Németországban 2023. március 31-ig írhat ki az orvos betegnek telefonon keresztül

telefonos beteg kiiras Németországban

Enyhébb légzőszervi megbetegedések esetén továbbra is beteget tudunk jelenteni telefonon keresztül Németországban.
Orvosi telefonos megbeszélést követően 7 napig kaphatunk igazolást az enyhe légzőszervi megbetegedések esetén, ezek legfeljebb hét nappal meghosszabbíthatók.

Az erre vonatkozó szabály november végével megszűnne, de egy külön rendeletben 2023. március 31-ig meghosszabbították.

A telefonos táppénz kiírást 2020 tavaszán vezették be a járvány kezdetekor, 2022 júniusában a rendelet eredetileg hatályát vesztette, de aztán újra bevezették.

Az influenzaszezon is elővigyázatosságot igényel

Jelenleg nehéz megjósolni, hogyan alakul a kórházakban a korona-betegek száma a következő hónapokban. Ugyanakkor közeledik a megfázás és az influenza szezonja.

Különösen fontos, hogy a krónikus betegeket megvédjük az elkerülhető fertőzésektől, vagyis a cél az, hogy ne legyenek az orvosi várótermek tele.

Mikor kell beteget jelentenem?

A munkavállalónak törvényileg kötelessége bejelenteni a munkaképtelenséget és annak várható időtartamát.Ha lehetséges, ezt még a munka megkezdése előtt meg kell tenni” – mondja Michael Engesser, a DGB Rechtsschutz GmbH munkajogásza.
Ezt a kötelezettséget még törvényben is rögzítik: “A munkavállaló köteles a munkaképtelenségről és annak várható időtartamáról haladéktalanul tájékoztatni a munkáltatót“.

Ha a betegség bejelentése nem történik meg a lehető leghamarabb, a munkáltató figyelmeztetésben részesítheti.

Betegség bejelentése: Hogyan jelenthetek beteget?

Nem szabályozza törvény, hogy miként közli a munkáltatójával, hogy beteg. Minden vállalat másképp szabályozza a betegszabadságot. Egyes vállalatok ragaszkodnak ahhoz, hogy telefonon jelentsen beteget, mások azt kérik, hogy e-mailben. Másoknak elég, ha ír a főnöknek egy WhatsApp-üzenetet vagy SMS-t, hogy ma nem tud dolgozni.

Ha nem biztos benne, a legjobb, ha felhívja a felettesét, és megkérdezi, hogyan kell eljárni. Tisztázza azt is, hogy hol vagy kinek kell beteget jelentenie. Általában már a munkába álláskor fel kell tennie ezt a kérdést, hogy tudja, mit kell tennie betegség esetén.

Mikor van szükség orvosi igazolásra?

Ha a betegség 3 napnál hosszabb ideig tart, akkor munkaképtelenségi igazolást kell benyújtani. A munkáltató azonban azonnal is követelheti az igazolást, ha ezt a munka- vagy kollektív szerződés szabályozza.
Ha a korona miatt hivatalosan elrendelt karanténba kell vonulnia, orvosa csak akkor állít ki táppénzes papírt, ha olyan tünetei vannak, mint például megfázás, köhögés stb. Ha viszont tünetmentes, az orvos a Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV) szerint nem állíthat ki munkaképtelenségi igazolást – még akkor sem, ha a Covid-19 tesztje pozitív.

Ebben az esetben a beteg a karantén elrendeléséről szóló hivatalos értesítést nyújtja be a munkáltatónak. Az ebben az esetben megszokott izolációs kötelezettséget november közepétől Bajorország, Baden-Württemberg, Hessen és Schleswig-Holstein tartományok beszüntették.

Digitális táppénzes papír 2023-tól

2023. január 1-jén teljes átállás jön az elektronikus munkaképtelenségi igazolásra (eAU).

Jelenleg a legtöbb törvényes egészségbiztosítással rendelkező ember Németországban csak két papírt kap, amikor betegszabadságra megy:

  • egy sárga lapot, amelyet a munkáltatónak kell bemutatnia,
  • és egy másolatot a személyes iratai számára.

