Németországban január 10-ig hosszabbítják meg a jelenlegi lezárásokat

December 2-án Merkel és a tartományok vezetői egy konferencián állapodtak meg, hogy a jelenlegi szigorításokat meghosszabbítják január 10-ig.

A jelenlegi lezárások hivatalosan december 20-ig vannak érvényben.

Az új járványügyi törvény szerint korlátozásokat max. 4 hétre lehet elrendelni, ezért az intézkedések további meghosszabbítására hivatalosan röviddel karácsony előtt kerül sor. A következő megbeszélés január 4-én lesz.





Mecklenburg-Vorpommern továbbra is fenntartja a jogot, hogy a többi szövetségi állammal ellentétben január 10-ig ne folytassa a jelenleg alkalmazandó lezárásokat, mivel náluk alacsonyak a fertőzöttségi számok. Erről majd december 15-én döntenek.

Markus Söder azt sem tartja kizártnak, hogy a lezárások akár tovább is tarthatnak, mint január 10.

Felkészülés az oltásra

A kormány és a tartományok vezetői is fel akarnak készülni egy hamarosan elkezdődő koronavírus oltásra.

Merkel szerint az első oltóanyag-jóváhagyás az EU-ban december végén történhet meg, ezért fontos, hogy az előkészületek jól haladjanak. A tartományok nagy erőfeszítéseket tesznek az oltási központok felállítására.





Ezenkívül az állandó oltási bizottság az oltások sorrendjére vonatkozó előkészületeken dolgozik még. Ennek alapján a német egészségügyi minisztérium ezután rendeletet ad ki, mondta Merkel.

Merkel azt is bejelentette, hogy Németország 2021 első negyedévében akár 7 millió oltóanyag-dózist tehet elérhetővé. Ezek azonban csak a Biontech-Pfizer és a Moderna oltásai.

Még nem lehet megmondani, hogy az Astrazeneca anyag jóváhagyásának milyen hatásai lesznek. Ami az oltásokat illeti, az embernek nem szabad túlzott reményeket fűzni az első negyedévhez, mondta Merkel.




Segélyek

Merkel elmondta, hogy a vállalkozásoknak szánt novemberi és decemberi segélyek kifizetése után életbe lép az “áthidaló segély III”.

Ez már egy olyan kidolgozott tervezet, mely nem a vállalkozás forgalmán alapul, hanem a kiadásaik alapján.

www.ntv.de


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.