Németország szigorította a cseh, lengyel és svájci határellenőrzést – egyre több az illegális bevándorló

Faeser német belügyminiszter szerint a Lengyelországgal, Csehországgal és Svájccal szembeni helyhez kötött határellenőrzésnek megvan a hatása. A rendőrszakszervezet kevésbé optimista.
Néhány nappal ezelőtt vezette be Németország Lengyelország, Csehország és Svájc határain a helyhez kötött határellenőrzéseket az illegális bevándorlók és az embercsempészek miatt. Bajorország és Ausztria között már 2015 óta vannak ilyen helyhez kötött ellenőrzések.

Nancy Faeser (SPD) német belügyminiszter pozitívan értékeli a friss döntést.

Az ellenőrzések megvédik azokat az embereket, akiket életveszélyes módon, összezsúfolva, víz nélkül, kevés levegővel próbálnak átcsempészni a határokon.

– nyilatkozta a belügyminiszternő egy német lapnak.

A német rendőrség 61 csempészt fogott el

A német rendőrség az intézkedések egy héttel ezelőtti bevezetése óta mintegy 2500 illegális bevándorlót fogott el. Az ellenőrzések hatására megnőtt az elfogott embercsempészek száma, és 61 embercsempészt fogtak el.

Rendőrszakszervezet: nem csökken a migrációs áramlás

A rendőrszakszervezet (GdP) józanabbul értékeli a helyzetet. A szövetségi rendőrség elnöke, Andreas Roßkopf szerint nem érzékelhető a migrációs áramlások csökkenése. “A visszautasítások száma is alig nőtt” – mondta.
Hozzátette, hogy az embercsempészek jobbra és balra is megkerülik az ellenőrzőpontokat.

Sürgősen át kell állni arra, hogy ezek a határellenőrzések rugalmasan alkalmazkodjanak a helyzethez, és így kiszámíthatatlanok legyenek a csempészek számára

– követelte Roßkopf.

A rendőrszakszervezet már az intézkedés bevezetése előtt azzal érvelt, hogy a helyhez kötött határellenőrzések folyamatos terhet jelentenek és több embert is igényelnek.

Georg Maier (SPD) türingiai belügyminiszter szeptember végén azt mondta:

A lengyel és cseh határon történő ellenőrzések önmagukban nem oldják meg a németországi migrációs válságot. Nincs jogalap arra, hogy a határon visszafordítsák az embereket, ha menedékjogot kérnek.

Nagyszámú rendőrt küldtek a határokhoz

Szászország, Brandenburg és Mecklenburg-Elő-Pomeránia intenzívebb ellenőrzéseket vezetett be a közutakon, közvetlenül a határátkelőkön és a vasúti forgalomban.

Jelentősen megnőtt a menekültek száma Németország felé

A szövetségi rendőrség adatai szerint a múlt hónapban 21 366 személy lépett be Németországba érvényes papírok nélkül. Ez mintegy 50 százalékos növekedést jelent augusztushoz képest, amikor ez a szám 14 701 volt.

A növekedés az előző év azonos hónapjaihoz képest is jelentős volt: A rendőrség

  • 2022 szeptemberében 12 709 jogosulatlan belépést regisztrált, míg
  • 2021 szeptemberében 6101-et.

Az idei év első 9 hónapjában a rendőrség által regisztrált jogosulatlan belépések száma már 92 119 volt. Ez több, mint 2022 egészében (91 986) és jelentősen több, mint 2021 folyamán (57 637). Ezt a számot csak 2016 – az úgynevezett menekültválság éve – múlta felül, amikor mintegy 111 843 ember lépett be szabálytalanul, azaz beutazási engedély nélkül Németországba.
Az illegális migráció nem feltétlenül illegális

Illegális belépésről akkor beszélünk, ha az emberek nem tudják bemutatni a szükséges személyazonosító okmányokat, vízumot vagy tartózkodási engedélyt egy ellenőrző ponton. Az ilyen személyek gyakran menekültek, akik Németországban keresnek védelmet. Az ebben az összefüggésben gyakran használt “illegális migráció” kifejezés azonban félrevezető, mivel az érintettek érvényes papírok nélkül is jogosultak menedékjogot kérni. A menedékjog megítélése pedig hosszú időt vesz igénybe, a bevándorlók addig is Németország területén tartózkodnak.

