Németországban fennáll a veszélye az egyenlőtlen gázellátásnak

Gázhiány lehet Németországban

A Bundesnetzagentur (Szövetségi Hálózati Ügynökség) elnöke egy olyan lehetséges élethelyzetre figyelmeztet, amelyben a németországi gázáramlás egyenlőtlenül oszlik meg: több százezer gázkazán állhat le, melyet aztán a szakembereknek manuálisan kell ismét üzembe helyezni. A gázárak emelkedése is várható.
A német Bundesnetzagentur elnöke szerint a németországi egyenlőtlen gázellátás súlyos következményekkel járhat.

Amint egy régióban a gázhálózat nyomása egy bizonyos minimum alá csökken, a gázkazánok százezreiben hirtelen bekapcsol a biztosíték. Ezt képzett szakembereknek kell ismét manuálisan aktiválniuk, hogy az adott régióban ismét legyen gáz. Egy ilyen élethelyzet katasztrófális lenne, mivel a gázellátás visszakapcsolása hosszabb ideig is eltartana

– mondta Klaus Müller.

Ezért az a cél, hogy szükség esetén az ipari fogyasztás csökkentését rendeljék el, hogy ilyesmi ne következhessen be.

Müller szerint a németországi gázáramlások eddig nagyjából egyenletesen oszlottak el. Ez akkor változhat, ha csak Norvégiából, Hollandiából vagy Belgiumból kapna Németország gázt.

Ezért a tározók feltöltése már folyamatban van, hogy Németország déli része is megfelelő ellátást kapjon. Ezért most nem csak az alsó-szászországi Rehdenben található legnagyobb német tárolóra kell koncentrálni, hanem a bajorországi Wolfersbergben található tárolóra is.
A lakosoknak is spórolniuk kell

Müller már korábban is elmondta, hogy fél az orosz gázszállítás teljes kiesésétől, ezért energiatakarékosságra szólította fel a lakosságot. Ha az Oroszországból érkező gázáramlás hosszabb ideig csökkentve érkezik, akkor komolyabban kell beszélnünk a spórolásról. A fűtési szezon kezdete előtti 12 hetet az előkészületekre kell felhasználni.

Július 11-től karbantartási munkálatok

Robert Habeck gazdasági miniszter szintén elmondta, hogy attól tart, hogy az Északi Áramlatból július 11-től teljesen megszűnik a gázellátás. Ezért a tél nagyon problémás lehet. A nyári gázellátás garantált.

Az Északi Áramlat éves karbantartási munkái, amelyek általában 10 napig tartanak, július 11-én kezdődnek. Ekkor nem folyik át gáz az Északi Áramlat 1-en. A nagy gond az lenne, ha Oroszország a karbantartás után nem nyitná ki újra a gázcsapot.
Eközben a norvég kormány arra számít, hogy legkésőbb 2024-re még több gázt tud szállítani. Az ország vállalatai még soha nem exportáltak annyi földgázt, mint most. “Támogatjuk európai barátainkat abban, hogy a lehető leggyorsabban az orosz olajtól és gáztól függetlenek lehessenek.

A Bundesnetzagentur elnöke szerint az orosz gázszolgáltatás leállása esetén a magánháztartások, valamint a kórházak és idősotthonok kiemelt védelmet kapnának.

Megígérhetem, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magánháztartások ne maradjanak gáz nélkül. A koronaválságból megtanultuk, hogy nem szabad ígéreteket tenni, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy be is tudjuk tartani őket.

– mondta Müller.

Ha az ipari cégeket le kell választani a gázszolgáltatásról, akkor a gázhálózat üzemeltetésének üzleti, gazdasági káraira, társadalmi következményeire, valamint a műszaki követelményekre kell összpontosítani.

A hamburgi környezetvédelmi szenátor, Jens Kerstan (zöldek) ugyanakkor nem zárja ki a melegvíz korlátozását a magánháztartások számára, ha gázvészhelyzet alakulna ki a városban.
Akut gázhiány esetén csak vészhelyzetben lehetne meleg vizet biztosítani a nap bizonyos időszakaiban. A távhőhálózatban a maximális szobahőmérséklet általános csökkentése is szóba jöhet. Már csak technikai okok miatt sem lehet majd Hamburgban mindenhol különbséget tenni gázhiány esetén a kereskedelmi és a magánfogyasztók között.

– mondta Kerstan.

Müller minden ház- és lakástulajdonost felszólított, hogy a gázkazánokat és radiátorokat mielőbb ellenőrizzék és állítsák át hatékony üzemmódba. “Egy ilyen átállítás 10-15%-kal csökkentheti a gázfogyasztást” – mondta.
Ugyanakkor a gázárak drámai emelkedésére figyelmeztetett.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.