Németország: szerdán tárgyalja a parlament az oltáskötelezettséget

oltáskötelezettség Németországban jön

A járványt a koronavírus elleni kötelező védőoltással akarják Németországban megállítani. A Bundestag a héten tárgyalja a kérdést. A javaslatokat benyújtók beszámoltak néhány részletről.
Dirk Wiese, az SPD parlamenti frakcióvezető-helyettese az egyike azoknak, akik a javaslatot előkészítik a német parlamentben a kötelező oltásról. Ő számolt be arról, miről terveznek szerdán tárgyalni.

A kötelező korona oltás 18 éves kortól lenne kötelező és nem tartana tovább, mint 1-2 év. Maximum 3 oltásra korlátozódna és pénzbírsággal járna, ha valaki nem hajtja végre.

Tisztázni kell, hány oltás lenne kötelező. A jelenlegi tanulmányokra alapozva kijelenthetjük, hogy három oltással egy jó alapimmunizációval rendelkezünk egy súlyos megbetegedés ellen. Lehetséges, hogy később szükség lehet további oltásokra, de ezt akkor már mindenkinek magának kell eldöntenie.

– mondta Wiese.

Határozott időre szólna

Az oltási kötelezettség nem lenne örök érvényű. Lehetséges, hogy egy idő után olyan magas lenne az immunitás, hogy már nem lesz rá szükségünk, mondta Wiese.

Hogy hány évig legyen érvényben az oltási kötelezettség, ennek megítélését szakemberekre akarják bírni. De az biztos, hogy nem csak néhány hónapos lesz, inkább 1-2 éves.
A fő szankció a pénzbírság lenne

Pénzbírsággal súlytanák azokat, akik nem akarnák beoltatni magukat. A közigazgatási szabálysértésekről szóló törvény szerint ilyenkor a bírság összege 5-1.000 Euróig terjed. Nem fizetés esetén behajtás is szóba jöhet.

Az összeg meghatározásakor a személyes életkörülményeket is figyelembe akarják majd venni. A közigazgatási végrehajtási törvény szerint a bírság felső határa szabálysértéseknél 25.000 Euró.

Az oltási nyilvántartás túl bonyolult

Az oltási kötelezettség végrehajtása a védőoltások központi nyilvántartásban történő rögzítésével kellene, hogy megtörténjen. Ennek létrehozása azonban öszetett és adatvédelmi szempontból kétséges.

Az idő szűkössége miatt ennek nincs értelme a jelenlegi vitában, mondta Wiese. Az oltási kötelezettség a tervek szerint a következő ősz-télig tart. Az oltási nyilvántartás felállítása túl sokáig tartana.

Van arra néhány ötlet, hogyan szólítsuk meg az embereket, pl. az egészségbiztosítókon vagy a regisztrációs adatokkal rendelkező önkormányzatokon keresztül.

– mondta Wiese.

Lauterbach német egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy a kötelező oltásnak április-május környékén kell jönnie.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.