Németországban jövőre jön a gázárstop és az áramárstop

Németországi gázárstop és villanyáramstop

Gáz- és áramárstop, 49 Eurós bérlet és több pénz a menekülteknek. Hetekig tartó huzavona után a német kormány és a tartományi vezetés múlt héten megegyezésre jutott.
A 49 Eurós bérletről és a december havi számlakifizetésről már korábban beszámoltunk. A német állam “védőernyő”-je többek között további részét képezi a gáz-és áramárstop is.

Gázárstop

A magánháztartások, a kis- és középvállalkozások és az egyesületek számára a gázárat 2023 márciusától legkésőbb 2024 áprilisáig kilowattóránként 12 centben maximálják.

A cél az, hogy ezt visszamenőlegesen február 1-jétől alkalmazzák, áll a német kormány oldalán.

Az olcsóbb ár egy tavalyi átlagfogyasztás 80%-ára vonatkozik, alapul az előző év szeptemberi fogyasztást veszik. Ez alatt a fogyasztás alatt érvényes a 12 cent-es ár kilowattóránként.

A távhőnél ez az összeg 9,5 cent. Az e fölötti fogyasztásért már a piaci árat kell fizetni. Ezzel az embereket a gázfogyasztás csökkentésére is ösztönözni akarják.

A német kormány legkésőbb év végéig akarja a törvényt hatályba helyezni. A kedvezéményes árat a kormány a 200 milliárd Eurós segélycsomag, ill. un. “védőernyő” keretében fizeti ki az energiaszolgáltatóknak.
Emellett az év elején létrehoznak egy segélyalapot (Härtefonds), amely a különösen rászorulók, valamint az olaj- és pelletfűtés tulajdonosainak támogatására szolgál.

A nagy ipari vállalatoknál már januártól érvényes a gázárstop. 25 000 nagy ipari gázfogyasztó esetében a 2021-es fogyasztás 70%-át állami pénzből támogatják. Itt 7 centes kilówattóra árban lesz maximálva kedvezményes kifizetés.

Az intézkedéseket a kabinetnek november 18-án kell jóváhagynia.

Áramárstop

A tervezettek szerint ezt januárban vezetik be szintén a háztartások és a kisvállalkozások számára. A tavalyi fogyasztás 80%-ának 40 cent/kilowattóra a kedvezményes ára.

Az ipari vállalkozások a villamosenergia-árfék a 2021. évi éves fogyasztás alapján 70%-ig nettó 13 cent/kilowattóra kedvezményes árat fizetnek.

Lakástámogatás – Wohngeld

A német kormány január 1-től több mint háromszorosára, kétmillió háztartásra terjeszti ki a támogatásban részesülők számát. A kifizetések összege is emelkedni fog.
A menekültek ellátásának anyagi támogatása

Az ukrajnai háború miatt mintegy egymillió ember menekült Németországba, és a más országokból érkező menedékkérők száma is növekszik.

Az önkormányzatok úgy látják, hogy kapacitásuk határán vannak, ezért azt követelték, hogy a kormány és a tartományi kormányok vállalják át az elhelyezés, az ellátás és az integráció teljes költségét.

A tartományok viszont a kormánnyal szemben támasztottak anyagi követeléseket. Ezért a kormány most további milliárdokkal járul hozzá a menekültek elhelyezéséhez és még az idei évre 1,5 milliárd Eurót kíván biztosítani többek között az Ukrajnából érkező menekültek ellátására.

A jövő évre a kormány további 1,5 milliárd Eurót kíván biztosítani a menekültek elhelyezésére. Az Ukrajnán kívüli országokból érkező, Németországban védelmet kérő személyek számára a német kormány további 1,25 milliárd Eurós támogatást ad.

Forrás


Neked ajánljuk
Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.