Sok orvosi rendelő ma már digitálisan jelenti a munkaképtelenséget az egészségbiztosítási pénztár felé. Korábban gyakran előfordult, hogy a betegnek magának kellett az egészségpénztárának (pl. AOK) leadni a táppénzes papír megfelelő példányát, de sokszor a rendelők is vállalták ezt.

Musterformular Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung - táppénzes papír Németországban minta
A táppénzes papír (rövidítése AU) Németországban 4 részből áll: 1. oldal (sárga) – az egészségbiztosító számára (az eredeti) 2. oldal (sárga – köznyelven “Gelbe Zettle”) – másolat a munkáltató számára (ő csak a felső részét kapja meg DIN A6-os formátumban a betegség megjelölése nélkül). 3. oldal (sárga) – másolat a biztosított személy számára 4. oldal (fehér) – másolat a kiállító orvos vagy fogorvos számára (az egészségügyi dokumentációhoz).

A munkáltatókra is változások várnak az “eAU” (elektronische Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung) következtében, mivel az új eljárás 2023. január 1-jétől kötelező lesz számukra.
A jövőben az eljárás a következő lesz:

  • A munkavállalónak a betegség kezdetén jelentenie kell a munkaadó felé a hiányzást és meg kell határozni a betegség várható időtartamát.
  • Az orvosi rendelők továbbítják az eAU-adatokat az egészségbiztosítási pénztárnak.
  • A vállalatok lekérik az adatokat az egészségbiztosítási pénztártól, ha a munkavállalók beteget jelentettek.

A vállalatoknak már most lehetőségük van az új eljárás önkéntes alkalmazására, mivel a kísérleti időszak 2022 végéig tart. Ebben a szakaszban még szükségük van a munkáltatóknak a papír alakú táppénzes papírra.

Mit kell tudnia a főnöknek?

Az igazolás csak a keresőképtelenségre és annak időtartamára vonatkozó információkat tartalmazza. Semmit sem mond a munkaképtelenség okáról és természetéről.Ez magánügy” – mondja a jogász.

Ellenőrizhet a főnököm?

Az ilyen látogatások elvileg nem tilosak. Azonban sem a munkáltató, sem az erre kijelölt személy nem lesz képes a betegség állapotának szakmai értékelésére, és így az orvosi diagnózis megingatására – mondja a jogász. Ezenkívül a magánéletet minden esetben tiszteletben kell tartani. A munkáltató azonban igénybe veheti az egészségbiztosítási pénztár orvosi szolgálatát, ha kétségei vannak a munkaképtelenséggel kapcsolatban.

Mennyi ideig tart a bérfizetés?

A bérpótlék (Entgeltfortzahlung vagy Lohnfortzahlung) folyósításának időtartama 6 hétre, ill. 42 naptári napig lehetséges. Ennek előfeltétele, hogy a munkavállaló 4 hétig távollét nélkül a cég alkalmazásában álljon. A bérfizetés meghosszabbítása 6 hét után is lehetséges további betegségek esetén, de ezt egyes esetekben külön ki kell vizsgálni – mondja a jogász. Az időszak lejárta után a táppénz (Krankengeld) igényelhető.
Kimehetek a lakásból?

A munkaképtelenség nem azt jelenti, hogy kötelező az ágyban feküdnünk. Bevásárlásra és sétálásra is szükségünk van, vagyis bármit tehetünk, ami a gyógyulást elősegíti. Ha azonban rajtakapnak, hogy pl. máshol dolgozunk, a pénzkifizetést megtagadhatják.

Elbocsáthatnak a betegség ideje alatt?

Betegség miatt csak bizonyos feltételek mellett lehet elbocsátani. Ha a munkavállaló hosszú távú betegségben szenved, és a gyógyulást illetően egyértelműen negatív a prognózis, elbocsátható. Tipikus példa erre a porckorongsérv, amikor az orvosok feltételezik, hogy a sérülés a műtétek ellenére sem fog meggyógyulni. A gyakori rövid ideig tartó lebetegedések esetén a munkáltató az elbocsátást anyagi kárra hivatkozva megteheti.

