Németországban jövő héten új szabályokról döntenek a kormány-és tartományi vezetők találkozóján

Jövő héten új szabályokról döntenek Németországban a járványügyi helyzet miatt

A jövő héten a kormány és a tartományi vezetők ismét konferenciát tartanak, hogy megvitassák a koronaválság következő lépéseit. Olaf Scholz alkancellár ezt a Bundestagban jelentette be. Ugyanakkor kéri a lakosságot, hogy oltassák be magukat: “A vírus továbbra is velünk van” – figyelmeztet az SPD politikusa.
Olaf Scholz alkancellár bejelentette, hogy Angela Merkellel egyetértésben jövő héten ismét kormány-és tartományi vezetők találkozót tartanak a járványhelyzet megvitatásáról. A tervezett időpont jelenleg november 18., csütörtök. Ez azért is fontos, mert az országos járványügyi vészhelyzet november 25-én jár le, és ennek sorsáról is dönteni kell.

Scholz elmondta, hogy ki kell dolgozni a téli koncepciót a járvány ellen, hiszen a vírus még mindig köztünk van és veszélyezteti az emberek egészségét. Ezért a maszkok viselése és a higiéniai szabályok betartása továbbra is szigorú követelmény kell legyen.

Egy újabb nagy oltási kampányról is beszélt, miszerint az oltási központok ismét megnyílnak a német kormány finanszírozásából. Parlamenti beszédében eközben szólt az emberekhez is, és oltásra szólított fel mindenkit a saját és az ország érdekében.

Szót ejtett a harmadik oltás fontosságáról is, amely a következő hónapok feladata lesz, valamint a munkahelyeken várhatóan bevezetésre kerülő 3G szabályról, vagyis az oltatlanoknak rendszeres tesztelésre kell számítaniuk.
Lehetőség szerint országszerte bevezetik az éttermekben, mozikban a 2G szabályt, melyeket következetesen és ellenőrzésekkel akar végrehajtani. Németországban egyre többet beszélnek arról, hogy milyen fontos a járványügyi szabályok szigorú ellenőrzése.

Megerősítette amit már Jens Spahn is mondtott, miszerint újból ingyenessé tennék a lakosoknak az antigén gyorsteszteket.

Tervek a jövőre nézve

A német parlament többsége nem akarja meghosszabbítani az országos járványügyi vészhelyzetet, amely november 25-én jár le másfél év után. Ehelyett egy új jogszabály csomagot akarnak elfogadni, amely többek között megváltoztatná a járványügyi törvényt és lehetővé tenné, hogy a legtöbb járványügyi intézkedés jogilag továbbra is biztosítva legyen.

Az alapjogok korábban történt súlyos korlátozása, mint a kapcsolattartás korlátozása vagy a kereskedelem, az éttermek, a szolgáltatók és az iskolák általános bezárása azonban az új törvényekkel nem lennének érvényesíthetőek.

3G szabály a munkahelyeken

A legtöbb párt be akarja vezetni országszerte a munkahelyeken a kötelező 3G szabályt, vagyis aki oltatlan, annak rendszeresen kellene teszteltetnie magát.

A munkaadóknak azonban egyelőre nincs jogalapjuk az alkalmazottak oltási státuszát lekérdezni, ez adatvédelmi okokból még nem lehetséges. Erről jelenleg minden tartomány saját maga hozhat rendeletet, mint ahogyan azt Bajorország tette meg legutóbb, amikor életbe lépetette a piros lámpa fokozatot.

A német munkaügyi minisztérium igyekszik megoldást találni erre a dilemmára. Egy másik nehéz kérdés, hogy mi legyen azokkal az alkalmazottakkal, akik nem akarnak oltásról vagy tesztről bizonyítékot bemutatni.
Mit terveznek az idősek otthonában?

A látogatóknak kötelező tesztelést, a dolgozóknak hetente legalább kétszer akarnak, még akkor is, ha be vannak oltva. Ennek oka, hogy a jelenleg magas fertőzésszám mellett megnő annak a kockázata, hogy a beoltottak is megfertőződjenek, és észrevétlenül továbbadják a vírust.

2156
Milyen további szigorítást tartasz reálisnak Németországban a télen? 21/22

Visszatér az ingyenes tesztelés

Frissítés – A heti egyszeri ingyenes tesztelést november 13-tól bevezették!

Az ingyenes tesztelés október 10. után szűnt meg. Ezt azonban vissza akarják hozni anélkül, hogy túl sok tesztállomás lenne. A tervek szerint a jelenleg is működő tesztelőhelyek mellett az orvosok és a drogériák kapnának csak engedélyt rá.

Meghosszabbítják a korona károsultak támogatását

Akit a korona miatt anyagi veszteség ér, a tervezettek szerint továbbra is könnyebben jut majd segélyhez. Ezt a rendeletet 2022. márciusáig akarják meghosszabbítani.

A szülők továbbra is fejenként 30 nap napidíjat igényelhetnek 10 helyett, egyedülálló szülő esetén 60 nap, arra az esetre, ha egy gyermek megbetegszik, vagy koronagyanú miatt karanténban kell ápolni.

Oltási kötelezettség bizonyos munkakörökben?

Szakemberek azt követelik, hogy országszerte rendeljék el a 2G szabályt a beltéri helyeken, a kultúrális-és sportolási eseményeken, valamint a gasztronómiában.

