Németország további fegyverszállítmány lehetőségét vizsgálja Ukrajnának

Németország további fegyverek szállítását vizsgálja Ukrajnának

A német kormány most ellenőrzi, hogy szállítana-e, és ha igen, milyen módon Ukrajnának további fegyvereket. Ezt mondta Lambrecht védelmi miniszter.
Lambrecht német védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy ha Ukrajnának további fegyvereket szállítanak, melyet jelenleg vizsgálnak, az nem gyengítheti a német katonaságot.

Az SPD politikusa hangsúlyozta: a német katonaság számára tervezett 100 milliárd Eurós különalap nem az újrafegyverkezésről, hanem a felszerelésről szól. Szól a modern rádióberendezésekről, a katonák védőmellényeiről, de a Tornado Jet utódjáról vagy helikopterekről és tankokról is.

A  német sajtó pár napja azt írta, hogy még nem világos, hogy a nemzeti néphadsereg készletéből származó légvédelmi rakétákról van-e szó az új szállítmányoknál.

A német közmédia központ információi szerint a gazdasági minisztérium 2700 „Strela” légvédelmi rakéta szállítását hagyta jóvá.

Míg ezt a gazdasági minisztériumban megerősítették, addig a honvédelmi minisztérium óvatosabb volt: „Több felszerelés is készen áll szállítmányozásra Ukrajna támogatására”, áll a közleményben. Ezen áruk egy része még a Német Biztonsági Tanács engedélyére vár.
Az a tény, hogy ilyen engedélyre van szükség, valóban fegyverekre utal, mivel más áruk, például takarók, ruházat vagy gyógyszerek esetében nincs szükség ilyen engedélyre. A Honvédelmi Minisztérium nem adott tájékoztatást arról, hogy pontosan milyen anyagról van szó.

Kétségek a “Strela” minőségével kapcsolatban

A vonakodás oka a fegyverek minőségével kapcsolatos kétségek lehetnek. Mert a most szóba kerülő fegyvertípus a vállból kilőtt “Strela” légvédelmi rakéták régi tipusúak, az Országos Néphadsereg készletéből.

A rakéták szovjet gyártásból és az NDK-s időkből származnak. A német katonaság januári sajtóközleményében szó szerint ez áll: „A „Strela” típusú rakéták használata 2012 óta tilos a lőszer hajtóanyag töltetében lévő mikrorepedések és a csomagolóládákon lévő penészedés miatt.’

Február végén hagyták jóvá az első fegyverszállítmányt

Németország nagy fordulatot tett a válságövezetekbe történő fegyverszállítás kérdésében. Míg korábban védősisakokat küldött Ukrajnába és kategórikusan kizárta, hogy fegyvereket szállítson, a német kormány most úgy döntött, hogy a lehető leggyorsabban Ukrajnába szállít 1.000 páncéltörő fegyvert és 500 “Stinger” föld-levegő rakétát a német katonaság készleteiből.

Német kormánytisztviselők közölték, hogy a “Stinger”-t és a rakétameghajtású gránátokat átadták Ukrajnának, emellett a NATO-partnerek Hollandia és Észtország engedélyt kapott arra, hogy a Németországban vagy a volt DDR-ben készült fegyvereket szállíthassanak Ukrajnába.
Dicséret Kijevből, kritika Moszkvából

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök örült a bejelentett német fegyverszállításnak. „Csak így tovább, Olaf Scholz kancellár” – írta Zelenszkij a Twitteren.

Az orosz külügyminisztérium bírálta a német kormány azon döntését, hogy páncéltörő fegyvereket és „Stingert” küld.

Ezzel a döntéssel a Németországi Szövetségi Köztársaság nemcsak a hidegháború, hanem a “forró háború” szellemét is felébreszti” – mondta Maria Zakharova, a minisztérium szóvivője.

Német földről fegyvereket küldenek az orosz katonák ellen. Scholz kancellár Putyinnal való moszkvai találkozóján a németek és oroszok második világháború utáni megbékéléséről mondott szavai ezek után különösen cinikusak tűnnek.

Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.