Brandenburgban például a rendőrség október közepén a Lengyelország és a Cseh Köztársaság határán végzett ellenőrzések során mintegy 45 olyan személyt talált, akik illegális bevándorlók voltak. Többségüket egy befogadó központba vitték. A belépők közül csak ketten hagyták el újra Németországot, és tértek vissza Lengyelországba.

A német intézkedések elsősorban a migránsok egyre növekvő csempészete ellen irányulnak.

Csak ebben az évben a szövetségi rendőrség a német belügyminisztérium szerint már összesen több mint 1550 embercsempészetet és mintegy 1700 embercsempészt leplezett le.

A minisztérium szerint az embercsempészbandák egyre kíméletlenebb és brutálisabb módon szállítják az embereket, és a rendőrökkel szemben is agresszívabban lépnek fel.
Sok menekült érkezett a Kanári-szigetekre

Egyre több menekülthajó érkezik a Kanári-szigetekre. Szombaton egyetlen nap alatt több mint 1000 migráns érte el a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteket.

Csak Hierro szigetére 783 ember érkezett fahajón – közölte a Vöröskereszt a hétvégén. Ez új rekordot jelent az egy hajóval érkezők számában. A korábbi rekordot egy csónak tartotta, amelynek fedélzetén 271 ember volt, és amely október 3-án kötött ki El Hierro szigetén.

Szombaton 98 új menekültet számoltak össze Tenerifén és 150-et Gran Canarián. Idén január 1. és október 15. között a Kanári-szigetekre 23 537 migráns érkezett, ami 80 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

Instabil helyzet Szenegálban

Az Atlanti-óceánban található hét sziget vált a Szenegálból és más afrikai országokból Spanyolországba igyekvő migránsok fő célpontjává. Más menekültek a Földközi-tengeren keresztül próbálják elérni a spanyol szárazföldet. Az enyhébb időjárás és a nyugodtabb tenger szeptemberben, októberben és néha novemberben általában a migránsok érkezésének növekedéséhez vezet.
Az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex szerint a szenegáli politikai instabilitás is az oka annak, hogy az emberek a nyugat-afrikai útvonalon keresztül hagyják el az országot.

Spanyolország aggodalmát fejezte ki az illegális migráció idei növekedése miatt. Az euróövezeti ország máris kijelentette, hogy uniós segítség nélkül nem tud megbirkózni a helyzettel.

A Kanári-szigetekre vezető atlanti migrációs útvonal, amelyet általában a szubszaharai országokból érkező afrikai migránsok használnak, az egyik legveszélyesebb a világon.

Video

Helyhez kötött határellenőrzések szúrópróbaszerűen a lengyel határnál: kétségek támadtak az intézkedésekkel kapcsolatban, mivel az illegális bevándorlókat legtöbbször nem tudják visszafordítani. Az ellenőrzések egyelőre 10 napig érvényesek, 2 hónapra valószínűleg meg fogják hosszabbítani. 

Frankfurtban az A12 mellett melegített sátrat állított fel a rendőrség, ahova a fokozott rendőri ellenőrzésnek köszönhetően elfogott illegális bevándorlókat viszik ellenőrzésre. A kishatárátkelőket is ellenőrzik, ahol a riporter szerint mostantól fogva megváltozik az ottélők élete.

A Welt is arról számol be, hogy ez az intézkedés inkább csak jelzés az embercsempészek felé, megállítani őket azonban teljesen nem lehet.

Forrás1 Forrás2 Forrás3


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.