Németországban 300 Euró támogatást kapnak szeptemberben a dolgozók – jön az új, harmadik segélycsomag

300 Euró támogatást kapnak a Németországban dolgozók

A fűtési költségek idén különösen magasak lesznek, és ez sokakat aggaszt. A kormány ennek megfelelően reagált még márciusban egy második segélycsomaggal. Ez tartalmazta a 300 Euró un. “energiaár-pótlék” kifizetését minden alkalmazottnak, amely most szeptemberben aktuális.
A 300 Eurós kifizetésről és a második segélycsomagról korábban már részletesen írtunk.

Mit kell tudni a 300 Eurós kifizetésről szeptemberben?

Az “energiaár-pótlékbértámogatásként kerül kifizetésre mindenkinek, aki dolgozik. A fizetés a munkáltató bérlapján (Lohnabrechnung) keresztül történik. A munkáltatónak ki kell fizetnie a pénzt minden olyan munkavállalónak, aki 2022. szeptember 1-jén munkaviszonyban állt.

A kifizetést azonban megadóztatják. Ha magas az adókulcsa, abból a végén kevesebb jut, ha az adómentes alapkedvezmény (Grundfreibetrag) alatt marad, akkor a teljes összegből részesül.

Mi történik munkahelyváltoztatáskor?

Aki pont 2022. szeptember 1 -jén változtat munkahelyet, az új munkáltatójától nem kapja meg a támogatást. Aki 2022. október 1-ig nem kapta meg a támogatást munkaadójától, az a 2022-es adóbevallás részeként igényelheti meg visszamenőleg.
Mikor érkezik meg a 300 Euró a számlánkra?

Szepemberben kapjuk meg a bér kifizetésével együtt, de egyes alkalmazottak csak 2022 októberében kapják. Ennek oka az, hogy egyes munkáltatók negyedévente adják be jövedelemadó-nyilvántartást (Lohnsteueranmeldung), és nem havonta. Ebben az esetben a 300 Euró csak októberben érkezik a fizetéssel.

Adóköteles a 300 Euró támogatás? Mi marad kézben?

A 300 Euró engergiaár-pótlék után átlagosan 193 Euró nettó marad a munkavállaló kezében. Egy átlagos levonási esetben 107 Eurót vonnak le a 300 Euróból, amit a jövedelemadóval számolnak el (Einkommenssteuersatz).

Számos embercsoportot kizártak a segélycsomagból. Ide tartoznak olyan nyugdíjasok is, akik nem szerepelnek az 1-5. adóosztályban. A diákok és a gyakornokok sem részesülnek a 300 Euróból. A német lakcímmel nem rendelkező ingázókat szintén kizárták az energiaár-pótlék kifizetéséből.
A második segély-csomag tartalmazta még a 100 Eurós Kinderbónuszt, a segélyeken élőknek 200 Eurót, a munkanélkülieknek a 100 Euró kifizetést, melyek már kifizetésre kerültek. A 3 hónapos üzemanyagár adó-kedvezményt, amely szeptemberrel járt le, akárcsak a 3 hónapos 9 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben és a regionális vonatokon.

Jön a harmadik segélycsomag

Annak érdekében, hogy támogassák a lakosságot, ideértve a gázköltség miatti áremelkedéseket is, a német kormány újra egy segélycsomagon dolgozik, melyet vasárnap (szept. 4.) jelentenek be.

Ez tartalmazza a nyugdíjasok támogatását egy 300 Eurós egyszeri kifizetéssel, a diákoknak pedig 200 Eurós kifizetést.

A 9 Eurós havi jegy a tömegközlekedésben is folytatódik egy új formában, amely 49-69 Eurós közötti összeg lesz. Erről részleteket egy következő cikkben írunk.

394
Elégedett vagy az eddigi németországi támogatásokkal?

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.