Németországban fennáll a veszélye az egyenlőtlen gázellátásnak

Gázhiány lehet Németországban

A Bundesnetzagentur (Szövetségi Hálózati Ügynökség) elnöke egy olyan lehetséges élethelyzetre figyelmeztet, amelyben a németországi gázáramlás egyenlőtlenül oszlik meg: több százezer gázkazán állhat le, melyet aztán a szakembereknek manuálisan kell ismét üzembe helyezni. A gázárak emelkedése is várható.
A német Bundesnetzagentur elnöke szerint a németországi egyenlőtlen gázellátás súlyos következményekkel járhat.

Amint egy régióban a gázhálózat nyomása egy bizonyos minimum alá csökken, a gázkazánok százezreiben hirtelen bekapcsol a biztosíték. Ezt képzett szakembereknek kell ismét manuálisan aktiválniuk, hogy az adott régióban ismét legyen gáz. Egy ilyen élethelyzet katasztrófális lenne, mivel a gázellátás visszakapcsolása hosszabb ideig is eltartana

– mondta Klaus Müller.

Ezért az a cél, hogy szükség esetén az ipari fogyasztás csökkentését rendeljék el, hogy ilyesmi ne következhessen be.

Müller szerint a németországi gázáramlások eddig nagyjából egyenletesen oszlottak el. Ez akkor változhat, ha csak Norvégiából, Hollandiából vagy Belgiumból kapna Németország gázt.

Ezért a tározók feltöltése már folyamatban van, hogy Németország déli része is megfelelő ellátást kapjon. Ezért most nem csak az alsó-szászországi Rehdenben található legnagyobb német tárolóra kell koncentrálni, hanem a bajorországi Wolfersbergben található tárolóra is.
A lakosoknak is spórolniuk kell

Müller már korábban is elmondta, hogy fél az orosz gázszállítás teljes kiesésétől, ezért energiatakarékosságra szólította fel a lakosságot. Ha az Oroszországból érkező gázáramlás hosszabb ideig csökkentve érkezik, akkor komolyabban kell beszélnünk a spórolásról. A fűtési szezon kezdete előtti 12 hetet az előkészületekre kell felhasználni.

Július 11-től karbantartási munkálatok

Robert Habeck gazdasági miniszter szintén elmondta, hogy attól tart, hogy az Északi Áramlatból július 11-től teljesen megszűnik a gázellátás. Ezért a tél nagyon problémás lehet. A nyári gázellátás garantált.

Az Északi Áramlat éves karbantartási munkái, amelyek általában 10 napig tartanak, július 11-én kezdődnek. Ekkor nem folyik át gáz az Északi Áramlat 1-en. A nagy gond az lenne, ha Oroszország a karbantartás után nem nyitná ki újra a gázcsapot.
Eközben a norvég kormány arra számít, hogy legkésőbb 2024-re még több gázt tud szállítani. Az ország vállalatai még soha nem exportáltak annyi földgázt, mint most. “Támogatjuk európai barátainkat abban, hogy a lehető leggyorsabban az orosz olajtól és gáztól függetlenek lehessenek.

A Bundesnetzagentur elnöke szerint az orosz gázszolgáltatás leállása esetén a magánháztartások, valamint a kórházak és idősotthonok kiemelt védelmet kapnának.

Megígérhetem, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magánháztartások ne maradjanak gáz nélkül. A koronaválságból megtanultuk, hogy nem szabad ígéreteket tenni, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy be is tudjuk tartani őket.

– mondta Müller.

Ha az ipari cégeket le kell választani a gázszolgáltatásról, akkor a gázhálózat üzemeltetésének üzleti, gazdasági káraira, társadalmi következményeire, valamint a műszaki követelményekre kell összpontosítani.

A hamburgi környezetvédelmi szenátor, Jens Kerstan (zöldek) ugyanakkor nem zárja ki a melegvíz korlátozását a magánháztartások számára, ha gázvészhelyzet alakulna ki a városban.
Akut gázhiány esetén csak vészhelyzetben lehetne meleg vizet biztosítani a nap bizonyos időszakaiban. A távhőhálózatban a maximális szobahőmérséklet általános csökkentése is szóba jöhet. Már csak technikai okok miatt sem lehet majd Hamburgban mindenhol különbséget tenni gázhiány esetén a kereskedelmi és a magánfogyasztók között.

– mondta Kerstan.

Müller minden ház- és lakástulajdonost felszólított, hogy a gázkazánokat és radiátorokat mielőbb ellenőrizzék és állítsák át hatékony üzemmódba. “Egy ilyen átállítás 10-15%-kal csökkentheti a gázfogyasztást” – mondta.
Ugyanakkor a gázárak drámai emelkedésére figyelmeztetett.

Forrás

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

Neked ajánljuk

Hét alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban

Hét alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban
7 alapszabály a német családi pótlékkal kapcsolatban – minden más állítás hamis! Mi az ...
Elolvasom

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?

Hogyan adjunk kölcsönt barátnak Németországban?
Nem kérdés: A barátoknak segítünk. De ettől függetlenül ne feledjük a mondást, miszerint pénzügyekben ...
Elolvasom

Mit jelent és honnan származik az “AHA-Regeln” kifejezés?

Mit jelent és honnan származik az "AHA-Regeln" kifejezés?
Az AHA-szabályokat betartani és a fertőzést elkerülni Többször hallhattuk, olvashattuk már, hogy a legfontosabb, ...
Elolvasom

Grindelwald Svájcban, Bernben – Németországból vonattal

Grindelwald Svájcban, Bernben - Németországból vonattal
Tartomány: Bern Cím: Grindelwald GPS: 46° 37′ 26.9904″, 8° 2′ 29.02632″ Honlap: https://grindelwald.ch/ de/sommer/ Grindelwald egy község (Gemeinde) és település Svájc, Bern kantonjában, Interlaken kerületben. Grindelwald régóta kedvelt téli üdülőhely, ...
Elolvasom

Húsvét Németországban – Tojáslikőrös kuglóf recepttel

Húsvét Németországban - Tojáslikőrös kuglóf recepttel
Húsvét Németországban tojáslikőrös kuglóf recepttel és németországi szokásokkal
Elolvasom

Fürdőtavak Németországban – térképen

Fürdőtavak Németországban - térképen
Nagyobb felmérést végeztek 2006-ban, mely tavak milyen tisztaságúak Németországban. Ez látható az alábbi ...
Elolvasom

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad

Németország: az alapnyugdíjjal sem biztos, hogy elég pénz marad
Miután az alapnyugdíj 2021. január 1-jén életbe lépett Németországban, sok nyugdíjas várja a ...
Elolvasom

Magyar ízek Németországban – termékek beszerzése – blog

Magyar ízek Németországban - termékek beszerzése - blog
Magyarországon ahhoz voltam szokva, hogy a kis autómmal havonta egyszer nagy bevásárlást tartunk ...
Elolvasom

Anyák napja – Szülés Németországban – blog

Anyák napja - Szülés Németországban - blog
A saját tapasztalatomat szeretném átadni a várandós magyar anyukáknak, akik a nyelvvel hadilábon ...
Elolvasom
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.