Betegség a próbaidő alatt

A próbaidő alatt az elbocsátás feltételei enyhébbek. Ezért a vezetőségnek elméletileg lehetőségük van arra, hogy a próbaidő alatt elbocsássák a munkavállalókat, ha azok megbetegednek. A gyakorlatban azonban ez csak akkor valószínűsíthető, ha az új alkalmazott különösen gyakran, hosszabb időre, vagy akár krónikusan lebetegszik.
Lebetegedés a szabadság ideje alatt – Aki beteg, nem lehet szabadságon

Ez azonban fordítva is igaz, ha a szabadság ideje alatt lebetegszünk, a szabadság megszakad, azaz a betegszabadság napjai szabadságnapokként kerülnek jóváírásra.

Ennek feltétele általában az, hogy a munkaképtelenséget igazoló orvosi igazolást küldjenek a vállalatnak (még a szabadság ideje alatt), ha nincs külön megállapodás ilyen esetekre, pl. telefonos megállapodás.

A külföldi orvosi igazolásnak azonban a belföldivel ellentétben egyértelműen jeleznie kell, hogy különbséget tettek a puszta betegség és a munkaképtelenséggel járó betegség között.

A betegszabadságot azonban nem lehet egyszerűen hozzáadni a szabadság korábban tervezett végéhez. Ez legalább figyelmeztetésre adna okot a munkáltató részéről. A meghosszabbítás természetesen közös megegyezéssel lehetséges. Ellenkező esetben a fennmaradó szabadság időpontját a visszatérés után határozzák meg.

Forrás1 Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?
Nem kérdés: A barátoknak segítünk. De ettől függetlenül ne feledjük a mondást, miszerint pénzügyekben ...
Elolvasom

Bemutatkozó: német biztosítási szakember Konyár-Vonnák Orsolya

Bemutatkozó: német biztosítási szakember Konyár-Vonnák Orsolya
Kedves Olvasók! Szeretnék bemutatkozni Nektek, mint pénzügyi tanácsadó, és a jövőben hasznos tanácsokkal ellátni Benneteket, ...
Elolvasom

Német családi pótlék ügyintézés – Nyáry Gusztáv bemutatkozása

Német családi pótlék ügyintézés - Nyáry Gusztáv bemutatkozása
Tisztelt Olvasó! Németországban élő magyarokat ill. Magyarországon élő családjukat segítem elsősorban német családi pótlék ...
Elolvasom

Munkaajánlatok szállással Németországban – 1. rész Munkakeresés Németországban

Munkaajánlatok szállással Németországban - 1. rész Munkakeresés Németországban
Sokan keresnek szállással munkát Németországban. Milyen okai lehetnek: Még Magyarországon tartózkodik a munkakereső Németországban vagy ...
Elolvasom

Munkaszerződés Németországban – legyen írásos!

Munkaszerződés Németországban - legyen írásos!
Nem kevesen dolgoznak munkaszerződés nélkül Németországban, ami a hiedelemmel ellentétben nem szabályos. E ...
Elolvasom

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad
Miután az alapnyugdíj 2021. január 1-jén életbe lépett Németországban, sok nyugdíjas várja a ...
Elolvasom

A német nyugdíj – az öregségi nyugdíjon túl

A német nyugdíj - az öregségi nyugdíjon túl
Sokaktól hallom, hogy “Jaj, minek a nyugdíjra gondolni, én azt úgysem érem meg“. ...
Elolvasom

Ittas vezetés Németországban és a büntetések

Ittas vezetés Németországban és a büntetések
Németországban különböző véralkoholszint-határértékek vonatkoznak a járművezetésre, amelyek különböző büntetéseket vonnak maguk után. 0,5 ...
Elolvasom

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék – Mit érdemes tudni

Az elvált és külön élő szülők gyermekei után is jár a német családi pótlék - Mit érdemes tudni
Elvált és külön élő szülők gyermeke(i) után is jár a német családi pótlék ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.