Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül

telefonos beteg kiiras Németországban

Enyhébb légzőszervi megbetegedések esetén továbbra is beteget tudunk jelenteni telefonon keresztül Németországban.
Orvosi telefonos megbeszélést követően 7 napig kaphatunk igazolást az enyhe légzőszervi megbetegedések esetén, ezek legfeljebb hét nappal meghosszabbíthatók.

Az erre vonatkozó szabály november végével megszűnne, de egy külön rendeletben 2023. március 31-ig meghosszabbították.

A telefonos táppénz kiírást 2020 tavaszán vezették be a járvány kezdetekor, 2022 júniusában a rendelet eredetileg hatályát vesztette, de aztán újra bevezették.

Az influenzaszezon is elővigyázatosságot igényel

Jelenleg nehéz megjósolni, hogyan alakul a kórházakban a korona-betegek száma a következő hónapokban. Ugyanakkor közeledik a megfázás és az influenza szezonja.

Különösen fontos, hogy a krónikus betegeket megvédjük az elkerülhető fertőzésektől, vagyis a cél az, hogy ne legyenek az orvosi várótermek tele.

Mikor kell beteget jelentenem?

A munkavállalónak törvényileg kötelessége bejelenteni a munkaképtelenséget és annak várható időtartamát.Ha lehetséges, ezt még a munka megkezdése előtt meg kell tenni” – mondja Michael Engesser, a DGB Rechtsschutz GmbH munkajogásza.
Ezt a kötelezettséget még törvényben is rögzítik: “A munkavállaló köteles a munkaképtelenségről és annak várható időtartamáról haladéktalanul tájékoztatni a munkáltatót“.

Ha a betegség bejelentése nem történik meg a lehető leghamarabb, a munkáltató figyelmeztetésben részesítheti.

Betegség bejelentése: Hogyan jelenthetek beteget?

Nem szabályozza törvény, hogy miként közli a munkáltatójával, hogy beteg. Minden vállalat másképp szabályozza a betegszabadságot. Egyes vállalatok ragaszkodnak ahhoz, hogy telefonon jelentsen beteget, mások azt kérik, hogy e-mailben. Másoknak elég, ha ír a főnöknek egy WhatsApp-üzenetet vagy SMS-t, hogy ma nem tud dolgozni.

Ha nem biztos benne, a legjobb, ha felhívja a felettesét, és megkérdezi, hogyan kell eljárni. Tisztázza azt is, hogy hol vagy kinek kell beteget jelentenie. Általában már a munkába álláskor fel kell tennie ezt a kérdést, hogy tudja, mit kell tennie betegség esetén.

Mikor van szükség orvosi igazolásra?

Ha a betegség 3 napnál hosszabb ideig tart, akkor munkaképtelenségi igazolást kell benyújtani. A munkáltató azonban azonnal is követelheti az igazolást, ha ezt a munka- vagy kollektív szerződés szabályozza.
Ha a korona miatt hivatalosan elrendelt karanténba kell vonulnia, orvosa csak akkor állít ki táppénzes papírt, ha olyan tünetei vannak, mint például megfázás, köhögés stb. Ha viszont tünetmentes, az orvos a Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV) szerint nem állíthat ki munkaképtelenségi igazolást – még akkor sem, ha a Covid-19 tesztje pozitív.

Ebben az esetben a beteg a karantén elrendeléséről szóló hivatalos értesítést nyújtja be a munkáltatónak. Az ebben az esetben megszokott izolációs kötelezettséget november közepétől Bajorország, Baden-Württemberg, Hessen és Schleswig-Holstein tartományok beszüntették.

Digitális táppénzes papír 2023-tól

2023. január 1-jén teljes átállás jön az elektronikus munkaképtelenségi igazolásra (eAU).

Jelenleg a legtöbb törvényes egészségbiztosítással rendelkező ember Németországban csak két papírt kap, amikor betegszabadságra megy:

  • egy sárga lapot, amelyet a munkáltatónak kell bemutatnia,
  • és egy másolatot a személyes iratai számára.

Sok orvosi rendelő ma már digitálisan jelenti a munkaképtelenséget az egészségbiztosítási pénztár felé. Korábban gyakran előfordult, hogy a betegnek magának kellett az egészségpénztárának (pl. AOK) leadni a táppénzes papír megfelelő példányát, de sokszor a rendelők is vállalták ezt.

Musterformular Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung - táppénzes papír Németországban minta
A táppénzes papír (rövidítése AU) Németországban 4 részből áll: 1. oldal (sárga) – az egészségbiztosító számára (az eredeti) 2. oldal (sárga – köznyelven “Gelbe Zettle”) – másolat a munkáltató számára (ő csak a felső részét kapja meg DIN A6-os formátumban a betegség megjelölése nélkül). 3. oldal (sárga) – másolat a biztosított személy számára 4. oldal (fehér) – másolat a kiállító orvos vagy fogorvos számára (az egészségügyi dokumentációhoz).

