Németországban december 8-án tesztelik a vészjelző üzenetet a mobilokon – “Cell Broadcast”

Decemberben tesztelik a Cell Broadcastingont a németországi telefonokon

2021 júliusában az Ahr-völgyi árvízkatasztrófában 150 ember halt meg Németországban. Sok ember menekülhetett volna meg, ha időben figyelmeztették volna őket bármilyen módon. Annak érdekében, hogy vészhelyzetben gyorsabban lehessen riasztani az embereket, a jövőben a vészjelzést mobiltelefonon keresztül fogják küldeni, amit december 8-án tesztelnek Németország-szerte.
Minden németországi mobiltelefon-tulajdonost először SMS-ben tájékoztatnak a “Cell Broadcast” új katasztrófa-riasztási rendszerről a következő napokban.

Ezt jelentették be a német Vodafone, a Deutsche Telekom és a Telefónica (O2) mobiltelefon-szolgáltatók.

Warntag december 8-án 11:00 órakor

A szolgáltatók tájékoztatása a december 8-ra tervezett országos figyelmeztető napról szól, amikor az új vészjelző rendszert először tesztelik Németország szerte 11:00 órakor! A telefon ekkor kb. 5 percen keresztül hangosan szól, akkor is, ha a telefon le van halkítva. Az OK gombbal idő előtt ki lehet kapcsolni.

A készülék csak bekapcsolt állapotban szólal meg, és ha van térerő.

Az ANDROID 11-es készülékektől és az IPhone 6s készülékektől kezdődően fog működni, amennyiben rendelkeznek az új software frissítéssel, írja a Vodafone Németország.

Keine Beschreibung verfügbar.

Ebben az esetben nincs szükség egy alkalmazás letöltésére, mint pl. a Nina vagy a Katwarn.

A szöveges üzenetek elolvasásához nem kell megnyitni egy üzenetküldő alkalmazást sem, mivel a figyelmeztető szöveg alkalmazás nélkül is megjelenik a képernyőn. Amikor a figyelmeztető szöveg megérkezik, egy hangos hangjelzés is megszólal.
A Cell Broadcast németországi bevezetésének oka a 2021 júliusában Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban pusztító heves viharok voltak, amelyek több tucat halálos áldozatot követeltek.

A Cell Broadcast már más uniós országokban használatban van. Ausztria 2023 első negyedévében tervezi bevezetni. Ausztriában is súlyos árvizek voltak. Görögországban már 2019-ben bevezették, ami főleg az erdőtüzeknél volt nagy segítség és lehetett vele sok ember halálát megakadályozni.

Az Ahr-völgyben és más érintett területeken bekövetkezett katasztrófa után vita indult arról, hogy miért tart ennyi ideig a Cell Broadcast bevezetése. A politikusok 2023 februárjáig adtak határidőt az érintett szolgáltatóknak és okostelefon-gyártóknak a figyelmeztető rendszer technikai megvalósítására.

Ahhoz, hogy a németországi lakosok megkaphassák a vészjelzést, a Cell Broadcast funkcióval kompatibilis mobiltelefonnak vagy okostelefonnak bekapcsolva kell lennie, és készen kell állnia a vételre.

Az okostelefonok esetében a figyelmeztető rendszer kompatibilis lesz az Apple iPhone-jával az iOS 16, 15.7.1 és 15.6.1 operációs rendszerrel, a Google Android operációs rendszerrel rendelkező készülékek pedig a 11-es verziótól kompatibilisek.

Bemutató a vészjelzés küldéséről és érkezéséről, az értesítés hangja eltér minden más mobiltelefon hangjától, sokkal hangosabb.

Forrás  Címlapfotó


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.