Németországban eddig 253 koronavírus elleni oltáskárosultnak ítéltek meg kártérítést

Korona-oltás kártérítési perek Németországban

A korona-oltások után ritkán, de előfordulnak súlyos egészségügyi problémák. Egy médiajelentés szerint a német tartományoktól eddig több mint 250 ember kap kártérítést. A hatóságok azonban a kártérítési kérelmek többségét elutasítják.
A német tartományok eddig 253 kártérítési kérelmet hagytak jóvá a korona-oltás súlyos mellékhatása miatt.

A Welt am Sonntag nevű német lap szerint az élen Bajorország áll 61, Észak-Rajna-Vesztfália pedig 38 jóváhagyott kérelemmel. A jelentés szerint 1808 kérelmet elutasítottak, 3968 másik kérelem feldolgozása még folyamatban van.

Az oltás okozta károk elsősorban szívizomgyulladás, sinus véna trombózis és Guillain-Barré-szindróma, egy ritka idegbetegség formája. A szívizomgyulladást vagy a sinus véna trombózist például oltáskárosodásként elismerik.

A kártérítések összege és mértéke a kár mértékétől, valamint egészségügyi és pénzügyi veszteségtől függ.

A lap szerint az állam a károsodással élőknek egy életen át tartó, havi 164 és 854 euró közötti alapnyugdíjat biztosít. Ezen túlmenően, ha szükséges, megtéríti a kezelési költségeket, és kártérítést fizet a munkahely elvesztésével okozott károkért.
Hessenben például az oltási kártérítésben részesülők 2021-ben átlagosan havi 1 395 eurót kaptak.

Szélsőséges esetben a teljes havi összeg akár 15 000 euró is lehet. A lap szerint az oltás áldozatainak hozzátartozói is jogosultak állami ellátásra, valamint temetési és haláleseti segélyre (Bestattungs-und Sterbegeld). A költségeket a tartományok viselik.

Heilbronnban egy orvost perelt be egy beteg

Az SWR tudosított nemrég arról, hogy Heilbronnban egy orvos ellen indult per a regionális bíróságon. Egy beteg azzal vádolja az orvost, hogy nem tájékoztatta őt a koronavírus elleni oltás lehetséges káros hatásairól.

A felperes 2021 elején kapta meg a második korona-oltást. Röviddel ezután bénulást, gyengeséget és fájdalmat tapasztalt a bal karjában és lábában, ügyvédje szerint.

A bíróság azonban egyelőre nem fogja tisztázni azt a kérdést, hogy volt-e oltási kár – mondta a bíró, hozzátéve, hogy a bíróság egyelőre csak arról fog tárgyalni, hogy elegendő tájékoztatást adtak-e.

A bíróság döntése február közepén várható.
A tárgyaláson azt tisztázták, hogy a tájékoztatás és az oltás hogyan zajlott le.

Az akkor 34 éves felperest munkahelyén, egy idősek otthonában oltották be. Az orvos szerint tájékoztatta az oltásról és a lehetséges kockázatokról is. Azt is megkérdezte, hogy van-e további kérdése.

A felperes tagadta, hogy ilyen kérdéseket tettek volna fel neki.

Arra a kérdésre, hogy miért nem kérdezett rá közvetlenül az oltás előtt a lehetséges következményekre vagy az oltás okozta károkra, a felperes azt mondta a bírónak, hogy aláírta a tájékoztatót, de a helyszín olyan volt, mint egy “tömegrendezvény”, ezért nem volt lehetősége kérdéseket feltenni.

Be, injekció, ki. Amikor rám került a sor, az orvos már ott állt egy fecskendővel a kezében.

– mondta a felperes.

A felperes, aki ápolónőnek tanult, a második korona-oltás után olyan súlyosan megbetegedett, hogy a mai napig képtelen dolgozni.

2021 elején, 34 évesen egészséges volt, majd nem sokkal a második korona-oltás után a BioNTech/Pfizer vakcinájával súlyos tünetek jelentkeztek nála.

Az orvos az SWR megkeresésére nem kívánta kommentálni a pert.

A kártérítési igényekkel együtt összesen közel 340 000 euróról van szó.
Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.