A munkáltatókra is változások várnak az “eAU” (elektronische Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung) következtében, mivel az új eljárás 2023. január 1-jétől kötelező lesz számukra.
A jövőben az eljárás a következő lesz:

  • A munkavállalónak a betegség kezdetén jelentenie kell a munkaadó felé a hiányzást és meg kell határozni a betegség várható időtartamát.
  • Az orvosi rendelők továbbítják az eAU-adatokat az egészségbiztosítási pénztárnak.
  • A vállalatok lekérik az adatokat az egészségbiztosítási pénztártól, ha a munkavállalók beteget jelentettek.

A vállalatoknak már most lehetőségük van az új eljárás önkéntes alkalmazására, mivel a kísérleti időszak 2022 végéig tart. Ebben a szakaszban még szükségük van a munkáltatóknak a papír alakú táppénzes papírra.

Mit kell tudnia a főnöknek?

Az igazolás csak a keresőképtelenségre és annak időtartamára vonatkozó információkat tartalmazza. Semmit sem mond a munkaképtelenség okáról és természetéről.Ez magánügy” – mondja a jogász.

Ellenőrizhet a főnököm?

Az ilyen látogatások elvileg nem tilosak. Azonban sem a munkáltató, sem az erre kijelölt személy nem lesz képes a betegség állapotának szakmai értékelésére, és így az orvosi diagnózis megingatására – mondja a jogász. Ezenkívül a magánéletet minden esetben tiszteletben kell tartani. A munkáltató azonban igénybe veheti az egészségbiztosítási pénztár orvosi szolgálatát, ha kétségei vannak a munkaképtelenséggel kapcsolatban.

Mennyi ideig tart a bérfizetés?

A bérpótlék (Entgeltfortzahlung vagy Lohnfortzahlung) folyósításának időtartama 6 hétre, ill. 42 naptári napig lehetséges. Ennek előfeltétele, hogy a munkavállaló 4 hétig távollét nélkül a cég alkalmazásában álljon. A bérfizetés meghosszabbítása 6 hét után is lehetséges további betegségek esetén, de ezt egyes esetekben külön ki kell vizsgálni – mondja a jogász. Az időszak lejárta után a táppénz (Krankengeld) igényelhető.
Kimehetek a lakásból?

A munkaképtelenség nem azt jelenti, hogy kötelező az ágyban feküdnünk. Bevásárlásra és sétálásra is szükségünk van, vagyis bármit tehetünk, ami a gyógyulást elősegíti. Ha azonban rajtakapnak, hogy pl. máshol dolgozunk, a pénzkifizetést megtagadhatják.

Elbocsáthatnak a betegség ideje alatt?

Betegség miatt csak bizonyos feltételek mellett lehet elbocsátani. Ha a munkavállaló hosszú távú betegségben szenved, és a gyógyulást illetően egyértelműen negatív a prognózis, elbocsátható. Tipikus példa erre a porckorongsérv, amikor az orvosok feltételezik, hogy a sérülés a műtétek ellenére sem fog meggyógyulni. A gyakori rövid ideig tartó lebetegedések esetén a munkáltató az elbocsátást anyagi kárra hivatkozva megteheti.

Betegség a próbaidő alatt

A próbaidő alatt az elbocsátás feltételei enyhébbek. Ezért a vezetőségnek elméletileg lehetőségük van arra, hogy a próbaidő alatt elbocsássák a munkavállalókat, ha azok megbetegednek. A gyakorlatban azonban ez csak akkor valószínűsíthető, ha az új alkalmazott különösen gyakran, hosszabb időre, vagy akár krónikusan lebetegszik.
Lebetegedés a szabadság ideje alatt – Aki beteg, nem lehet szabadságon

Ez azonban fordítva is igaz, ha a szabadság ideje alatt lebetegszünk, a szabadság megszakad, azaz a betegszabadság napjai szabadságnapokként kerülnek jóváírásra.

Ennek feltétele általában az, hogy a munkaképtelenséget igazoló orvosi igazolást küldjenek a vállalatnak (még a szabadság ideje alatt), ha nincs külön megállapodás ilyen esetekre, pl. telefonos megállapodás.

A külföldi orvosi igazolásnak azonban a belföldivel ellentétben egyértelműen jeleznie kell, hogy különbséget tettek a puszta betegség és a munkaképtelenséggel járó betegség között.

A betegszabadságot azonban nem lehet egyszerűen hozzáadni a szabadság korábban tervezett végéhez. Ez legalább figyelmeztetésre adna okot a munkáltató részéről. A meghosszabbítás természetesen közös megegyezéssel lehetséges. Ellenkező esetben a fennmaradó szabadság időpontját a visszatérés után határozzák meg.

Forrás1 Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.