Az oltási kötelezettség bevezetésének szükségességéről Markus Söder szólt bizonyos munkakörökben, de nem csak pl. az ápolóknál, hanem olyan szakmákban is, ahol nagyon sok emberrel kell személyes kapcsolatot tartani, pl. a tanároknál.

Jelenlegi helyzet Németországban

Sachsen és Thüringen tartományban a legsúlyosabb a járványügyi helyzet. Sachsen tartományban hétfőtől bevezették a 2G szabályt, hétvégén Leipzigban nagyobb tüntetések is voltak, melyekről a német sajtó csak alig számolt be. A karácsonyi vásár megtartása is veszélyben van. Sachsen-Anhalt tartományban is hasonlóan súlyos a helyzet, de egy egységes 2G szabályt nem vezettek be.

Jelenleg tehát Berlinben, Sachsen tartományban és Bajorországban van érvényben a 2G, főleg a szabadidős és szórakoztató iparban. Hamarosan ez várhatón Baden-Württembergben is, jóslások szerint akár már ezen a héten életbe léphet az un. “Alarmstufe“. A kereskedelemben eddig az oltatlanoknak nincs sehol semmilyen lezárás és a kijárási szigorítás sem került eddig még szóba.

Bajorországban mától rendelték el a katasztrófa helyzetet, mivel az intenzív osztályok túlterheltek, egyre több bajor város mondja le a karácsonyi vásárt.

Bajorország hot-spotjai:

  • Rottal-Inn
  • Traunstein
  • Dingolfing-Landau
  • Miesbach
  • Landkreis Regen

Németország szerte olyan magasak a fertőzöttségi számok, mint még soha, a kórházakban operációkat halasztanak el a német média állítása szerint.

Kölnben eközben ma megtartották a nagyhagyományú kölni karnevált, ahol szigorúan a 2G szabály szerint lehetett résztvenni. A karneválon úgy ünnepeltek, mintha nem is lenne járvány, ami nem is csoda, hiszen tavaly elmaradt.

Karnevál Kölnben 2021

Olaf Scholz jövőbeni kancellár beszéde a Bundestag-ban

Tüntetés Lipcsében november 6-án a korona szabályok szigorítása miatt

Forrás1 Forrás2

Ez itt az Ön hirdetésének helye. Hirdetés elhelyezésével kapcsolatban írjon nekünk!

További cikkek...

“Nehéz ősz előtt állunk”, mondta Lauterbach – tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek

"Nehéz ősz előtt állunk", mondta Lauterbach - tanácskoztak a német egészségügyi miniszterek
Még az egészségügyi miniszterek konferenciája után sincs pontos terv arra vonatkozóan, hogy a ...

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban – 3 Euró lesz júliustól

Megszűnik az ingyenes tesztelés Németországban - 3 Euró lesz júliustól
Jelenleg Németországban minden lakosnak joga van havonta egyszer egy ingyenes koronateszt elvégzésére teszt-központokban, ...

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget

Ausztria végleg eltörli a koronavírus elleni védőoltás kötelezettséget
Ausztria konzervatív-zöld kormánya bejelentette, hogy végleg eltemeti a kötelező koronavírus elleni védőoltás bevezetéséről ...

Németországban gázellátási vészhelyzet van – bejelentették a második riasztási fokozatot

Németországban gázellátási vészhelyzet van - bejelentették a második riasztási fokozatot
A német kormány a gázpiac feszült helyzete miatt a mai nappal bejelentette a ...

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált – Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett

Németország: Lauterbach szerint a nyári járványhullám valósággá vált - Bajorország kötelező oltást akar 60 év felett
Lauterbach német egészségügyi miniszter szerint a koronavírus nyári hulláma mára valósággá vált. Az ...

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban – dugókra kell számítani a hosszú hétvégén

Június 16-a ünnepnap több helyen Németországban - dugókra kell számítani a hosszú hétvégén
A katolikus Fronleichnam (Úrnapja) június 16-án Németországban több helyen ünnepnap, idén csütörtökre esik. ...

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak

Németország: hiába az üzemanyagár-adókedvezmény, nem csökkentek az árak
Az energiaadó-csökkentésnek Németországban valójában mentesítenie kellene a fogyasztókat a magas üzemanyagártól. Mostanra azonban ...

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen

Németország visszaállítja a határellenőrzést hétfőtől, június 13-tól ideiglenesen
Június 13-tól, hétfőtől Németország ismét bevezeti a határellenőrzést július 3-ig. Elmau-ban rendezik június ...

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek

Szerda délelőtt Berlinben egy ámokfutó autós a tömegbe hajtott, 1 ember meghalt, többen súlyosan megsérültek
Szerda délelőtt Berlinben egy 29 éves férfi az autójával a tömegbe hajtott, egy ...

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban – 4 halottja, 30 sérültje van

Súlyos vonatbaleset történt pénteken Bajorországban - 4 halottja, 30 sérültje van
Bajorországban, az iskola utolsó napján a pünkösdi ünnepek előtt pénteken 12:30-kor egy regionális ...

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült – Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak

Bajorország: egy faház összedőlt a viharban, 14 sérült - Németországban 60 sérültje és egy halottja van a viharnak
Péntek este (május 20-án) összedőlt egy faház Enderndorf am See-ben (Spalt, Roth kerületében), ...