Németország: utazási figyelmeztetés több európai területre is – októbertől új besorolás Európán kívül

A német külügyminisztérium újabb területekre adott ki utazási figyelmeztetést Európában.

Az új rizikó-területek az RKI (Robert Koch Institut) honlapja szerint pl. Prága, Korzika, Dubrovnik, Svájcban Genf és Waadt kantonok, Horvátország, Franciaország, Románia és Bulgária egyes részei. A részletes listát a honlapon lehet megtekinteni.

A német cikk szerint, Európa szerte ismét növekednek a fertőzöttségi számok.

Csehország bejelentette, hogy ismét bevezetik a kötelező maszkviselést a tömegközlekedésben és minden zárt térben, Prágában az üzletekben, bevásárlóközpontokban.

Franciaországban egyes helyeken kevés az intenzív ágy, Spanyolországban növekszik az elhunytak száma.

Portugália és Hollandia is emelkedő fertőzöttségi számokat jelentett. Németországban a számok moderáltak, a vírusnak halálos áldozata alig van.

Az aktuális számokat a koronavírussal kapcsolatban térképen, listán és grafikonon is itt lehet megtekinteni.

Új bejelentés, hogy az általános, Európán kívüli utazási figyelmeztetés (Reisewarnung), ami jelenleg 160 országra érvényes, szeptember 30-án véget ér.

Október 1-től minden országot a fertőzöttségi szintje szerint sorolnak majd be, ill. adnak ki rá utazási figyelmeztetést.  

Az utazási figyelmeztetés nem jelent tiltást, de ebben az esetben nem ajánlatos az utazás.

Ugyanakkor Németországba visszatérve 14 napos karantén vár az utazóra, ha rizikó-területről érkezik vissza. Az utazási figyelmeztetés azt is jelenti, hogy aki az adott területre utazást foglalt le, azt ingyenesen törölheti.

Aktuális számok Európában. A térképen jól látszódik, hogy Spanyolországban a legmagasabbak a számok, közvetlenül utána Franciaország, majd Románia és Csehország

2020. szeptember 7.

Coronavirus: Das Neueste aus Europa, den USA und dem Rest der Welt – EURACTIV.de

Érdekes és enyhén pánikkeltő hangulatú cikket jelentetett meg a Forbes.hu oldal “Fél Európa karanténba zárhatja a héten a magyarokat” címmel.

A cikkben leírják, hogy Ciprus Magyarországot a rizikó-országok közé sorolta (szigorú kritériumai szerint 14 nap alatt 16 új fertőzött /100 ezer lakos), vagyis csak negatív teszttel lehet belépni az országba, mely a reptéren 60 Euro-ért végezhető.

Észtország és Lettország listáján is pirosba került Magyarország.

Nagyjából 300 napi új fertőzöttnél a brit határértéket is átugrottuk, tehát ha nem indul meg lefelé a következő napokban meglepetésszerűen a járványgörbe, hamarosan az Angliába utazók magyarokra is kötelező karantén várhat. A friss, keddi módosításból még kimaradtunk, mert olyan gyorsan romlott nálunk a helyzet, hogy a két hetes átlagunk még nem vészes. De a következőt várhatóan nem ússzuk meg, az lenne a meglepő, ha nem vennék le Svájc és Csehország után Magyarországot is a “szabadlistáról”. – írja a Forbes.hu.

Németország egyébként az elmúlt 7 napban több, mint 50 új fertőzött / 100.000 fő – nél helyez elvileg egy területet rizikó besorolásba, de emellett még más tényezőket is néz.

A Forbes.hu pesszimistán ezt írja: “Svájc hétfőn frissítette a karanténlistáját, ők is elég nagy átfutással dolgoznak, még nem kerültünk rá fel, majd csak valószínűleg legközelebb. Így viszont csak az biztos nagyjából, hogy a következő hetekben a tagállamok többsége elérhetetlenné válik a magyar utazók részére karantén-, vagy tesztkötelezettség nélkül.”

A németországi adatok azonban ezt nem támasztják alá, így mi egyelőre optimistán látjuk a jövőnket ebből a szempontból. Természetesen bízva abban, hogy a fertőzöttségi számok nem emelkednek jelentősen tovább Magyarországon, ami azért furcsa lenne egy teljes határzár mellett.

FORRÁS: www.focus.de www.euractiv.de

 

 


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.