Németország: Túl sok intenzív ágyat tartottak fenn és túl sok lélegeztető gépet rendeltek

Az emelkedő fertőzöttségi számok ellenére is egyre több tartomány dönt  úgy, hogy csökkentik a kórházak intenzív ágy állományát, amelyeket a korona-betegeknek tartanak fönt. Ezt írta a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung egy kutatást követően.

Baden-Württemberg például a héten úgy döntött, hogy a jövőben a 35% helyett csak 10%-át az ágyaknak foglalja le előre a koronavírus betegeknek.

Berlinben már június óta csak 10%-a az ágyaknak van fenntartva, Alsó-Szászország ezt júliusban követte.

Bajorországban és Brandenburgban a kórházaknak, az újság szerint, már egyáltalán nem kötelező intenzív ágyat koronavírusos betegeknek fenntartani.

Hamburg augusztusban hagyott föl ezzel. Szeptember elején pedig Szászország-Anhalt szüntette be ezt a szabályozást.

Egyedül Rheinland-Pfalz kórházai tartják magukat az év elején bevezetett intenzív ágyak 20%-nak fenntartásához a korona-betegek részére. 




A német orvosi kamara elnöke helyesli a kvóta csökkentését

A német orvosi kamara elnöke, Klaus Reinhardt figyelmeztetett, hogy a kvóta-rendszert tartsák meg a tartományok.

Alapvetően helyesnek találom, hogy a jelenlegi fertőzöttségi számok mellett, a 10%-át az intenzív ágyaknak a kórházak fenntartsák a koronavírusos betegeknek.” – nyilatkozta Reinhardt az újságnak.

De nem szükséges minden harmadikat  fönntartani, ahogyan azt Baden-Württemberg sokáig a klinikáitól megkövetelte.

A növekvő fertőzöttségi számok ellenére nincs jelentős leterheltség az intenzív osztályokon” – mondta Reinhardt.

A kvótákat 10%-ra csökkentetni tehát éppen ideje volt. Ha a járványban a fertőzöttek megbetegedése ismét súlyosabb lefolyású lesz, a klinikáknak elég idejük lesz a kapacitásukat megnövelni”




Túl sok a lélegeztetőgép

A járvány kezdetekor a német kórházakban hiány volt a lélegeztető gépekből. Ez ma már másképp van.

Az év elején a német kormány német cégektől több, mint 26 000 lélegeztető gépet rendelt meg. Ezeknek a rendeléseknek egy részét a kormány most megpróbálja törölni, mivel ennek csak egy töredékére lesz szükség.

Továbbá 197 készüléket ajándékozott Németország Spanyolországnak, Olaszországnak és Franciaországnak. Egy nagyobb mennyiséget pedig az Észak-Balkán államainak ajándékozott.

A DIVI-Intensivregister szerint jelenleg csupán 125 korona-beteg van a német kórházakban lélegeztető gépen. A rendelkezésre álló 30 000 intenzív ágyakból pedig jelenleg 9 000 szabadon áll.

Az orvosok attól tartanak, hogy egy esetleges második hullámban a betegek nem jól lesznek elosztva a kórházakban. De ha növekednének az intenzív osztály betegei, a személyzet hiánya okozná a legnagyobb gondot.





FORRÁS: www.ntv.de  www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.