Németország: ősztől könnyebb lesz vért adni a homoszexuális férfiaknak is

Véradás Németországban homoszexuálisoknak könnyebb lesz ősztől

Ősztől a homoszexuális férfiak is könnyebben adhatnak vért Németországban. Jens Spahn német egészségügyi miniszter bejelentette a vitatott tiltás végét. A férfiakkal szexuális kapcsolatban álló férfiaknak az 1980-as évek AIDS-válsága óta tilos a véradás Németországban. 2017-ben volt némi enyhítés, ami nem volt az igazi. Németországban az utóbbi időben ezt többször is vitára adott okot.
Most csak az a meleg férfi adhat vért Németországban, aki egy éve nem szexelt

Aki jelenleg Németországban meleg vagy biszexuális férfiként vért akar adni, egy problémával szembesül: ahhoz, hogy vért adhasson, legalább 1 évig nem szabad szexelnie egy másik férfival, teljesen függetlenül attól, hogy az a férje vagy használtak-e óvszert.

Az úgynevezett “halasztási időszak” a fertőző betegségek, például a HIV vírus továbbadásának fokozott kockázatával indokolt. Egy évig cölibátusban élni, csak azért, hogy vért adhasson valaki, ez nyilván nem egy reális kikötés. Ezért ez mai napig is vita tárgya Németországban.

Most Jens Spahn bejelentette, hogy a halasztási időszakot meg akarják szüntetni a monogám kapcsolatban élő férfiakra vonatkozólag, tehát akik házasságban élnek, és nem nyitott kapcsolatban.

Akik nem házasok, azoknak pedig a tervezet szerint csak 4 hónapot kell várniuk, és ez az új rendelet már nem csak férfiakra vonatkozna.

Ezt várhatóan ősszel fogadná el a német parlament.
A véradás így is biztonságos marad

A jelenlegi 1 éves határidőt számos szakértő bírálta, elvégre minden véradót megvizsgálnak olyan fertőző betegségek, mint például a HIV szempontjából.  A Deutsche Aidshilfe diszkriminatívnak és tudományos megalapozatlanságnak minősíti ezt a rendeletet. Különösen a gyakran szűkös vértartalékok szempontjából érthetetlen számukra a szabályozás.

Spahn az Instagram profilján ezt írja:

„Egy fontos lépés az egyenlőség és a véradás ügyében: ősztől lép érvénybe az új törvény azoknak, akik az elmúlt 4 hónapban „Sex ohne Risiko” éltek, vagyis aki kockázatmentes nemi életet élt az elmúlt 4 hónapban, és mindegy, hogy nővel vagy férfival.”

Véradás Németországban homoszexuálisoknak könnyebb lesz ősztől
2020-ig gyógyították a homoszexualitást Németországban

Németországban 2020-ban hoztak új törvényt arra vonatkozólag, hogy tilos a homoszexualitást „gyógyítani”, vagyis kezelni. A különböző kétes terápiák a gyerekeknél is engedélyezettek voltak.

A német parlament 2020-ban tiltotta be a 18 éven aluliaknak a bármilyen szexuális orientáltsággal kapcsolatos kezelését.

De a felnőttek esetében is büntetendővé vált, ha fenyegetéssel, kényszerrel vagy megtévesztéssel kezelés alá akarnak vetni valakit homoszexualitása miatt.

A homoszexualitás nem betegség

A homoszexualitás nem betegség” – hangsúlyozta Jens Spahn egészségügyi miniszter tavaly. Fontos társadalmi jelről beszélt mindazok számára, akik homoszexualitásukkal küzdenek. A kezelési módszerek gyakran súlyos testi és érzelmi szenvedést okoztak, mint pl. a depresszió vagy a fokozott öngyilkosság kockázatát.

A 2020-as tiltás kiterjed a beszélgetős terápiákra is, melyet ha valaki megszeg, akár 1 éves börtönbüntetést is kaphat a nevelési kötelezettség súlyos megsértése miatt. Az ún. „átformáló terápiák” reklámozása is tilos lett. Ez lehet a szülő, tanár vagy maga a kezelő is.

Németországban 1994-ig volt büntetendő a homoszexualitás

A 175. cikkelyt (a homoszexualitás büntetését) az 1990-es évekig alkalmazták Németországban: 1992-ben kiderült, hogy 1990-ben a régi Németországi Szövetségi Köztársaság területén 96 embert ítéltek el ez alapján 125 tárgyaláson és 10 férfit börtönöztek be. Csak a két német állam újraegyesítése és jogrendszereik egyesítése során, különféle jogalkotási kezdeményezések nyomán, 1994 márciusában törölték véglegesen a Büntető Törvénykönyvből a híres 175. bekezdést.

NSZK-ban 1969-ben csak részben oldották fel a büntetést, vagyis a 21 éven felülieknek, 1973. óta a 18 éven felülieknek, tehát a 16 éven aluliaknak maradt legtovább büntetendő.

Magyarországon már 1961 óta nem büntetendő, az NDK-ban 1968-tól, a fiataloknak 1988-tól.

Forrás1 Forrás2 Forrás3

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli

EU Bíróság: Jogosult a lengyel apa a német segélyre akkor is ha munkanélküli
Az Európai Bíróság meghatározó ítéletet hozott. Ezek szerint Németországban a munkanélküli uniós országok ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

Anyák napja – Szülés Németországban – blog

Anyák napja - Szülés Németországban - blog
A saját tapasztalatomat szeretném átadni a várandós magyar anyukáknak, akik a nyelvvel hadilábon ...
Elolvasom

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek

10+1 dolog, amit tudni érdemes a Németországba frissen érkezőknek
Új vagy Németországban, vagy most tervezed, hogy megindulsz Németország felé? Akkor nem árt, ...
Elolvasom

Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Munkaajánlatok szállással Németországban - 1. rész Munkakeresés Németországban
Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek: Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső Németországban vagy ...
Elolvasom

Legyél Te is önkéntes Németországban! 1. rész

Legyél Te is önkéntes Németországban! 1. rész
A gimnázium adott nekem lehetőséget, hogy önkéntesként menjek Németországba dolgozni, amit mindenképpen ki ...
Elolvasom

Hogyan jelentsünk Németországban beteget? – fontos tudnivalók, szabályok

Hogyan jelentsünk Németországban beteget? - fontos tudnivalók, szabályok
Mit kell tudni, ha betegnek jelentjük magunkat Németországban? A munkáltatót azonnal értesíteni kell, ha beteget ...
Elolvasom

Szakmánkénti minimálbérek Németországban

Szakmánkénti minimálbérek Németországban
Oktatás és képzés (Ausbildung és Weiterbildung) A képzésben és továbbképzésben dolgozók országszerte óránként legalább ...
Elolvasom

Németország – Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban

Németország - Az orvosok szövetsége enyhítéseket követel a koronavírus miatt hozott korlátozásokban
A koronavírus fertőzés egyre jobban terjed, de az intenzív ápolást igénylő betegek és ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.