Németországban gázellátási vészhelyzet van – bejelentették a második riasztási fokozatot

Gázellátási vészhelyzet Németországban, kikiáltották a második riasztási fokozatot

A német kormány a gázpiac feszült helyzete miatt a mai nappal bejelentette a gázellátási vészhelyzet második riasztási szintjére való emelést. “A gázellátás visszatartása gazdasági támadás Németország ellen. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre” – figyelmeztet Robert Habeck gazdasági miniszter a mai bejelentésében.
Robert Habeck (Zöldek) német gazdasági miniszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón bejelentette a gázellátási vészhelyzeti válságterv második szakaszára való emelését.

“Ennek oka az orosz gázszállítás június közepe óta tartó visszatartása és a magas gázpiaci árak.” – mondta Berlinben. A helyzet jelenleg feszült, de az ellátás biztonsága garantált.

Gázellátási zavar van Németországban – mondta a miniszter

Ezért a vészhelyzeti tervben a három szakasz közül a másodikra kell lépni. A harmadik fokú vészhelyzetben avatkozhatna be az állam a piaci eseményekbe.

A gáz ezentúl korlátozott árucikknek számít. Minden fogyasztónak, az iparban, a közintézményekben és a privát háztartásokban is, a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni kell a gázfogyasztást, hogy átvészeljük a telet.

– mondta Habeck.
A gázszállítás visszatartása gazdasági támadást jelent ellenünk. Az orosz elnök stratégiája a bizonytalanságba való taszítás, az árak felhajtása és a megosztás. A gázt és az energiát fegyverként használják Németország ellen. Gázválságban vagyunk. A gáz ma már szűkös árucikknek számít. Az árak már most is magasak, és készülnünk kell a további emelkedésre.

– folytatta a miniszter a sajtótájékoztatón.

Minden politikai intézkedést meg kell tenni, hogy elegendő gáztartalékunk legyen. A legfontosabb feladat most a gáztároló tartályok feltöltése. Alternatív szolgáltatókat keresünk, és kiépítjük a megújuló energiákat. Ezen kívül jobban kell spórolni a gázzal.

“Mindenkinek hozzá kell járulni”

Habeck elmondta, hogy az Ororszországtól való energetikai függőséget fokozatosan, lépésről lépésre csökkentenünk kell. Sajnálatát fejezte ki, hogy az elmúlt időszakban ez ügyben semmilyen lépést nem tettek. Ugyanakkor mindenkit spórolásra szólított fel.
Március 30-a óta az első fokozat van érvényben

A március 30-a óta érvényben lévő első fokozatú figyelmeztetési szinttől (Frühwarnstufe)
eltérően a második, riasztási fokozat (Alarmstufe) jelentős következményekkel járhat a vállalkozásokra és a fogyasztókra nézve.

Az első, vagyis a “korai” figyelmeztetési szint

Az első, vagyis a “korai” figyelmeztetési szint azt jelenti, hogy konkrét, komoly és megbízható jelzések vannak arra vonatkozóan, hogy olyan esemény következhet be, amely valószínűleg a gázellátási helyzet jelentős romlásához vezet, amely valószínűleg a második, vagyis a “riasztási” vagy “vészhelyzeti”, vagyis a harmadik fokozathoz vezet.

A hatóságok és energiaszolgáltatók válságstábot alakítanak és üléseznek a gazdasági minisztériumban. A gázszolgáltatók és a gázvezetékek üzemeltetői kötelesek rendszeresen értékelni a helyzetet a kormány számára. Az állam még nem avatkozik be.

 A második szint, vagyis a “figyelmeztetési” szint

A piaci szereplők még az úgynevezett riasztási fokozatban is saját erőből gondoskodnak a helyzet enyhüléséről. A gázellátás jelentős veszélyeztetése áll fenn, de még nincs konkrét veszély, az ellátás biztosított.

A harmadik szint, vagyis a “vészhelyzeti”  szint, Notfallstufe

A vészhelyzeti szint, vagyis a harmadik fokozat már jelentős fennakadást jelez a gázszolgáltatásban. Az államnak közbe kell avatkoznia, különösen a “védett fogyasztók” gázellátásának biztosítása érdekében, ilyenek a magánháztartások, de a kórházak, a tűzoltóságok és a rendőrség is.

A piaci alapú intézkedések ekkor már nem elegendőek a gázkereslet fedezésére. Ezután további, nem piaci alapú intézkedéseket kell hozni, különösen a védett fogyasztók gázellátásának biztosítása érdekében.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy Németország a többi európai országokra van utalva a gázellátást illetően, Ilyenek pl. Hollandia, Franciaország, Norvégia, Belgium. Nyáron kell felkészülni a téli esetleges hiányra és mielőbb üzembe akarják helyzeni a széntüzelésű erőműveket. A gazdasági miniszter elmondta, hogy Európa egységesen nagy szolidaritást mutat Ukrajnával szemben, az orosz elnök akaratát pedig semmiképp nem szabad érvényesülni hagyni.

Videó a sajtótájékoztatóról

Forrás Forrás2


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.