnek, ill. ápolnak.
A tartományok tovább szigoríthatnak

Amennyiben a járványügyi helyzet úgy kívánja, a tartományok hozhatnak szigorúbb intézkedéseket, mint pl. a beltéri maszk-kötelezettség bevezetése, ill. az FFP2 maszkviselés bevezetése. Ez alól a frissen oltottak (max. 3 hónapja) ill. a gyógyultak és teszteltek kivételek lehetnek. Ezt a Corona-Warn-App-el ellenőrizhetik, mondta Lauterbach.

A tartományok teszt-kötelezettséget írhatnak elő iskolákban és bizonyos intézményekben. Iskolákban csak 5. osztálytól. A tervezet szerint az iskolákban nem lesz szükség az FFP2 maszkra, a sima OP-maszk elegendő lesz, és ez is csak nagyon szükséges esetben.

Ha az egészségügyi rendszer túl van terhelve, a tartományok további szigorításokat is hozhatnak. Ilyen pl. az utcai maszk-kötelezettség ott, ahol a minimális távolságot nem lehet betartani, ill. rendezvényeken. Itt nem lehetnek kivételek.

Iskolák bezárása, lezárások (lockdown), kijárási tilalom ősszel és télen sem lesz, mondta az igazságügyi miniszter. A rizikó-csoportba tartozók fokozott védelme továbbra is az egyik fő feladat.
Lauterbach figyelmeztet

Az egészségügyi miniszter újra egy nagyon nehéz őszre hívta fel a figyelmet. Az Omikron-BA.5 változata, amely valószínűleg a legelterjedtebb lesz, túlnyúlik az eddigi fertőzéseken és oltásokon. Elképzelése szerint a kórházakban sok személyzeti kiesésre lehet majd számítani és egyidejűleg sok korona betegre.

Az egészségügyben előírt oltási kötelezettség marad, a karantén-kötelezettség és a 90 napos gyógyultsági státusz is, mondta Lauterbach.

Ugyanakkor ismét bejelentette, hogy ősszel újabb vakcinák érkeznek, legkorábban szeptember 9-i jóváhagyással, melyek jobban védenek a fertőzések és a súlyos megbetegedések ellen.

A járványügyi helyzet figyelemmel követéséhez a szennyvizet is vizsgálni fogják az eddigiek mellett.

A baden-württembergi egészségügyi miniszter Manne Lucha kritizálta a tervezetet, mivel nem mennek el elég messzire. Nem lesz lehetőség adott esetben a 2G ill. a 3G bevezetésére, és a kontaktszigorításokra.

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.